Iδιαίτερα ψυχρή θα είναι η εβδομάδα που ξεκίνησε, με τον καιρό να θυμίζει επιτέλους χειμώνα. Ο υδράργυρος θα υποχωρεί μέρα με τη μέρα και προς το τέλος της εβδομάδας αναμένεται η κορύφωση του ψυχρού κύματος.

Ειδικότερα, πολύ κρύες θα είναι οι ημέρες αυτή την εβδομάδα, καθώς η θερμοκρασία αναμένεται να κάνει «βουτιά», από την Τετάρτη και έπειτα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, Κλέαρχο Μαρουσάκη. Από την Παρασκευή αναμένεται και ένα κύμα κακοκαιρίας, που θα δώσει και χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα.

Μάλιστα, από τα βορεια-βορειοδυτικά τμήματα της Ευρώπης έρχεται ένας πολικός αεροχείμμαρος, ένα πολικό «ποτάμι» καθώς πρόκειται για περιοχή όπου θα έχουμε πολύ μεγάλες ταχύτητες του ανέμου, όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος. Αυτό το «ποτάμι» θα επηρεάσει όλη τη χώρα, καθώς θα κάνει πολύ κρύο και στη Βόρεια Ελλάδα θα κυριαρχήσουν συνθήκες παγετού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα χιονίσει ακόμα και χαμηλά και πιθανώς και στα νησιά του Αιγαίου, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ακόμα ξεκάθαρα προγνωστικά στοιχεία.

Βροχές αναμένονται στα νότια κυρίως και χιόνια προς τα πιο κεντρικά και βόρεια τμήματα.

Η πρόγνωση για σήμερα

Σήμερα, Δευτέρα, αναμένεται άστατος καιρός ιδιαίτερα προς τα ανατολικά και νότια τμήματα. Προς τη Χαλκιδική, την ανατολική και νότια Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, τις Σποράδες, την Εύβοια και τη βόρεια Κρήτη, αναμένεται βροχερός καιρός και χιόνια σε ορεινές περιοχές.

Στην Αττική, κατά διαστήματα αναμένονται συννεφιές με λίγες πρόσκαιρες τοπικές βροχές, κυρίως στα πιο βόρεια τμήματα. Χιόνια αναμένονται στην περιοχή της Πάρνηθας.

Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει, στο κέντρο της πόλης, τους 12 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται επίσης συννεφιές κυρίως προς την περιοχή της Χαλκιδικής, ενώ προβλέπονται βροχές και λίγα χιόνια στα ψηλά ορεινά.

Ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους 7-8 βαθμούς Κελσίου.

Η προειδοποίηση Μαρουσάκη

Για ισχυρή κακοκαιρία που θα πλήξει τη χώρα στο τέλος της βδομάδας, με βροχές, καταιγίδες, αλλά και χιόνια προειδοποιεί ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, υπογραμμίζει πως, με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία θα μπούμε κι επίσημα στην καρδιά του Χειμώνα φέρνοντας βαρυχειμωνιά ιδιαίτερα προς το τέλος της νέας εβδομάδας.

Συγκεκριμένα έγραψε:

«ΤΟ «ΠΟΛΙΚΟ ΠΟΤΑΜΙ» ΦΕΡΝΕΙ ΒΑΡΥΧΕΙΜΩΝΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Μετά την πολική «μπάλα» που μας έφερε τις πρώτες αξιόλογες κακοκαιρίες στη χώρα μας για το 2023 σε έναν μέχρι τώρα υποτονικό χειμώνα, έρχεται ο πολικός αεροχείμαρρος για να μας βάλει κι επίσημα στην καρδιά του Χειμώνα φέρνοντας βαρυχειμωνιά ιδιαίτερα προς το τέλος της νέας εβδομάδας.

Αυτό σημαίνει ότι η θερμοκρασία θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση φέρνοντας συνθήκες παγετού αλλά και χιόνια ακόμη και σε πεδινές περιοχές.
Στο βίντεο χαρτών που ακολουθεί επισημαίνουμε τον πολικό αεροχείμαρρο ο οποίος κατεβαίνει σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη στρεφόμενος προς την περιοχή μας για να οδηγήσει τον πολικό αέρα προς τα μέρη μας ο οποίος καθώς θα αλληλεπιδράσει με τις θερμότερες θάλασσες της Αδριατικής, του Ιονίου αλλά και του Αιγαίου πελάγους, θα δημιουργήσει διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά τα οποία θα φέρουν τα χιόνια μέχρι και τη θάλασσα!

Από Πέμπτη – Παρασκευή και στη συνέχεια τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες με συνθήκες παγετού προς τα κεντρικά και βόρεια, οι επικίνδυνοι βοριάδες (πρόσκαιρα νοτιάδες), οι ισχυρές βροχές – καταιγίδες με έμφαση θαλάσσιες – παραθαλάσσιες περιοχές και τα πυκνά χιόνια ακόμη και στα πεδινά.

Δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι νησιά του Αιγαίου μας θα ντυθούν και πάλι στα λευκά αλλά ακόμη και μέσα σε πόλεις θα πέφτει ή και να στρώνεται το χιόνι. Στο τελευταίο μια αυξημένη ετοιμότητα θα πρέπει να υπάρχει και στο νομό Αττικής όπου συγκεντρώνει υψηλές εώς πολύ υψηλές πιθανότητες να δοκιμαστεί από τον ισχυρό χιονιά με τις λεπτομέρειες να ξεκαθαρίζουν τις επόμενες ημέρες.

ΜΗΝ ΖΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΕΡΣΙΝΑ

Παρακολουθώντας την εξέλιξη των προγνωστικών στοιχείων που φτάνουν συνεχώς από τα μετεωρολογικά κέντρα – μοντέλα, το μυαλό μας πηγαίνει στον περσινό εφιαλτικό χιονιά. Σκοπός αυτής της ανάρτησης είναι να προετοιμαστούμε στο μέτρο του δυνατού ώστε σε όποια ένταση κι αν φτάσει αυτό το χιονοκύμα να μην οδηγηθούμε σε σκηνές του παρελθόντος όπως για παράδειγμα πέρυσι.

Το προλαμβάνειν καλύτερο του θεραπεύειν…..

Γύρω στην Τετάρτη – Πέμπτη εκτιμούμε ότι θα έχουμε μια σχετικά αξιόπιστη εικόνα για το πώς αναμένεται να εξελιχθεί αυτό το πολικό κύμα και ποιες περιοχές θα δοκιμαστούν από τις χιονοπτώσεις».

Η ανάρτηση στο Facebook