Του Κώστα Γκούμα

Πριν λίγες ημέρες ο Υπουργός Υποδομών, αρμόδιος μεταξύ άλλων και για τα ημιτελή εγκαταλειμμένα έργα του Άνω Αχελώου (Φράγμα Συκιάς στα όρια της περιφέρειας Θεσσαλίας και Ηπείρου, σήραγγα μεταφοράς υδάτων Αχελώου από Συκιά προς περιοχή Μουζακίου στον πρώην Νομό Καρδίτσας), επισκέφθηκε την περιοχή για να παραβρεθεί σε εκδήλωση σχετικά με την αναστήλωση της παλιάς πέτρινης γέφυρας Κοράκου επί του Αχελώου (σχετικό ρεπορτάζ στα ΜΜΕ), η οποία επί αιώνες έως το 1949 συνέδεε τις δύο περιοχές και ανατινάχθηκε κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Ουσιαστικά ο κ. Υπουργός παραβρέθηκε σε εκδήλωση λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από τα εγκαταλειμμένα έργα που προαναφέραμε.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε σε γενικά θέματα (πολιτιστική κληρονομιά, τουρισμός, ανάπτυξη κ.λ.π.), σε οδικά έργα της περιοχής, επισκέφθηκε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και υποσχέθηκε ότι «η περιοχή θα αλλάξει σελίδα» και ότι πρέπει να θεραπεύσουμε και τις πληγές αυτές» (σ.σ. αναστήλωση γέφυρας Κοράκου).

Άλλοι ομιλητές, επίσης πολιτικοί, αναφέρθηκαν με θερμά λόγια στον τόπο που τους φιλοξενούσε λέγοντας ότι «…. Έχει σπουδαία προίκα τους ανθρώπους του, την ιστορία με τα μνημεία της και την αλώβητη φύση, πλεονεκτήματα που εγγυόνται την βιώσιμη ανάπτυξη». Από όλους όσοι παρευρέθηκαν δεν υπήρξε καμμιά αναφορά στα έργα του Αχελώου.

Πολλοί όρκοι λοιπόν (και κυρίως από τον κ. Σπίρτζη) στον πολιτισμό, το περιβάλλον, την ανάπτυξη και άλλα πολλά. Παρόλα αυτά ο κ. Υπουργός δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να ενημερώσει τους παρευρισκόμενους και ειδικά τους Θεσσαλούς εάν, πότε και πώς θα επιχειρήσει να «θεραπεύσει τις πληγές» που έχουν αφήσει στην περιοχή τα έργα Συκιάς και σήραγγας και πώς θα αντιμετωπίσει τους κινδύνους από πλημμύρες (μία από τις οποίες πριν 4 χρόνια προκάλεσε την κατάρρευση του επίσης ιστορικού πέτρινου γεφυριού της Πλάκας πάνω στον Άραχθο, που και αυτό ανακοινώθηκε ότι θα αναστηλωθεί (δες εδώ {2} τον σχετικό σύνδεσμο).

Ήδη τα σημάδια της εγκατάλειψης στα έργα είναι περισσότερο από ορατά, σχεδόν «φωνάζουν» (δες εδώ {3} πρόσφατο κείμενο του ypethe.gr). Πρόσφατη και η ανακοίνωση του Σωματείου εργαζομένων (δες σχετικό δημοσίευμα στο Νέο Αγώνα Καρδίτσας, 19/10/2018) που εκφράζουν την αγωνία τους για τις συνεχείς καταπτώσεις στα τοιχώματα της σήραγγας, ειδικά για τις πιο τελευταίες που είναι και οι μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί.

Πολιτικούς επιλήσμονες των καθηκόντων τους έχει γνωρίσει πολλούς η Ελληνική κοινωνία. Πολιτικούς που «παραμυθιάζουν» το λαό ξεφεύγοντας μέσω υποσχέσεων ή άσχετων δηλώσεων επίσης συναντάμε καθημερινά. Ο συνδυασμός όμως και των δύο αυτών χαρακτηριστικών σε έναν πολιτικό (και δη μηχανικό, άρα γνώστη των επίδικων θεμάτων), απαντάται σπανιότερα και δεν τιμά καθόλου ούτε την κυβέρνηση ούτε την πολιτική ζωή γενικότερα.

ΥΓ1 : Πληροφορούμαστε, χωρίς να μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε, ότι ο κ. Σπίρτζης σε άτυπη συνομιλία με παράγοντες της Θεσσαλίας, τους «εξομολογήθηκε» ότι ο ίδιος επιθυμεί να τελειώσουν τα έργα του Αχελώου, αλλά δεν του το επιτρέπουν από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ επειδή αυτοί είναι λέει «κατά της εκτροπής Αχελώου» !!

Εάν πράγματι αληθεύει ότι ειπώθηκε κάτι τέτοιο, το μόνο που έχουμε να παρατηρήσουμε είναι ότι κανείς δεν ζητάει από την κυβέρνηση ή από τον κ. Σπίρτζη να μας φέρει (και μάλιστα κατά την διάρκεια της 4ετίας διακυβέρνησης τους) τα νερά του Αχελώου για να ποτίσουμε !! Ζητάμε, απλά και λογικά, το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ, δηλαδή να κάνουν ότι απαιτείται για την επανεκκίνηση των έργων και για την ολοκλήρωσή τους, όπως άλλωστε οφείλει να πράξει ένας έντιμος πολιτικός και μια υπεύθυνη κυβέρνηση, η οποία παραλαμβάνει έργα αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από προηγούμενες κυβερνήσεις.

Όταν με το καλό λοιπόν υλοποιηθούν και λειτουργήσουν τα έργα (ως ενεργειακά – κατ’ ελάχιστον), όσοι θα έχουν την ευθύνη της διακυβέρνησης μετά από χρόνια θα επιλέξουν την βέλτιστη αξιοποίηση τους ανάλογα με τις ανάγκες και τα δεδομένα εκείνης της περιόδου.

Όσοι παριστάνουν ότι αυτή την λογική σκέψη δεν την αντιλαμβάνονται και επιλέγουν το «στρίβειν δια της …. εκτροπής», απλά υποτιμούν την νοημοσύνη μας και προσφέρουν κακές υπηρεσίες στον τόπο.

ΥΓ2 : Εκτός από την ηθελημένη παράλειψη του κ. Σπίρτζη να αναφερθεί στα έργα Αχελώου, παρατηρήσαμε ακόμη ότι τον κ. Υπουργό δεν συνάντησε, ούτε παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις για την γέφυρα Κοράκου, κάποιος τοπικός παράγων, εκπρόσωπος της περιφέρειας, εκπρόσωπος των Δήμων κ.ο.κ. Ας ελπίσουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θεωρήθηκε αναγκαίο δεδομένου ότι ίσως προγραμματίζουν κάποια άλλη συνάντηση με τον κ. υπουργό για να ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις της κυβέρνησης. Μακάρι ….

{1} ypodomes.com : Σπίρτζης : Ήρθε η ώρα να αναστηλώσουμε την Ιστορική Γέφυρα Κοράκου στην Κοιλάδα του Αχελώου

https://www.ypodomes.com/index.php/alles-ypodomes/loipa-erga/item/49479-…

voria.gr : https://www.voria.gr/article/spirtzis-ine-chreos-na-anastilosoume-ti-gef…

{2} pamepreveza.gr : Γέφυρα Πλάκας – Χρ. Σπίρτζης : Να ξαναστήσουμε τα γεφύρια και την πολιτιστική μας κληρονομιά