Σε τέσσερις άξονες επεκτείνονται τα μέτρα για τους αγρότες, όπως παρουσιάστηκαν από τον Καρδιτσιώτη Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα, στο πλαίσιο διυπουργικής συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες για την εξειδίκευση μέτρων που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, την καινοτομία και βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Οι τέσσερις άξονες των μέτρων για τους αγρότες, που εξειδίκευσε ο κ. Τσιάρας, είναι οι εξής:
1. Μείωση κόστους παραγωγής μέσω θέσπισης μόνιμου μηχανισμού επιστροφής του ΕΦΚ
Ο κ. Τσιάρας μίλησε για μηδενικό συντελεστή ΕΦΚ για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης κινητήρων για τη γεωργία. Είπε επίσης ότι η επιστροφή του ΕΦΚ είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη.
2. Κόκκινα δάνεια στον πρωτογενή τομέα
Ως προς τα κόκκινα δάνεια, μίλησε για νέο πλαίσιο ρυθμίσεων με σημαντική διαγραφή οφειλών. Έκανε επίσης λόγο για προώθηση συνεργειών μεταξύ βιώσιμων συνεταιρισμών, αξιοποίηση ακινήτων για αύξηση ταμειακών ροών, προώθηση συγχωνεύσεων – αποσχίσεων, αλλά και σύνδεση του όλου σχεδίου με καινοτόμα τραπεζικά προγράμματα.
3. Ανάπτυξη καλλιεργειών σε θερμοκήπια
Ο κ. Τσιάρας επεσήμανε εξάλλου ότι στόχος είναι να αυξηθεί η παραγωγή από θερμοκήπια. Το σχετικό πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 600 εκατ. ευρώ (50% από το ΠΑΑ, 35% τραπεζικός δανεισμός και 15% ίδια κεφάλαια). Σε πληγείσες περιοχές και στο Β. Αιγαίο το ποσοστό ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 10%. Δικαιούχοι θα είναι φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα, συλλογικά σχήματα του αγροτικού συνεταιριστικού δικαίου.
4. Αξιοποίηση εκτάσεων του ΥΠΑΑΤ για αγροτική χρήση
Μιλώντας για την ανάγκη διεύρυνση των παραγωγικών δυνατοτήτων, έκανε λόγο για σχέδιο ανταλλαγής και αντιπαροχής για αδρανείς γαίες, με στόχο την αξιοποίηση εκτάσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για αγροτική χρήση.
Νωρίτερα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρουσίασε και την κατάσταση στον πρωτογενή τομέα. Συγκεκριμένα, το 2019 το έλλειμμα στο ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων έφτανε τα 731.216.078 ευρώ, ενώ το 2023 επετεύχθη πλεόνασμα 452.610.528 ευρώ. Οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών το 2019 έφταναν στα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ το 2023 ανέρχονται σε 3,2 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά στις εισαγωγές κρεάτων, από 1,2 δισ.ευρώ το 2019 έφτασαν το 1,6 δισ.ευρώ το 2023.
Σε ότι αφορά την απασχόληση στον πρωτογενή τομέα, ο Κώστας Τσιάρας σημείωσε ότι το 2020 στον πρωτογενή τομέα (Γεωργία, δασοκομία, αλιεία) απασχολούνταν 412.000 άνθρωποι, ενώ το 2023 ανέρχονται πλέον σε 480.900 άτομα.
Τέλος, σημαντική είναι η αύξηση των νέων ανδρών (20-29) που απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα μιας και το 2020 ήταν 21.700 και το 2023 35.300. Το ίδιο ισχύει και στις γυναίκες όπου από 159.600 το 2020 έφτασαν τις 176.000 το 2023.
Από την πλευρά της, η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, ανέφερε ότι υπάρχει αισιοδοξία για ταξιδιωτικές εισπράξεις ύψους 22 δισ. το 2024 (έναντι 20,6 δισ. το 2023). Είπε επίσης ότι παρατηρείται πίεση από τις τουριστικές ροές σε συγκεκριμένους προορισμούς και σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Εξειδικεύοντας τα μέτρα στα οποία είχε αναφερθεί ο πρωθυπουργός, η κ. Κεφαλογιάννη είπε ότι εισάγεται τέλος κρουαζιέρας για τους επιβάτες που θα αποβιβάζονται στα ελληνικά λιμάνια. Όπως τόνισε, θα είναι αυξημένο για Σαντορίνη και Μύκονο, με κλιμάκωση ανά χρονική περίοδο, ενώ βρίσκεται υπό επεξεργασία σχέδιο για την ορθολογική διαχείριση της κρουαζιέρας.
Παράλληλα, ανέφερε ότι αναπροσαρμόζεται το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση. Όπως είπε, αυξάνεται από Απρίλιο έως Οκτώβριο για ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, βραχυχρόνια μίσθωση. Τα μειωμένο τέλος επεκτείνεται κατά ένα μήνα και περιλαμβάνει πλέον και τον Μάρτιο (για 5 μήνες αντί 4 που ισχύει μέχρι σήμερα). Τα έσοδα θα καλύψουν δαπάνες πρόληψης και αποκατάστασης φυσικών καταστροφών
Τι αλλάζει στις βραχυχρόνιες μισθώσεις
Ως προς τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, είπε ότι θα νομοθετηθεί άμεσα πλαίσιο για θέσπιση λειτουργικών προδιαγραφών και προδιαγραφών ασφαλείας. Ανέφερε επίσης ότι στις βραχυχρόνιες μισθώσεις αυξάνεται το τέλος από 0,5 ευρώ τους χειμερινούς μήνες στα 2 ευρώ και από 1,5 ευρώ το καλοκαίρι στα 8 ευρώ.
Στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στο 1ο, 2ο και 3ο δημοτικό διαμέρισμα δεν θα επιτρέπεται νέα βραχυχρόνια μίσθωση για ένα έτος, με δυνατότητα παράτασης.
Μέτρα για επιχειρήσεις και μείωση γραφειοκρατίας – Κίνητρα για καινοτομία, συγχωνεύσεις, εξαγορές
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, παρουσιάζοντας θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου του, ανέφερε ότι κεντρικός στόχος είναι η σύγκλιση των εισοδημάτων και του επιπέδου ζωής με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και ταυτόχρονα η μείωση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων εντός της χώρας. Ανέφερε επίσης ότι το υπ. Ανάπτυξης προετοιμάζει εξειδικευμένες πρωτοβουλίες, εστιάζοντας σε τρεις στρατηγικές: Ενίσχυση βιομηχανίας, μείωση γραφειοκρατίας και κίνητρα για καινοτομία, συγχωνεύσεις, εξαγορές.
Ως προς την ενίσχυση των επιχειρήσεων, ανέφερε ότι το υπ . Ανάπτυξης εγκρίνει εντός διμήνου χρηματοδότηση 170 εκατ. για ιδιωτικές επιχειρήσεις που συμβάλλουν και στον πράσινο μετασχηματισμό με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Είπε επιπλέον ότι υλοποιείται πρόγραμμα ψηφιακής μετάβασης των ΜμΕ με 85 εκατ. και πρόγραμμα αναβάθμισης βιομηχανικών πάρκων χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης. Έχει συνολικό προϋπολογισμό 90,4 εκατ. με στόχο την ενθάρρυνση δημιουργίας πράσινων καινοτόμων επιχειρηματικών πάρκων.
Σε ό,τι αφορά τη γραφειοκρατία, ανέφερε ότι στόχος είναι η μείωση κατά 25% του διοικητικού γραφειοκρατικού βάρους κυρίως για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Ο κ. Θεοδωρικάκος μίλησε για κατάργηση 15 χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών.
Επέκταση κινήτρων για καινοτομία, συγχωνεύσεις, εξαγορές
Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι εισάγονται νέες περιπτώσεις χορήγησης προσαυξημένων ποσοστών έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, που σήμερα ανέρχεται σε 200%, για δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, που διαμορφώνονται σε:
– 250% για έργα συνεργασίας με startups ή ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια
– 300% για ΜμΕ έντασης γνώσης με δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης που ξεπερνούν το 20%
– 315% για ΜμΕ έντασης γνώσης εάν υπερβαίνουν τον μέσο όρο των αντίστοιχων δαπανών των 2 προηγούμενων ετών
Είπε επίσης ότι επεκτείνεται το κίνητρο για εμπορική εκμετάλλευση ευρεσιτεχνίας. Σήμερα ισχύει 3ετής απαλλαγή των σχετικών κερδών από φόρο. Με τη νέα ρύθμιση θεσπίζεται μείωση 10% του φόρου εισοδήματος για επιπλέον 7 έτη μετά τη λήξη της 3ετίας.
Επιπλέον, διευρύνονται τα φορολογικά κίνητρα για τους angel investors. Σήμερα προβλέπεται έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα φορολογουμένου – επενδυτή, ποσοστού 50% επί του κεφαλαίου που εισφέρει σε startups εγγεγραμμένες επιχειρήσεις του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων και έως 300.000 ευρώ. Με τη νέα ρύθμιση το ανώτατο όριο αυξάνεται σε 900.000 ευρώ.
Επίσης, μειώνεται το ελάχιστο όριο εταιρικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας που προκύπτει από συνεργασία – μετασχηματισμό σε 100.000 ευρώ από 125.000 ευρώ για την εξασφάλιση φοροαπαλλαγής 30% επί των κερδών.
Επίσης θεσπίζεται η δυνατότητα μεταφοράς φορολογικής ζημιάς μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων.
Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι θα υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης Golden Visa από 1.1.2025 για επένδυση 250.000 ευρώ σε startup επιχείρηση.