«Η πιο δύσκολη στιγμή για μένα ήταν όταν η Ειρήνη (Αϊρίν) μας ζήτησε να της κόψουμε το πόδι για να την απεγκλωβίσουμε», είπε ένας Πυροσβέστης κατά τη διάρκεια της συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η ΕΜΑΚ για να ενημερώσει πως έδρασε η ομάδα στην προσπάθεια απεγκλωβισμού ατόμων από τα συντρίμμια των κτηρίων που άφησαν πίσω του οι φονικοί σεισμοί στην Τουρκία κοντά στα σύνορα με την Συρία.

Συγκλονίζουν οι περιγραφές των μελών της ελληνικής ΕΜΑΚ που συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης εγκλωβισμένων στη γειτονική χώρα.

Κατά την έναρξη της Συνέντευξης Τύπου, έγινε γνωστό ότι αφού η ελληνική ομάδα διάσωσης έφτασε με C130 στα Άδανα, στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Αντιόχεια. Ήταν η πρώτη ομάδα που έφτασε σε περιοχές που σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες καταστροφές στον τουρκικό χώρο.

«Ήμασταν ο πρώτος θύλακας συντονισμού μαζί με την ομάδα Ελβετίας» αναφέρθηκε κατά τη Συνέντευξη Τύπου και «η πρώτη πηγή παροχής πληροφορίων στο διεθνές κέντρο συντονισμού που συστήνεται σε τέτοιες περιπτώσεις και κατευθύνει τη διεθνή βοήθεια» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

«Μας συγκλόνιζαν οι φωνές των θαμμένων ζωντανών, που μετά σταματούσαν και είχαμε αγωνία για το εάν θα τις ξανακούσουμε» είπαν τα μέλη της ΕΜΑΚ, εξηγώντας πως βίωσαν οι ίδιοι την προσπάθεια που κατέβαλαν για να σώσουν εγκλωβισμένους.

«Ένα αγοράκι μας πρόσφερε μπισκότα»

Ο επικεφαλής της ομάδας του ΕΚΑΒ, Σωκράτης Δούκας ανέφερε μία εικόνα που έχει χαραχθεί στο μυαλό του από την άφιξή τους στο Χατάι: «Ήμασταν οι πρώτοι άνθρωποι που είχαμε φτάσει εκεί και ψάχναμε σύνδεσμο για να ξεκινήσουμε. Τότε ήρθε ένας πιτσιρικάς 7-8 ετών και μου έφερε ένα κουτί μπισκότα και για μένα ήταν πολύ πιο ψηλά και πιο δυνατή από όλες τις άλλες εικόνες».

Ο ίδιος σε άλλο σημείο αφού δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή του στον τουρκικό λαό και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Στην συγκεκριμένη αποστολή στο πλαίσιο της έρευνας και διάσωσης συνδράμουμε υγειονομικά στο έργο της ΕΜΑΚ και την κάλυψη των διασωθέντων. Οι διασωθέντες μετά τον απεγκλωβισμό τους πρέπει να υποστηρχθούν υγειονομικά και να παραδοθούν με ασφάλεια στα ασθενοφόρα για να καταλήξουν σε έναν ασφαλή υγειονομικό προορισμό».

Κατά τον ίδιο, στο πλήρωμα συμμετείχαν τρεις γιατροί και 5 διασώστες, έχοντας μαζί τους τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, «λειτουργούσαμε με πληροφορίες που είχαμε μαζέψει από ντόπιους και διεθνείς ομάδες. Υπήρχε διαρκώς μια εκτίμηση της επικινδυνότητας, κινηθήκαμε με συγκεκριμένες πληροφορίες και κρατήσαμε τις δυνάμεις μας για τους επιβεβαιωμένους ζωντανούς και τον απεγκλωβισμό τους».

Ο πυραγός Κωνσταντίνος Νίκας αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό που συνέβη την 8η Φεβρουαρίου όταν απεγκλωβίστηκε ένα αγοράκι 11 ετών.

«Έτυχε να είμαι απέναντι όσο η ομάδα δούλευε με το 6χρονο κορίτσι που τελικά διασώσαμε. Ήμουν εγώ να προσπαθώ με όποιον τρόπο μπορώ γιατί δεν είχα τα μέσα, του δίναμε νερό με ένα ποτήρι και έφτανα στο σημείο να το βρέχω επειδή ήταν ξαπλωμένος, σε κάποια στιγμή είχε γίνει μούσκεμα, ζήτησα ένα καλαμάκι, μου έφεραν ένα καλαμάκι πράσινο σε σχήμα φοίνικα και κάθε φορά που το έβγαζα μου έλεγε “no,no” για να συνεχίσω. Παράλληλα έλεγε συνεχώς “10%” ότι δηλαδή δεν άντεχε άλλο και ήταν στα όρια του. Τον έβγαλαν τελικά άλλοι συνάδελφοι και πήγαν όλα καλά».

O πυραγός Κωνσταντίνος Νίκας αναφέρθηκε και στο κομμάτι των επιχειρήσεων.

Όπως είπε «λειτουργούσαμε με πληροφορίες τις οποίες είχαμε μαζέψει από τους ντόπιους και ταυτόχρονα σε διαρκή συντονισμό με τις υπόλοιπες διεθνείς ομάδες, όπου εννοείται το περιβάλλον εργασίας ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο. Συνεπώς υπήρχε διαρκώς μία εκτίμηση της επικινδυνότητας της ασφάλειας και της κατάστασης στα σημεία που δουλεύαμε, έτσι ώστε να μπορούμε να φέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, δηλαδή τον απεγκλωβισμό. Προφανώς, όπως είναι κατανοητό, κινηθήκαμε με συγκεκριμένες πληροφορίες και ρίξαμε τις δυνάμεις μας σε επιβεβαιωμένους ζωντανούς. Έτσι κύλησαν οι πρώτες ημέρες της διάσωσης και στη συνέχεια, όταν ενεργοποιήθηκε το Διεθνές Συντονιστικό Κέντρο, οι πληροφορίες έρχονταν μέσω αυτού».

Πηγή:cnn.gr