Σε αδιέξοδο το ΟΣΔΕ, στον Αυγενάκη η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ χωρίς να βρεθεί λύση για τις δηλώσεις 2024

Με τα θέματα του ΟΠΕΚΕΠΕ ξεκίνησε τη μέρα του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, λίγες ώρες μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου και τις βαριές απώλειες που είχε το κυβερνών κόμμα στις αγροτικές περιοχές.

Οι πληροφορίες θέλουν τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ να προσέρχεται το πρωί της Δευτέρας στο Μαξίμου προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την καθυστέρηση που υπάρχει στο άνοιγμα του ΟΣΔΕ, δηλαδή στην έναρξη της διαδικασίας υποβολής δηλώσεων των αγροτών μέσω των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ).

Να αναφερθεί εδώ ότι εδώ και μέρες ο υπουργός έχει ζητήσει από τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ να προχωρήσει την παροχή πρόσβασης των ΚΥΔ στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2024 που έχει ανέβει εδώ και 70 μέρες (από την 1η Απριλίου) στο gov.gr, με τους επιτελείς του Οργανισμού Πληρωμών να μην δείχνουν διάθεση να ανταποκριθούν στη σχετική οδηγία.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, η συνάντηση της Δευτέρας άρχισε με τους δύο αντιπροέδρους του Οργανισμού και τον πρόεδρο του, Κυριάκο Μπαμπασίδη, να περιμένει στον προθάλαμο. Εικάζεται ότι οι αντιρρήσεις Μπαμπασίδη είναι αυτές που καθυστερούν την έναρξη της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων και πίσω απ’ αυτό υποφώσκει το σχέδιο εγκατάλειψης του gov.gr και επιστροφής των δεδομένων του ΟΣΔΕ στους servers ιδιωτών τεχνικών συμβούλων.

Οι μέχρι στιγμής ενημέρωση καθιστά σαφές ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει καταστήσει την διατήρηση των δεδομένων του ΟΣΔΕ στο δημόσιο ηλεκτρονικό νέφος ως την «κόκκινη γραμμή» από την οποία δεν πρόκειται να υποχωρήσει, ανεξάρτητα από τις επί μέρους ενστάσεις ή παρατηρήσεις των επιτελών του Οργανισμού αναφορικά με την ετοιμότητα του εν λόγω συστήματος να δώσει σ’ αυτή τη φάση άριστα αποτελέσματα.

Άλλωστε, η γραμμή αυτή, δηλαδή όλα στο φως όλα στο gov εκπορεύεται από το Μαξίμου και κανένας πρόεδρος οργανισμού δεν θα μπορούσε να την υπονομεύσει.

Μέσα σ’ αυτό το πνεύμα, οι συζητήσεις που έγιναν τη Δευτέρα (10 Ιουνίου), μάλλον έρχονται να καταστήσουν άλλη μια φορά σαφές στους διοικούντες της Δομοκού 5 ότι δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής και γι’ αυτό θα πρέπει να κινηθούν ταχύτατα, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η κυρίαρχη κυβερνητική κατεύθυνση.

Με δεδομένο πάντως ότι αυτού του είδους η «νουθεσία» έχει ξαναγίνει και η πρόοδος επί του θέματος (άνοιγμα του ΟΣΔΕ) δεν έρχεται, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποια θα είναι η επόμενη μέρα.

Σημειωτέον ότι την Τρίτη 11 Ιουνίου είναι προγραμματισμένη να γίνει και μια άλλη, διαδικτυακή αυτή τη φορά, επικοινωνία με τεχνικούς εμπειρογνώμονες των Βρυξελλών, στο πλαίσιο της εποπτείας που έχει επιβληθεί από τις Κοινοτικές Αρχές στον ελληνικό Οργανισμό Πληρωμών. Όσο και αν η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει προσπαθήσει να υποβαθμίσει αυτή την επιτήρηση (επί 12 μήνες μάλιστα) η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι περαιτέρω καθυστερήσεις και «σκουπίδια κάτω από το χαλί» στη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέους καταλογισμούς, το βάρος των οποίων επωμίζεται κατά βάση ο κρατικός προϋπολογισμός και ενίοτε οι ίδιοι οι αγρότες.

Πηγή : agronews