Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Πούτιν στην Χερσώνα μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επισκέφθηκε περιοχές, της Ουκρανίας, που η Ρωσία λέει ότι προσάρτησε πέρυσι. Την ίδια ώρα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά που συνεδριάζουν στην Ιαπωνία καταδίκασαν ένα ρωσικό σχέδιο για την τοποθέτηση πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία.

Σύμφωνα με το Reuters, το Κρεμλίνο ανέφερε σε ανακοίνωση του, ότι ο Πούτιν επισκέφθηκε την Χερσώνα, συμμετέχοντας σε συνεδρίαση της στρατιωτικής διοίκησης. Ακόμη, ο Ρώσος πρόεδρος επισκέφθηκε και το αρχηγείο της εθνικής φρουράς στην Λουχάνσκ,

Η πρώτη επίσκεψη του Πούτιν στην Χερσώνα

Στην ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας δεν διευκρινίζεται πότε έγινε αυτή η επίσκεψη. Κατά την επίσκεψη του, ο Ρώσος πρόεδρος χαιρέτισε τους στρατιωτικούς στις περιφέρειες της Χερσώνας και του Λουχάνσκ με αφορμή τον εορτασμό του Πάσχα των Ορθοδόξων, Κυριακή, και τους προσέφερε θρησκευτικές εικόνες. «Ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας μετέβη στο γενικό επιτελείο της στρατιωτικής μονάδας ‘Dniepr’» στην περιφέρεια της Χερσώνας», σύμφωνα με την ανακοίνωση. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Πούτιν στην περιφέρεια της Χερσώνας μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο Ρώσος πρόεδρος συναντήθηκε εκεί με τον διοικητή των ρωσικών αερομεταφερόμενων δυνάμεων, τον στρατηγό Μιχαήλ Τεπλίνσκι, κι άλλους υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματούχους για να συζητήσουν για την κατάσταση στις περιφέρειες της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, των οποίων η Ρωσία ανακοίνωσε την προσάρτηση τον Σεπτέμβριο.

«Είναι σημαντικό για μένα να μάθω την άποψή σας για την κατάσταση, να σας ακούσω, να ανταλλάξουμε πληροφορίες»,  σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος σύμφωνα με βίντεο που μεταδόθηκε από το Κρεμλίνο. Ο ρωσικός στρατός αποχώρησε από την πόλη της Χερσώνας, πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφέρειας, τον Νοέμβριο του 2022 για να αναδιπλωθεί στην άλλη όχθη του Δνείπερου.Ο Πούτιν μετέβη επίσης στην περιφέρεια του Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, στην πρώτη επίσης επίσκεψη που πραγματοποιεί εκεί, για να συναντηθεί με τους στρατιωτικούς του γενικού επιτελείου της ρωσικής Εθνοφρουράς που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Πώς δικαιολογεί η Ρωσία την εισβολή

Η Ρωσία λέει ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρησή» της στην Ουκρανία, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους, ήταν απαραίτητη για να προστατεύσει την ασφάλειά της από αυτό που θεωρεί εχθρική και επιθετική Δύση. Η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της λένε ότι η Ρωσία διεξάγει έναν απρόκλητο πόλεμο με στόχο την αρπαγή εδαφών.

Μια ρωσική χειμερινή επίθεση απέτυχε να σημειώσει μεγάλη πρόοδο και τα στρατεύματά της έχουν κολλήσει σε μια σειρά από μάχες στα ανατολικά και τα νότια, όπου οι προόδους ήταν σταδιακές και είχαν τεράστιο κόστος και για τις δύο πλευρές. Μια ουκρανική αντεπίθεση αναμενόταν εδώ και καιρό μετά από τους μήνες του ψυχοφθόρου πολέμου.

Σταθμεύει πυρηνικά όπλα στην Λευκορωσία

Εντείνοντας την πίεση στο Κίεβο και τους δυτικούς υποστηρικτές του, ο Πούτιν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Ρωσία θα τοποθετήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στη στενή σύμμαχο Λευκορωσία, η οποία επίσης συνορεύει με την Ουκρανία. Η Ρωσία στηρίζει αυτόν τον σχεδιασμό στην επέκταση της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ προς τα σύνορά της.

Ήταν η πρώτη φορά που η Ρωσία δήλωσε ότι θα σταθμεύσει πυρηνικά όπλα στο έδαφος μιας άλλης χώρας από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου πριν από τρεις δεκαετίες και φάνηκε να αυξάνει το διακύβευμα, τουλάχιστον συμβολικά, σε μια εντεινόμενη αντιπαράθεση με τη Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στην Ιαπωνία, οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 καταδίκασαν την Τρίτη το σχέδιο της Ρωσίας να τοποθετήσει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία ως «απαράδεκτο». «Η ανεύθυνη πυρηνική ρητορική της Ρωσίας και η απειλή της να εγκαταστήσει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία είναι απαράδεκτες», ανέφεραν οι υπουργοί σε ανακοίνωσή τους στο τέλος τριήμερης συνάντησης στην Ιαπωνία. «Οποιαδήποτε χρήση χημικών, βιολογικών ή πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία θα έχει σοβαρές συνέπειες».

Ξεκίνησαν εκ νέου οι έλεγχοι μεταφοράς σιτηρών

Ο τελευταίος συναγερμός για τα τρόφιμα φάνηκε να έχει λήξει, καθώς το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε ότι οι επιθεωρήσεις των πλοίων που μεταφέρουν σιτηρά από την Ουκρανία ξεκίνησαν εκ νέου μετά από μια παύση που απειλούσε να κλείσει τον ναυτιλιακό διάδρομο της Μαύρης Θάλασσας. Αξιωματούχος του υπουργείου που επικαλείται το RIA κατηγόρησε τη διακοπή της Δευτέρας για την αποτυχία της Ουκρανίας να τηρήσει τις συμφωνημένες διαδικασίες, αλλά δήλωσε ότι το ζήτημα έχει επιλυθεί.

Το Κίεβο ανέφερε τη Δευτέρα ότι η πρωτοβουλία με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ που επιτρέπει την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα κινδύνευε να διακοπεί, αφού η Ρωσία εμπόδισε τις επιθεωρήσεις των συμμετεχόντων πλοίων στα τουρκικά ύδατα. Ο Pyotr Ilyichyov, επικεφαλής του τμήματος διεθνών οργανισμών του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, δήλωσε στο RIA ότι η διέλευση των πλοίων με σιτηρά εξαρτάται τόσο από τον καιρό όσο και από το πόσο καλά τηρούν τις διαδικασίες.

Παραμένει ασαφές αν η συμφωνία για τα σιτηρά, που ισχύει από τον περασμένο Ιούλιο, θα ανανεωθεί, καθώς η Ρωσία διαμαρτύρεται ότι μια άλλη συμφωνία, που αποσκοπεί στη διευκόλυνση των δικών της εξαγωγών γεωργικών προϊόντων και λιπασμάτων, δεν έχει τηρηθεί. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ρωσία αθετεί τις υποσχέσεις της προς τις χώρες σε όλο τον κόσμο που εξαρτώνται από τα σιτηρά της περιοχής.