Εξαιρετικά δύσκολη χαρακτηρίζουν τη φετινή αρδευτική περίοδο οι αγρότες του Νομού Καρδίτσας και της Θεσσαλίας, όπως είπε αρχικά ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Καρδίτσας Κώστας Τέλιος, στην εκπομπή «Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας» στη «Θεσσαλία Τηλεόραση».
Ελάχιστα αποθέματα νερού για την αρδευτική περίοδο
Συγκεκριμένα, ο κ. Τέλιος μίλησε για τη Λίμνη Σμοκόβου η οποία βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και εκτός… προσκηνίου. «Η χωρητικότητά της είναι 90 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ το οικολογικό όριο είναι περίπου στα 100 κυβ. μέτρα. Χωρητικότητα της Λίμνης, δεν ξέρουμε σε ποιο βαθμό έχει μπαζωθεί από τους κυκλώνες Ιανός και Ντάνιελ. Αν σκεφτούμε ότι ο μισός πληθυσμός της Καρδίτσας υδρεύεται μάλιστα από τη Λίμνη Πλαστήρα.
Είναι μια χρονιά που πρέπει να επενδύσουμε στα αρδευτικά έργα, από τα οποία θα αποταμιεύεται το νερό, να γίνει οικονομία του. Δεν μπορούμε να βάλουμε ξερικές καλλιέργειες οι οποίες έχουν χαμηλό κέρδος», είπε με νόημα.
Τα χωριά σε δυσοίωνη θέση
Μάλιστα στα χωριά του κάμπου, οι αγρότες και κάτοικοι εκπέμπουν SOS, καθώς δεν υπάρχει καθόλου ρευστότητα σύμφωνα με τον κ. Τέλιο. «Είναι πολύ κρίσιμη η κατάσταση. Τα καφενεία είναι κλειστά. Οι κάτοικοι στα σπίτια τους, και δεν γνωρίζουν πως θα κυλήσει το μέλλον. Πρέπει να στηριχθεί το εισόδημά τους για τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Αντιμετώπισαν πρώτα τις καταστροφές του Ντάνιελ, έπειτα ήταν οι καλλιέργειες που δεν απέδωσαν παραγωγή, επίσης οι σημερινές τιμές στα καλλιεργητικά προϊόντα», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Βάρος στο σωστό συντονισμό ενόψει της καλλιεργητικής περιόδου
Στο Δήμο Παλαμά, και συγκεκριμένα στα καταληκτικά σημεία Ιτέα και Συκεώνα, η άρδευση μοιάζει φέτος δύσκολη. Ωστόσο όπως είπε ο κ. Τέλιος, με σωστό συντονισμό θα υπάρξει ένα πρόγραμμα. «Οι αγρότες θα γνωρίζουν γι’ αυτό ήδη από πολύ νωρίς. Βέβαια, δεν ξέρουμε πως θα κυλήσει το καλοκαίρι. Ενδεχομένως να υπάρξουν δύο – τρεις καλές βροχές και να σωθεί κάπως η χρονιά. Εμείς από τη θέση μας αξιολογούμε όλα τα σενάρια», πρόσθεσε.
Επίσης ο ίδιος είπε ότι το ζήτημα είναι η μη φυσιολογική ροή κατά την περίοδο του καλοκαιριού όσον αφορά τον παρατεταμένο καύσωνα. «Το προηγούμενο καλοκαίρι έκανε ζημιές σε πολλά κηπευτικά. Και στις λίγες δενδρώδεις καλλιέργειες στην Καρδίτσα, έγιναν ζημιές, μάλιστα 100% στα αμύγδαλα, σύμφωνα με κλιμάκιο του ΕΛΓΑ που ήταν πρόσφατα στο Νομό», κατέληξε.