Πριν οι κάτοικοι της Καρδίτσας γίνουν κλιματικοί μετανάστες...

Η Καρδίτσα έχει υποστεί σε δραματικό βαθμό τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής εδώ και μια τριετία τόσο από τα πλημμυρικά φαινόμενα του «Ιανού» και του «Daniel» όσο και από την παρατεταμένη ξηρασία του φετινού χειμώνα, ενώ αντιμετωπίζει εκ νέου τη μανία μιας νέας θεομηνίας με τον αεροχείμαρρο «Gori» και εντούτοις έχει κάθε λόγο να αισθάνεται ότι αδικείται από την πολιτεία στο σκέλος της αποκατάστασης των ζημιών που υπέστη.

Η αδικία συνίσταται στο γεγονός ότι ενώ αρχικά υπήρξε μία κυβερνητική δέσμευση ότι πέρα από τους πλημμυροπαθείς αγρότες της Κάρλας θα υπάρξει και ένα πρόγραμμα και για τους αγρότες που τα χωράφια τους δεν θα μπορέσουν να καλλιεργηθούν φέτος είτε λόγω χαραδροειδών αυλακώσεων (πολλά στην περιοχή του Πέτρινου) είτε λόγω μπαζώματος σε βαθμό μη αναστρέψιμο (στην περιοχή Παλαμά στην κατάσταση αυτή βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες στρέμματα) εντούτοις δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στο θέμα.

Την ίδια ώρα μάλιστα οι αγρότες αρδευτές πληροφορούνται πως με το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για τον Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης Υδάτων προβλέπεται ένα «καπέλο» της τάξης των 5 λεπτών το κυβικό μέτρο που καταναλώνεται για άρδευση πράγμα που σημαίνει περί τα 20 με 25 ευρώ το στρέμμα επιπλέον κόστος παραγωγής για το βαμβάκι και πάνω από 30 ευρώ για καλαμπόκι ή μηδική.

Και όλα αυτά ενώ διαθέτει έναν ΤΟΕΒ πρότυπο (Ταυρωπού) νοικοκυρεμένο και πρωτοπόρο σε μελέτες και έργα. Το μεγάλο θέμα βέβαια που συνιστά κατάφωρη αδικία είναι τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που κατέφθασαν στους πλημμυροπαθείς κατοίκους του Δήμου Παλαμά και αυτό προκαλεί την οργή τους.

Ζητούν μάλιστα από τους τέσσερις κυβερνητικούς βουλευτές του Νομού να πάρουν θέση και να απαιτήσουν να διορθωθεί αυτή η αδικία, καθώς και πάλι είχε υπάρξει κυβερνητική δέσμευση για απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των πλημμυρισμένων ακινήτων. Τέλος, πάντα έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού την δέσμευση του πρωθυπουργού στην επίσκεψή του στην Καρδίτσα μετά τον «Ιανό» ότι θα προχωρήσει το φράγμα Μουζακίου.

Πέρασαν όμως 3,5 χρόνια από τότε και επίσης δεν υπάρχει καμία ουσιαστική εξέλιξη σε ένα θέμα που απαντά στην αντιπλημμυρική θωράκιση και την ασφάλεια των κατοίκων του Νομού, αλλά δίνει και ανάσα στην τοπική οικονομία. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και φαινόμενα όπως μεσογειακοί αντικυκλώνες, πολικοί αεροχείμαρροι, ξηρασίες και άλλου είδους θεομηνίες θα έχουμε συχνά από εδώ και στο εξής. Η πολιτεία οφείλει να δώσει λύση πριν οι κάτοικοι του νομού μετατραπούν σε κλιματικούς μετανάστες και χαθεί οριστικά ένας από τους πιο παραγωγικούς κάμπους της χώρας.
«Ν.Α.»