ην αμφιλεγόμενη απόφαση να μην καταθέσει το νομοσχέδιο για την αύξηση ορίου συνταξιοδότησης προς ψήφιση, αλλά να επικαλεστεί το άρθρο 49/3 του γαλλικού συντάγματος για την άμεση εφαρμογή του έλαβε ο πρόεδρος της  χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με το BBC.

Αν και ο αρχικό σχεδιασμός προέβλεπε την έγκριση του νομοσχεδίου που αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση, οι αρμόδιοι υπουργοί διαπίστωσαν ότι είναι πιθανό να μην εξασφαλίσουν την αναγκαία πλειοψηφία.

Γιουχαΐσματα, πλακάτ και πρόταση μομφής

Όταν η πρωθυπουργός, Ελιζαμπέτ Μπορν επικαλέστηκε το άρθρο 49.3, οι βουλευτές απάντησαν με γιουχαΐσματα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει πλέον τη δυνατότητα να αποφύγει την ψηφοφορία.

«Δεν μπορούμε να τζογάρουμε με το μέλλον των συντάξεών μας, και αυτή η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία», υποστήριξε η γαλλίδα πρωθυπουργός.

Όταν ανέβηκε στο βήμα, αριστεροί βουλευτές τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο «Η Μασσαλιώτιδα», κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Όχι στα 64». Η ομιλία της διακόπηκε από κραυγές που την καλούσαν να παραιτηθεί.

Η έγκριση του νομοσχεδίου χωρίς ψηφοφορία ενδέχεται να είναι το μικρότερο κακό για την κυβέρνηση, ενέχει όμως σημαντικούς κινδύνους. Μεταξύ άλλων, καθιστά την κυβέρνηση ευάλωτη σε μια πρόταση μομφής και απειλεί με νέες εντάσεις.

Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν έσπευσε να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, ενώ η ηγέτιδά του, και κύρια αντίπαλος του γάλλου προέδρου στις τελευταίες εκλογές, υποστήριξε ότι η κίνηση αυτή είναι απόδειξη προσωπικής του αποτυχίας.

«Είναι η δική του μεταρρύθμιση, εκείνος την πρότεινε και την υπερασπίστηκε στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας», δήλωσε η Λεπέν.

Τεράστιες διαδηλώσεις

Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού οδήγησε σε εβδομάδες μεγάλων και μαχητικών διαδηλώσεων και απεργιών σε ολόκληρη τη γαλλική επικράτεια. Το νομοσχέδιο δεν αυξάνει μόνο το όριο ηλικίας, αλλά απαιτεί και έναν επιπλέον χρόνο ασφαλιστικών εισφορών.

Αν και ο πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, επανεξελέγη μόλις πέρσι, έχοντας συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του τις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού, η κυβέρνηση συνεργασίας της οποίας ηγείται δεν κατέχει την πλειοψηφία των εδρών στην Εθνοσυνέλευση, πράγμα που σημαίνει ότι για την ψήφιση του νομοσχεδίου θα απαιτούνταν και η ψήφος των Ρεπουμπλικάνων.

Αξιωματούχοι του κόμματός του, σύμφωνα με το BBC πέρασαν το πρωί προσπαθώντας απελπισμένα να αναγκάσουν τα μέλη τους να ψηφίσουν υπέρ του νομοσχεδίου. Γνώριζαν ότι ορισμένοι σκόπευαν να ψηφίσουν εναντίον του ή να απέχουν, εξαιτίας των αντιδράσεων του γαλλικού λαού.

Ο πρόεδρος Μακρόν έφτασε στο σημείο να υπονοήσει την παραμονή της ψηφοφορίας ότι θα διέλυε την Εθνοσυνέλευση και θα ανακοίνωνε πρόωρες εκλογές. Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές αν μπλόφαρε ή όχι.

Το παρασκήνιο της απόφασης

Την Πέμπτη το απόγευμα κλείστηκε με την πρωθυπουργό και άλλα εξέχοντα μέλη της κυβέρνησης στο Μέγαρο Ελιζέ, και από κοινού καταμέτρησαν θετικές και αρνητικές ψήφους. Λίγα λεπτά πριν τη συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης, πηγές διέρρευσαν στα γαλλικά ΜΜΕ ότι η Μπορν θα ενέκρινε το νομοσχέδιο χωρίς ψηφοφορία.

Τα σωματεία, που ήδη είχαν σχεδιάσει οκτώ ημέρες διαμαρτυριών σε ολόκληρη τη Γαλλία, είχαν ζητήσει νωρίτερα από τους βουλευτές να απορρίψουν τις μεταρρυθμίσεις. «Το 70% του πληθυσμού και το 94% των εργαζομένων είναι αντίθετοι με αυτά τα σχέδια», δήλωσε ο Φρανσουά Ομερίλ της CFE-CGC.

Ο Φιλίπ Μαρτίνεζ της CGT προειδοποίησε μάλιστα ότι οι διαδηλώσεις θα συνεχίζονταν, είτε η κυβέρνηση εξασφάλιζε τις αναγκαίες ψήφους, είτε χρησιμοποιούσε το σύνταγμα για να επιβάλει τις μεταρρυθμίσεις.

Νωρίτερα, η αστυνομία εκκένωσε μια χωματερή στο Παρίσι, αφού πρώτα ο αρχηγός της αστυνομίας ανακοίνωσε στη δήμαρχο της πόλης, Αν Ινταλγκό, ότι οι απεργοί της υπηρεσίας καθαριότητας θα εξαναγκάζονταν να επιστρέψουν στις θέσεις τους, υπό την απειλή της κυβέρνησης για φυλάκιση ή βαριά πρόστιμα.

Από τις 5 Μαρτίου, λόφοι από σκουπίδια έχουν δημιουργηθεί σε πολλές γειτονιές του Παρισιού και σε αρκετές άλλες πόλεις, αφού μέχρι σήμερα περίπου 7.600 τόνοι σκουπιδιών δεν είχαν περισυλλεγεί εξαιτίας της απεργίας.

Μέχρι τώρα, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα εργάζονται μέχρι την ηλικία των 57 ετών, εξαιτίας των σκληρών συνθηκών εργασίας του. Βάσει του νομοσχεδίου Μακρόν, θα πρέπει να συνεχίσουν μέχρι τα 59 τους χρόνια.

Πηγή: tanea