Στο έλεος των πλημμυρών παραμένει η Ρωσία ενώ πάνω από 120.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει τις εστίες τους λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Ουράλη που περνά και από το Καζακστάν.

Το χωριό Καμίνσκογιε στην περιοχή Κουργκάν της Ρωσίας εκκενώθηκε την Παρασκευής(12/4), αφού η στάθμη των υδάτων αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας κατά 1,4 μέτρα, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής Βαντίμ Σούμκοφ στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Το Καμίνσκογιε είναι ένας οικισμός κατά μήκος του ποταμού Τομπόλ, ο οποίος διαρρέει επίσης το περιφερειακό κέντρο Κουργκάν, μια πόλη 300.000 κατοίκων. Ο Σούμκοφ δήλωσε ότι ο κατακλυσμός θα μπορούσε να φτάσει στο Kurgan τις επόμενες ημέρες.

«Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι η πλημμυρική πεδιάδα απλώνεται ευρέως και το έδαφος απορροφά όσο το δυνατόν περισσότερο νερό στο δρόμο του», είπε, προσθέτοντας ότι ένα φράγμα ενισχύεται στο Κουργκάν.

Στην πόλη Όρενμπουργκ στον ποταμό Ουράλη, εκατοντάδες σπίτια πλημμύρισαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο τον αντιδήμαρχο Αλεξέι Κουντίνοφ.

Ο ίδιος είπε ότι ο κατακλυσμός αναμένεται να φτάσει στο αποκορύφωμά του την Παρασκευή και να αρχίσει να υποχωρεί σε δύο ημέρες.

Η στάθμη του ποταμού Ουράλη στη ρωσική πόλη Όρενμπουργκ έφθασε τα 11 μέτρα και 29 εκατοστά, ανακοίνωσαν οι περιφερειακές αρχές, από τα 10,87 μέτρα που ήταν μια ημέρα νωρίτερα.

Το Όρενμπουργκ δίνει μάχη με την άνοδο της στάθμης των υδάτων αφού μεγάλοι ποταμοί σε όλη τη Ρωσία και το Καζακστάν υπερχείλισαν προκαλώντας τις χειρότερες πλημμύρες στις περιοχές αυτές εδώ και σχεδόν έναν αιώνα.

Εκατοντάδες σπίτια στο Όρενμπουργκ πλημμύρισαν στη διάρκεια της νύκτας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο τον αντιδήμαρχο Αλεξέι Κουντίνοφ.

Στο Καζακστάν, το υπουργείο Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης ανακοίνωσε ότι σχεδόν 100.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους εξαιτίας των πλημμυρών.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξακολουθεί να ισχύει σε οκτώ από τις 17 επαρχίες του Καζακστάν, πρόσθεσε το υπουργείο.

Οι πλημμύρες έχουν πλήξει περισσότερο τα Ουράλια της Ρωσίας και το βόρειο Καζακστάν, αν και τα νερά ανεβαίνουν επίσης στα νότια τμήματα της Δυτικής Σιβηρίας, της μεγαλύτερης λεκάνης υδρογονανθράκων στον κόσμο, και σε ορισμένα μέρη κοντά στον Βόλγα, τον μεγαλύτερο ποταμό της Ευρώπης.

Πηγή:cnn.gr