ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ

Σε μία βίλα στις όχθες της λίμνης της Γενεύης στην Ελβετία βρίσκεται η έδρα της περίφημης Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ). Ένας αθλητικός (;) οργανισμός που λειτουργεί αυτοδιοίκητα χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν παρα μόνον στον εαυτό του.

Εκεί μέσα στα χλιδάτα σαλόνια δρομολογήθηκαν το 2013 οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου (έγιναν στο Μπουένος Άιρες) καθώς ο απερχόμενος, παρότι επέδειξε την ταυτότητα του… αθανάτου και παρά τις συστάσεις από τον κόσμο των γαλαζοαίματων, πήρε μηνυματάκι από τον “Βαρκάρη” να τα μαζεύει (χωρίς τίτλους κλπ) και να κινήσει για Αχέροντα με τελικό προορισμό το βασίλειο του… Άδη και της Περσεφόνης!

Ο Ζακ Ρογκ (στην κεντρική ΦΩΤΟ με τον δικό μας… “αθάνατο” Σπύρο Καπράλο) ήταν αυτός, γνωστός μας από τις επισκέψεις του στο δικό μας μεγάλο πάρτι που έγινε το 2004 στην Αθήνα και ο οποίος άφησε τον ψεύτικο (κατά Μάρκο Βαμβακάρη) ντουνιά! Τη θέση του στις εκλογές πήρε ο Γερμανός Τόμας Μπαχ (καμία σχέση με τον… κλασικό συνθέτη) που έγινε ο 9ος πρόεδρος της… αδελφότητας που ελέγχει τον αθλητισμό παγκοσμίως αλλά αυτή δεν την ελέγχει κανείς!

Σ’ αυτές τις εκλογές, που λέτε, είχε θέσει υποψηφιότητα κι ένας τεράστιος αθλητής. Ο Σεργκέι Μπούμπκα, ο Ουκρανός επικοντιστής που έγραψε ιστορία! Ακόμη και οι νεότεροι όλο και θα έχετε ακούσει ή δει κάποια ασύλληπτα κατορθώματά του!

Πήγε με φόρα λόγω του αθλητικού ένδοξου παρελθόντος, αλλά μόλις άνοιξαν οι κάλπες βρήκε μέσα… τέσσερις ψήφους! Ετσι θριαμβευτικά νέος πρόεδρος αναδείχθηκε ο Μπαχ. Η σχέση του με τον αθλητισμό ήταν ανάλογη αυτής που διατηρεί ο υπογράφων με την πυρηνική φυσική!

Λεπτομέρειες όμως είναι αυτές. Ο Γερμανός ήταν ταυτόχρονα πρόεδρος του εμπορικού & βιομηχανικού Γερμανοαραβικού επιμελητηρίου και κολλητάρι με τον Σείχη του Κουβέιτ Αλ Σαμπάχ!!!

Όπως λένε τα ρεπορτάζ του συντηρητικού μάλιστα τύπου της εποχής, όταν ανακοινώθηκαν τ’ αποτελέσματα της εκλογής οι περισσότεροι “αθάνατοι” έδιναν συγχαρητήρια όχι στο νέο πρόεδρο αλλά στον Σείχη!!! Λογικό, διότι αυτός… κερνούσε κι έκανε το τραπέζι!!!

Πως όμως γίνεται κανείς “αθάνατος”; Πως μπορεί κάποιος να μπει σ’ αυτή την κλίκα και ποιες είναι οι βασικές προϋποθέσεις; Το καταστατικό της ΔΟΕ το διασαφηνίζει πλήρως:

Για να γίνεις ένας εκ των 111 -115 (κάπου εκεί παίζει ο αριθμός), πρέπει να έχεις προσφέρει στον αθλητισμό! Οπως για παράδειγμα ο νέος πρόεδρος και τα περισσότερα μέλη που διέπρεψαν όταν ήταν μαθητές την ώρα της… γυμναστικής στα κολέγια που τους έστελναν οι γονείς τους!!!

Αυτοί κανονίζουν που θα πάνε οι Ολυμπιακοί Αγώνες κάθε τέσσερα χρόνια, αυτοί εκμεταλλεύονται τα εμπορικά τους δικαιώματα, αυτοί κανονίζουν τα πάντα καθορίζοντας και το τι συμβαίνει στις Ολυμπιακές Επιτροπής της κάθε χώρας.

Όσο για τα ασύλληπτα έσοδα; Ουδείς γνωρίζει κατά πως αξιοποιούνται και δεν μας πέφτει και λόγος άλλωστε! Απολογούνται ως… αθάνατοι στους θεούς (επίσης αθάνατους) του Ολύμπου! Από Δία και πάνω δηλαδή!!!

Ο σημερινός πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ με τον πρώην πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Οταν είχε επισκεφθεί τη χώρα μας και του αποδόθηκε ο… μεγαλόσταυρος του τάγματος του Φοίνικα για τη προσφορά στον διεθνές Ολυμπιακό κίνημα!!! Οι αντίπαλοί του στις εκλογές του 2013 τον κατηγόρησαν ότι όταν ήταν αθλητής της ξιφασκίας… έκλεβε για να πάρει πόντους!!!

παραΣΠΟΝΤ(ί)ΕΣ

Τα… “παρακλάδια” τώρα των “αθανάτων” της ΔΟΕ μπορούμε να τα συναντήσουμε στις εκάστοτε Ολυμπιακές Επιτροπές της κάθε χώρας και φυσικά στη δική μας. Είχαμε και μεις κατά καιρούς “αθάνατους” στην… αδελφότητα του αθλητισμού. Από… Μεγαλειότατο Γλύξμπουργκ και άλλα εκλεκτά μέλη του έθνους.

Τώρα από το 2019 έχουμε τον Σπύρο Καπράλο!  Προεδρεύει της δικής μας Επιτροπής της οποίας μία υποεπιτροπή (επιτροπή προετοιμασίας Ολυμπιακών αγώνων) είναι αυτή που γράφαμε χθες ότι είχε κόψει αρχικά τις υποτροφίες από την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη για… ηλικιακά κριτήρια. Τα ηλικιακά κριτήρια ισχύουν μόνο για τους αθλητές!

Τους “μονομάχους” δηλαδή της αρένας από την οποία μαζεύουν το… παραδάκι και την εξουσία! Αντιθέτως οι αθάνατοι αποσύρονται μόλις φθάσουν τα 70 , αν δεν τους μαζέψει πρώτα ο “Βαρκάρης!

Το ξεμπρόστιασμα των δικών μας “αθανάτων”

Κάπως έτσι, λοιπόν, είναι… “πλασμένος” ο μαγικός κόσμος του κλασικού αθλητισμού! Με τα μεγαλύτερα θύματα τους αθλητές και τις αθλήτριες, ακόμη κι εκείνους που υποτίθεται ξεχωρίζουν, γίνονται σταρ και ακριβοπληρωμένοι και τους οποίους αφού τους “ξεζουμίσουν” θα τους πετάξουν στον κάλαθο των αχρήστων, ψάχνοντας για τους επόμενους!

Έρχονται βέβαια κάποιες στιγμές που οι ίδιοι οι “μονομάχοι” (αθλητές) τους ξεμπροστιάζουν κατά τρόπο πανηγυρικό! Ένα πραγματικά μεγαλοπρεπές ξεμπρόστιασμα είχαμε στο πρόσφατο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ευρώπης από την δική μας Αντιγόνη! Αυτό που έκανε ήταν σα να βγήκε από σενάριο κινηματογραφικού έργου!

Τους εξέθεσε τόσο πολύ όλους αυτούς με την προσπάθειά της που έψαχναν τρύπα να κρυφτούν! Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο η επιτυχία της είχε τη μεγαλύτερη απήχηση και συγκίνησε όλο τον κόσμο!

Γιατί συντελέστηκε μεταξύ άλλων και το απόλυτο “ξεπουπούλιασμα” καρεκλοκένταυρων από μία αθλήτρια που την είχαν “ξοφλημένη” και τους ξεφτίλισε διεθνώς!!!

Έχει ενδιαφέρον πάντως το βιογραφικό και του δικού μας “αθανάτου” της ΔΟΕ όπως είναι αναρτημένο στην σελίδα της ΕΟΑ:

«Τον Μάρτιο του 2004 διορίστηκε Γενικός Γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων του Υπουργείου Πολιτισμού με απόφαση του Πρωθυπουργού και ορίστηκε City Manager κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Τον Ιούνιο του 2008 εξελέγη Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, ενώ στις 25 Οκτωβρίου 2004 ανέλαβε καθήκοντα Προέδρου του Χρηματιστηρίου Αθηνών και Διευθύνοντος Συμβούλου των εταιριών του ομίλου της ΕΧΑΕ, θέσεις στις οποίες παρέμεινε έως τον Οκτώβριο του 2010, όταν και παραιτήθηκε

Aπό τον Φεβρουάριο του 2010 είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ναυτιλιακής Εταιρείας Star Bulk Carriers, ενώ έχει αναλάβει Πρόεδρος της Ευρωκλινικής, μέλος του ομίλου της Global Finance. Έχει διατελέσει Υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Πρόεδρος της Ε.Τ.Ε.Β.Α., Πρόεδρος της Ασφαλιστικής Εταιρείας Αστήρ, Διευθύνων Σύμβουλος της ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.Β.Ε., Διευθύνων Σύμβουλος της EFG Balkan Investments και Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Αθηνών, μετά από μία δεκαετή τραπεζική σταδιοδρομία ως Αντιπρόεδρος της Bankers Trust Company (Παρίσι, Νέα Υόρκη, Αθήνα, Μιλάνο, Λονδίνο)».

———————-

«Δεν πουλάς, δεν αγοράζεις στο παζάρι τι ζητάς;»

Τούρκικη παροιμία