Πριν τη Καθαρά Δευτέρα τοποθετούν οι ιθύνοντες του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων την πίστωση ποσού περίπου 120 εκατ. ευρώ, με την οποία ο ΕΛΓΑ τακτοποιεί αποζημιώσεις για ζημιές σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο εντός του 2022, ενστάσεις που δικαιώθηκαν το προηγούμενο έτος καθώς και κάποια υπόλοιπα περασμένων ετών.

Την πληρωμή αυτή είχε προαναγγείλει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με δηλώσεις του στις 16 Φεβρουαρίου, σημειώνοντας πως αποτελεί τη µεγαλύτερη αποζηµίωση σε µία δόση στο ιστορικό του ΕΛΓΑ.

Πριν την Καθαρά Δευτέρα η πληρωμή των 120 εκατ. από ΕΛΓΑ για ζημιές του 2022

Οι αποζημιώσεις αυτές, δεν πρέπει να συγχέονται με τις κρατικές ενισχύσεις που έχουν ανακοινωθεί το τελευταίο διάστημα σε μια σειρά προϊόντων, οι οποίες θα καταβληθούν μέσω της γνωστής διαδικασίας των de minimis, αλλά και υπό το νέο πλαίσιο κρατικών αποζημιώσεων, τα λεγόμενα ουκρανόμετρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ουκρανοενισχύσεις αφορούν ποσό 50 εκατ. ευρώ και τα de minimis περί τα 20 εκατ. ευρώ, ενώ στελέχη της κυβέρνησης καθώς και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, την εβδομάδα που πέρασε, έκαναν λόγο για επιτάχυνση της διαδικασίας πίστωσης και των εν λόγω ενισχύσεων.

agronews.gr