ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ

Με τον επαναληπτικό αγώνα μπαράζ ανάμεσα στη Λαμία και τη Βέροια που έγινε το Σάββατο το βράδυ, ολοκληρώθηκε η αγωνιστική σεζόν 2021-22 στο Ελληνικό ποδόσφαιρο…
Η Λαμία, ως ομάδα super league, με τριπλάσιο μπάτζετ, όπως αναμενόταν, έστω και δύσκολα, πήρε ισοπαλία με σκορ 1-1 και σε συνδυασμό με τη νίκη στο πρώτο παιχνίδι στη Βέροια (1-2), κατόρθωσε να ανανεώσει την παραμονή της στο κορυφαίο πρωτάθλημα της χώριας για έκτη συνεχόμενη σεζόν!

Αντίθετα η Βέροια που αναδείχθηκε πρώτη στον βόρειο όμιλο της δεύτερης εθνικής , θ’ αγωνίζεται και τη νέα σεζόν στην ίδια κατηγορία! Ολοκληρώθηκε δηλαδή ένα πρωτάθλημα χωρίς πρωταθλητή! Οπου κι αν ψάξουμε, ακόμη και στις πιο… “τρελές” ποδοσφαιρικές περιόδους στην Ελλάδα, δεν θα συναντήσουμε το φαινόμενο!

Να διεξάγεται ένας ολόκληρος μαραθώνιος και στο τέλος η ομάδα που αναδεικνύεται πρώτη να μην επιβραβεύεται με την άνοδο, αλλά να αναγκάζεται να παίζει σε αγώνα μπαράζ όλους τους κόπους της σεζόν, καθώς και τα χρήματα που έχει ξοδέψει για να κάνει πρωταθλητισμό! Μιλάμε αναμφίβολα για το έσχατο σημείο της απαξίωσης του “ποδοσφαιρικού προϊόντος” στη χώρα μας!

Μιλάμε για την επιτομή της αδιαφορίας των “μεγάλων” και όσων έχουν συγκροτήσει την “κλειστή λίγκα” στην πρώτη εθνική κατηγορία προς όλες τις ομάδες της χώρας από τη δεύτερη εθνική και κάτω, αλλά και στο ίδιο το άθλημα. Μια αχαρακτήριστη καταστρατήγηση νόμων και κανονισμών που δεν έχει προηγούμενο και η οποία είχε τις ευλογίες της ΕΠΟ, αλλά και την παντελή αδιαφορία της πολιτείας, ενώ και η αντίδραση των θεσμικών οργάνων των χαμηλότερων κατηγοριών υπήρξε ουσιαστικά ανύπαρκτη.

Όσοι πρωταγωνίστησαν σε Βόρειο και Νότιο Ομιλο (Βέροια και Λεβαδειακός) πιθανόν να  έλαβαν υποσχέσεις στο παρασκήνιο ότι θα βγουν και οι δύο! Αφού ξεμπέρδεψαν με τις ομάδες των ομίλων τους (με την προκλητική συμβολή της διαιτησίας σε πολλές περιπτώσεις αλλά και άλλων πρόθυμων να… βοηθήσουν ομάδων) και αναδείχθηκαν πρώτες αναμετρήθηκαν μεταξύ τους και τελικά η μία (Βέροια) έμεινε απ’ έξω αφού και στο μπαράζ της δεύτερης ευκαιρίας δεν κατάφερε να επικρατήσει της προτελευταίας ομάδας της super league 1.

ΤΑ «ΔΑΚΡΥΑ» ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ
Φυσικά κανέναν δεν συγκινούν τα… “δάκρυα” της Βέροιας για αυτή την αδικία στον τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος. Κι αυτό διότι άρχισε να “φωνάζει” όταν κατάλαβε ότι και η ίδια είναι θύμα της όλης κατάστασης!
Ωστόσο εδώ δεν έχει να κάνει το ζήτημα με τη Βέροια που απολάμβανε της εύνοιας έναντι των υπολοίπων κατά τη διάρκεια της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος. Στη θέση της θα μπορούσε να βρίσκεται σήμερα η Αναγέννηση ή οποιαδήποτε άλλη ομάδα που θα κατόρθωνε ν’ αναδειχθεί πρώτη.

Είναι, λοιπόν, ένα ζήτημα που αφορά το σύνολο του ελληνικού ποδοσφαίρου και εν πάση περιπτώσει όλων των φιλάθλων που θέλουν και δικαιούνται να παρακολουθούν διοργανώσεις με στοιχειώδη σοβαρότητα κι όχι αυτή την παρωδία που είδαμε φέτος.

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΗΣΗ
Φυσικά με την κριτική σ’ αυτό το θλιβερό καθεστώς, αλλά και τα ευχολόγια του προέδρου της super league 2 Λεωνίδα Λεουτσάκου, δεν πρόκειται ν’ αλλάξει κάτι.

Οι μόνες που μπορούν να αλλάξουν αυτή την κατάσταση είναι οι ομάδες. Το σύνολο και ιδιαίτερα η επαρχία που πρέπει κάποια στιγμή να ενωθεί προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση διεκδικώντας και απαιτώντας τα στοιχειώδη.

Για να συμβεί όμως αυτό πρέπει να νικήσουν πρώτα το… “διαίρει και βασίλευε”…