Ρωσία: Πάνω από 19.000 άνθρωποι κινδυνεύουν από τις πλημμύρες

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκονται χιλιάδες κάτοικοι της νότιας Ρωσίας, καθώς απειλούνται από τις καταστροφικές πλημμύρες που πλήττουν την περιοχή. Οργή κατοίκων στο Ορσκ κατά του Πούτιν.

Πλημμύρες απειλούν την περιφέρεια Κουργκάν στη νότια Ρωσία, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή περισσότερων από 19.000 ανθρώπων, όπως μετέδωσε σήμερα, Τρίτη (9/4), το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, μερικές ημέρες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στο Ορσκ, που προκάλεσαν τον εκτοπισμό χιλιάδων ανθρώπων και πλημμύρισαν μια πόλη στην περιφέρεια των Ουραλίων.

Επικαλούμενο τον τοπικό κλάδο του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων, το πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε ότι τουλάχιστον 4.000 κατοικίες μπορεί επίσης να πληγούν. Μέτρα έκτακτης ανάγκης έχουν ληφθεί στην περιφέρεια, πρόσθεσε.

Πλημμύρες, που χαρακτηρίζονται από τις χειρότερες σε διάστημα δεκαετιών, έπληξαν τις τελευταίες ημέρες σειρά ρωσικών περιφερειών στην οροσειρά των Ουραλίων και τη Σιβηρία, καθώς και τμήματα του γειτονικόυ Καζακστάν, αφού ο τρίτος μεγαλύτερος ποταμός της Ευρώπης έσπασε ένα φράγμα.

Στην πόλη Ορσκ, στην περιφέρεια του Όρενμπουργκ, οργισμένοι κάτοικοι ζήτησαν βοήθεια από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, διαμαρτυρόμενοι ότι οι τοπικοί αξιωματούχοι τους δεν έχουν κάνει αρκετά για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των χειρότερων πλημμυρών που έχουν καταγραφεί.

Ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων Αλεξάντρ Κουρένκοφ μετέβη αεροπορικώς σήμερα στην περιφέρεια για να καταγράψει την κατάσταση. Ο Κουρένκοφ θα επισκεφθεί επίσης τις περιφέρειες Κουργκάν και Τιουμέν στα Ουράλια, πρόσθεσε το υπουργείο.

«Ήδη λαμβάνονται εκεί προληπτικά μέτρα, οι ομάδες διάσωσης έχουν ενισχυθεί και οι δυνάμεις και τα μέσα του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων έχουν τεθεί σε συναγερμό», ανακοίνωσε το υπουργείο.

Η στάθμη του ποταμού Ουράλη, ο οποίος πηγάζει από την οροσειρά των Ουραλίων και χύνεται στην Κασπία, αυξήθηκε κατά αρκετά μέτρα μέσα σε διάστημα ωρών την Παρασκευή και έσπασε φράγμα που είχε δημιουργηθεί εν είδει αναχώματος στην πόλη Ορσκ, 1.800 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας.

Πηγή: news247