Με αφορμή το φετινό 40ο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας που μάς μονοπωλεί το ενδιαφέρον έως τις 8 Μαρτίου, επανερχόμαστε στο θέμα απόκτησης πολιτιστικών χώρων που δυστυχώς δεν διαθέτει έως σήμερα η πόλη.
Πριν από κάποια χρόνια, προσεγγίζαμε ξανά το συγκεκριμένο θέμα, καθώς εκτός από το Κινηματοθέατρο δεν υπάρχει κανένας άλλος χώρος που να φιλοξενεί πολιτιστικά, καλλιτεχνικά γεγονότα με μεγάλη αποδοχή, ή να αποτελεί «στέκι» καλλιτεχνών.
Σήμερα, βέβαια μπορούμε να μιλάμε σε διαφορετική βάση, με κάποιες αισιόδοξες εξελίξεις και βλέψεις προερχόμενες από τις τοπικές και περιφερειακές αρχές. Αρχικά, είναι ήδη γνωστό ότι από τα τέλη του Δεκεμβρίου του 2024 η σύμβαση για την αποκατάσταση της Παλιάς Ηλεκτρικής και τη μετατροπή της σε Πνευματικό – Πολιτιστικό Κέντρο υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Δημ. Κουρέτα, τον Δήμαρχο Καρδίτσας, Βασίλη Τσιάκο, και από την εταιρεία που αναλαμβάνει το συγκεκριμένο έργο.
Πριν λίγες ημέρες και στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. Δήμου Καρδίτσας, ο Δήμαρχος Καρδίτσας ενημέρωσε το Σώμα ότι έχουν προχωρήσει σημαντικά οι συζητήσεις μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του Δήμου Καρδίτσας για την παραχώρηση του Κέντρου γενετικής βελτίωσης ζώων.
Για το συγκεκριμένο χώρο, είχαν προηγηθεί κάποιες σκέψεις σχετικά με τη δημιουργία ενός πολυχώρου τέχνης, αλλά εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία παραχώρησής του από το ΥπΑΑτ, έπειτα θα ξεκινήσει η διαβούλευση.
Πλέον, υπάρχουν κάποιες χειροπιαστές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου η τέχνη του τόπου να αποκτήσει το δικό της χώρο, στον οποίο αξίζει να γίνονται όλες οι καλλιτεχνικές απόπειρες. Σχετικά με τη διαφορά ανάμεσα στις δύο υποθέσεις, εφόσον κυλήσουν και οι δύο (η Παλιά Ηλεκτρική δρομολογείται), δεν γνωρίζουμε με ποιο συγκεκριμένο ρόλο θα λειτουργούσαν, παρά μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε μέχρι στιγμής.
Αυτό όμως, που έχει τη δική του αξία είναι ότι προκύπτει κάποιο ενδιαφέρον, ώστε η τέχνη στο Νομό να στεγάζεται επιτέλους σε κατάλληλους χώρους, ανάλογα διαμορφωμένους.
Ειδάλλως, πως αλλιώς μπορούμε να αναζητάμε έμπνευση, δημιουργία και γέννηση τέχνης στα μέρη μας, εάν δεν υπάρχουν χώροι μέσω των οποίων αυτή θα φανερώνεται δημόσια μπροστά στα μάτια των πολιτών…
Δ.Γ.