*Στο πλευρό τους έμποροι και εκπρόσωποι φορέων, έστειλαν ηχηρό μήνυμα

Σήμα κινδύνου εξέπεμψαν το μεσημέρι οι επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης και αναψυχής στο Νομό Καρδίτσας, τονίζοντας ότι πλήττονται από τα νέα μέτρα.

Οι επαγγελματίες κατέβασαν ρολά στις επιχειρήσεις τους, συμμετέχοντας στην πανελλαδική κινητοποίηση του κλάδου, την ώρα που «στο τραπέζι» βρίσκονται σενάρια επιβολής νέων μέτρων για τους χώρους της εστίασης.

Οι επαγγελματίες προχώρησαν σε δυναμική κινητοποίηση στην πλατεία δικαστηρίων, ενώ στο πλευρό τους βρέθηκαν καταστηματάρχες του λιανεμπορίου, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του εμπορικού συλλόγου Καρδίτσας και έκλεισαν τα καταστήματά τους για δύο ώρες, καθώς και ο αυτός ο κλάδος πλήττεται από τα νέα μέτρα. Στο πλευρό τους βρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι σωματείων και φορέων της περιοχής.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης καταστηματαρχών εστίασης και αναψυχής Ν. Καρδίτσας κ. Βασίλης Καρράς έκανε λόγο για άδικα και αντιφατικά μέτρα, που πλήττουν πρόσθετα τον κλάδο της εστίασης που ήδη δοκιμάζεται σκληρά την τελευταία διετία. Πρόσθεσε ότι η κινητοποίηση δεν γίνεται μόνο για τους επαγγελματίες αλλά και για το κοινό της περιοχής και της χώρας συνολικότερα. Υπογράμμισε ότι η εστίαση εκπέμπει σήμα κινδύνου και εφόσον η πολιτεία επιμείνει στην τήρηση των μέτρων, ο κλάδος ζητά μέτρα στήριξης, για την αποφυγή λουκέτων και απώλειας θέσεων εργασίας.

Όπως τόνισε από την πλευρά της η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Ρούλα Νιάκα, ο εμπορικός κόσμος στηρίζει την κινητοποίηση και συμμετέχει ενεργά στον αγώνα των επαγγελματιών του κλάδου της εστίασης, διεκδικώντας εκ μέρους του εμπορικού κόσμου τα αντίστοιχα αιτήματα. «Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν πλήττουν μόνο την εστίαση αλλά και το λιανεμπόριο και αυτό το βλέπουμε καθημερινά στην πράξη» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Τα πανελλαδικά αιτήματα του κλάδου της εστίασης είναι τα εξής:

– Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη.

-Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε ΜΗ επιστρεπτέα.

-Συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές.

– Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.

– Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.

– Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.

– Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.

– Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.

– Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

Παράλληλα σε αυτά, η Ένωση Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Ν. Καρδίτσας προσθέτει ακόμη τρία:

– Μείωση των τελών για τα τραπεζοκαθίσματα στον εξωτερικό χώρο καθώς είναι μειωμένο το ποσοστό εξυπηρέτησης των πελατών.

– Τον έλεγχο των πιστοποιητικών να τον αναλάβουν οι μηχανισμοί της πολιτείας και οι παραβιάσεις να μην βαρύνουν τις επιχειρήσεις.

– Να επισπευσθεί η διαδικασία των αποζημιώσεων που δικαιούνται να λάβουν οι επιχειρήσεις από τις ζημιές του Ιανού.