Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκίνησε επείγουσα έρευνα για τις επικοινωνίες αξιωματούχων της ΕΕ με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, το όνομα του οποίου έχει εμπλακεί στο λεγόμενο Qatargate, γράφει το Politico.

Επιπλέον, η Κομισιόν ζητά από τον ίδιο τον κ. Αβραμόπουλο να εξηγήσει πώς συμμορφώθηκε με τους κανόνες περί lobbying, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.

Ο πρώην Επίτροπος ήταν επίτιμο μέλος της Fight Impunity, της ΜΚΟ που είχε συστήσει ο πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι, ο ένας από τους συλληφθέντες για το Qatargate, ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος. Ο κ. Αβραμόπουλος παραδέχθηκε ότι έλαβε πληρωμή ύψους 60.000 ευρώ από την οργάνωση και δήλωσε ότι έχει παραιτηθεί από το διοικητικό συμβούλιο.

Το Politico επικαλείται email το οποίο εστάλη νωρίτερα σήμερα στους «συνδέσμους επικοινωνίας για τη διαφάνεια και τη δεοντολογία», στο γραφείο κάθε Επιτρόπου. Αποστολέας του email είναι η Γίβκα Πέτκοβα, διευθύντρια συντονισμού και διοίκησης στο γραφείο της φον ντερ Λάιεν. Με αυτό, η Ευρωπαία αξιωματούχος ρωτά εάν μέλη του Κολεγίου των Επιτρόπων ή υπάλληλοι είχαν επικοινωνία με τον κ. Αβραμόπουλο ή την Fight Impunity, πέρυσι.

Στους παραλήπτες του email δόθηκε προθεσμία να απαντήσουν μέχρι το πρωί της Πέμπτης. «Είχε το μέλος σας ή το γραφείο σας όποια επικοινωνία (αλληλογραφία, συναντήσεις, επαφές) με τον πρώην Επίτροπο Αβραμόπουλο το διάστημα από τις 3 Φεβρουαρίου έως την 1η Δεκεμβρίου του 2021, υπό την ιδιότητά του ως επίτιμο μέλος της AITJ (τα αρχικά του πλήρους ονόματος της ΜΚΟ);», είναι το ένα ερώτημα που θέτει το email.

Επίσης, η Πέτκοβα διατυπώνει το ίδιο ερώτημα αναφορικά με επαφές με όποιο άλλο εκπρόσωπο της Fight Impunity ή με τον κ. Αβραμόπουλο «με οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα» κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, η Κομισιόν με επιστολή ζητά από τον κ. Αβραμόπουλο να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα.

«Του στέλνουμε σήμερα επιστολή για να τον ρωτήσουμε πώς πληρούσε τις προϋποθέσεις για την έγκριση που του δώσαμε για αυτή τη δραστηριότητα (στην Fight Impunity)», δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ντάνα Σπίναντ.

«Από την αρχή είπαμε ότι εξετάζουμε τις συναντήσεις που έγιναν ανάμεσα στον πρώην Επίτροπο Αβραμόπουλο και μέλη του Κολεγίου», συμπλήρωσε και σημείωσε πως η Κομισιόν δεν κάνει σχόλια για εσωτερικά email.

«Ο Έλληνας Δημήτρης Αβραμόπουλος έλαβε 60.000 ευρώ από την οργάνωση Fight Impunity.»

Η Pauline Hofmann σχολιάζει στην γαλλική Soir την υπόθεση:

«Η ιταλική εφημερίδα La Stampa αποκάλυψε την Κυριακή ότι ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος έλαβε 60.000 ευρώ από την οργάνωση Fight Impunity. Η οργάνωση δημιουργήθηκε το 2019 από τον Πιερ Αντόνιο Πάντσερι, ένα πρώην μέλος του Ευρωκοινοβουλίου, ο οποίος έχει συλληφθεί στα πλαίσια της διερεύνησης του σκανδάλου διαφθοράς και δωροδοκίας κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, καθώς και άλλες προσωπικότητες όπως η Έμμα Μπονίνο ή η Φεντερίκα Μογκερίνι, πρώην Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, ελέγχονται για το κατά πόσον έχουν υπηρετήσει τα συμφέροντα του Μαρόκου και του Κατάρ.

Ένα σημαντικό στοιχείο της υπόθεσης είναι ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος πληρώθηκε για τις υπηρεσίες του. «Η αποζημίωση ήταν για ένα χρόνο, από τον Φεβρουάριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022, με το ποσό των 5.000 ευρώ μηνιαίως, το οποίο δηλώθηκε και φορολογήθηκε στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο» δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος.

«Μετά από έναν χρόνο, τον Φεβρουάριο του 2022, επειδή η δραστηριότητα του Οργανισμού είχε ατονήσει, ζήτησα και σταμάτησε η αποζημίωση. Από τον Μάρτιο και μετά, η συμμετοχή μου είχε ουσιαστικά τελειώσει», επισημαίνει ο Αβραμόπουλος. «Η Ευρωπαϊκή Κομισιόν διενεργεί τους απαραίτητους ελέγχους» δήλωσε ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος για την υπόθεση.