Θετικές διαγράφονται οι εξελίξεις όσον αφορά τη συνδεδεμένη (Ειδική) Ενίσχυση Βάμβακος της καλλιεργητικής περιόδου 2024–2025, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, η καλλιεργούμενη έκταση παρέμεινε κάτω από την κρίσιμη έκταση αναφοράς των 2,5 εκατομμυρίων στρεμμάτων, διαμορφούμενη στα 2.233.766 στρέμματα.
Η Καρδίτσα για ακόμη μία χρονιά αποδεικνύεται «βαμβακομάνα» και βρίσκεται στην κορυφή με: 6.675 παραγωγούς και 371.266 στρέμματα. Ακολουθεί η Λάρισα με 197.749 στρέμματα.
Αυτό το στοιχείο έχει καθοριστική σημασία, καθώς –σε αντίθεση με τις περισσότερες συνδεδεμένες ενισχύσεις– στη συγκεκριμένη περίπτωση η μοναδιαία τιμή δεν μπορεί να αυξηθεί όταν η δηλωμένη επιλέξιμη έκταση είναι μικρότερη από την έκταση αναφοράς. Μπορεί όμως να μειωθεί εάν η καλλιέργεια υπερβεί τα 2,5 εκατ. στρέμματα.
Για την περίοδο 2023–2027, η ειδική ενίσχυση έχει καθοριστεί στα 73,398 ευρώ ανά στρέμμα επιλέξιμης έκτασης, με βάση αναφοράς τα 2.500.000 στρέμματα. Η φετινή εικόνα με τα λιγότερα στρέμματα διασφαλίζει ότι η τιμή αυτή δεν θα μειωθεί, αλλά ούτε και θα αυξηθεί – κάτι που αποτελεί διαχρονικό αίτημα των παραγωγών.
Σε αυτό ακριβώς το ζήτημα στάθηκε και ο Ευθύμιος Φωτεινός, πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος (ΔΟΒ), ο οποίος μιλώντας σημείωσε: «Βάσει της αναθεώρησης της ΚΑΠ, που είχε γίνει μέχρι το 2027, τα στρέμαμτα ήταν 2,5 εκατ. με ενίσχυση, 73,2 το στρέμμα περίπου. Αυτό σημαίνει ότι βάση του κανονισμού αν τα στρέμματα ήταν πάνω από 2,5 εκατ. στρ. η επιδότηση έπεφτε ανάλογα. Όμως το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι όταν τα στρέμματα είναι λιγότερα, η Ειδική Ενίσχυση Βάμβακος έμενε σταθερή στα 73,2 το στρέμμα περίπου. Γίνεται μια προσπάθεια, είμαστε σε μια διαβούλευση με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να δούμε αν κάποια στιγμή αυτό μπορεί να αλλάξει».
Και πρόσθεσε: «Θα πάρουμε το ok πρώτα από το ΥπΑΑΤ αν αυτό μπορεί να υλοποιηθεί ώστε αν τα στρέμματα πέσουν κάτω από 2,5 εκατ. να μπορεί να “ξεκλειδώνει” προς τα πάνω η ενίσχυση. Πράγμα που σημαίνει ότι αν πέσουν κάτω από την έκταση αναφοράς να μπορεί να πάει η ενίσχυση στα 80 ή 85 ευρώ ανά στρέμμα. Με βάση τον κανονισμό, λοιπόν, αυτήν τη στιγμή με τα 2,2 εκατ. στρέμματα, που δείχνει ο πίνακας του ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν θα αυξηθεί ενίσχυση. Απλά επειδή υπάγεται στον κανονισμό του 1981 στο άρθρο 4 θα μας κατατοπίσει το Υπουργείο αν αυτό το κομμάτι θα πρέπει να το αγγίξουμε ή όχι».