Όπως αναμενόταν εγκρίθηκε ομόφωνα από το ΔΣ του ΕΣΑΚΕ, η οικονομική προσφορά της ΕΡΤ, 6.5 εκατομμυρίων ευρώ, για την αγορά των δικαιωμάτων μετάδοσης όλων των αγώνων της Basket League.

Η κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του πρωταθλήματος της Basket League έλαβε σάρκα και οστά ύστερα από την αναμενόμενη εξέλιξη που προέκυψε την Παρασκευή (21/10).

Όπως ανακοινώθηκε σχετικώς, το ΔΣ του ΕΣΑΚΕ αποδέχθηκε με ομόφωνη απόφαση του την πρόταση της ΕΡΤ για την παραχώρηση των δικαιωμάτων μετάδοσης όλων των αγώνων του πρωταθλήματος οι οποίοι ούτως ή άλλως καλύπτονταν ήδη από τα κανάλια (ΕΡΤ3, ERTSPORTS) της δημόσιας τηλεόρασης.

Κατά τη Λίγκα, “η κεντρική διαχείριση παγιώνεται ως μέθοδος διαπραγμάτευσης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων ύστερα από δύο δεκαετίες”. Το συνολικό ποσό φτάνει αθροιστικά τα 6.5 εκατομμύρια ευρώ.

Οι ΚΑΕ έχουν ήδη συμφωνήσει στην κατανομή των εσόδων, “αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι ενωμένες προχωρούν στην περαιτέρω αναβάθμιση και ανάπτυξη του Επαγγελματικού Πρωταθλήματος”, όπως επίσης ανέφερε η ανακοίνωση.

Επί αυτής της κομβικής παραμέτρου  οι ομάδες αποφασίστηκε να χωριστούνσε τρία επίπεδα, ανάλογα με τη συνολική αγωνιστική παρουσία τους και την εμπορική δύναμή τους στην αγορά.

Στο πρώτο ανήκουν φυσικά ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός. Μαζί προβλέπεται να μοιραστούν περί τα 3 εκατομμύρια ευρώ. Λίγο κάτω δηλαδή από το 50% του συνολικού ποσού.

Στη δεύτερη κλίμακα, βάσει της δυναμικής και της σταθερότητάς τους, έχουν ενταχθεί ο ΠΑΟΚ, ο Άρης, η ΑΕΚ, ο Προμηθέας, ο Κολοσσός και το Περιστέρι του Βασίλη Σπανούλη πλέον. Εκτιμάται ότι αυτές οι έξι ομάδες θα μοιραστούν ένα ποσό της τάξεως των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Τέλος, το Λαύριο, ο Απόλλωνας Πάτρας, ο Ιωνικός και ο ΑΣΚ, ως κομμάτια της τρίτης υποδιαίρεσης, θα λάβουν μερίδιο από το 1 εκατομμύριο ευρώ που απομένει στη δεξαμενή. Δηλαδή για την ομάδα της πόλης μας το ποσό που αναλογεί είναι 250.000 ευρώ.
Πλέον το μοναδικό που απομένει είναι η τυπική επικύρωση της σύμβασης από τη διοίκηση της ΕΡΤ.

Και βεβαίως πέρα από την επικύρωση μένει να δούμε και την συνέπεια στην εξόφληση του ποσού γιατί στο ποδόσφαιρο και στη super lague 2 ακόμη περιμένουν…

Πηγή sport24