Το Παγκόσμιο Συνέδριο Ιπποφαούς «φέρνει» στην Ελλάδα τον Μάιο του 2020 η ομάδα παραγωγών «ΙΠΠΟΦΑΕΣ ΕΛΛΑΣ» από τον Άγιο Θεόδωρο!
Τα θεαματικά αποτελέσματα από την ανάπτυξη των ρώσικων ποικιλιών ιπποφαούς στις ελληνικές εδαφολογικές- κλιματικές συνθήκες, σε συνδυασμό με τον τρόπο που η Ομάδα Παραγωγών εισήγαγε και διαχειρίστηκε την καλλιέργεια, οδήγησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ιπποφαούς (ISA) στην απόφαση ανάθεσης διοργάνωσης του 9ου Παγκόσμιου Συνεδρίου στην «ΙΠΠΟΦΑΕΣ ΕΛΛΑΣ».
Ενημερωτική ημερίδα
Η σημαντική αυτή επιτυχία της Ομάδας Παραγωγών καθώς και οι εξελίξεις στην καλλιέργεια, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ενημερωτικής ημερίδας που διοργάνωσε το βράδυ του Σαββάτου στο ξενοδοχείο «Άρνη» η «ΙΠΠΟΦΑΕΣ ΕΛΛΑΣ».
Ο Γενικός Διευθυντής Νίκος Δούκας και ο εξειδικευμένος γεωπόνος της Ομάδας Παραγωγών Κώστας Κόκκινος, πραγματοποίησαν ενημέρωση σχετικά με την υψηλή παραγωγικότητα, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και το χαμηλό κόστος παραγωγής λόγω έλλειψης αγκαθιών των ρώσικων ποικιλιών που καλλιεργούνται στην Ελλάδα.
Παράλληλα ανέλυσαν πτυχές που αφορούν τη διασφάλιση της πώλησης της παραγωγής, την υψηλή τεχνογνωσία της καλλιέργειάς των ρώσικων ποικιλιών στην Ελλάδα, ενώ στάθηκαν στην ανάπτυξη της συμβολαιακής καλλιέργειας.
Παγκόσμιο Συνέδριο
Η απόφαση ανάθεσης του Παγκοσμίου Συνεδρίου λήφθηκε κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του 8ου Συνεδρίου που έλαβε χώρα στην Κίνα φέτος. Η εξέλιξη αυτή, όπως σημείωσε μιλώντας στο «Νέο Αγώνα» ο Νίκος Δούκας, ήρθε ως αναγνώριση της επιτυχίας της συνολικής δομής που παρουσιάζει η ομάδα παραγωγών στην καλλιέργεια.
Διαπιστώθηκε, συνέχισε, ότι οι ποικιλίες αυτές στην Ελλάδα σημειώνουν την καλύτερη ανάπτυξη στον κόσμο. Εκτός αυτού, θεωρούν απόλυτα καινοτόμα τη δομή και τα βήματα που έγιναν για την ανάπτυξη και διαχείριση μιας καινούργιας καλλιέργειας στη χώρα. «Τους προξένησαν μεγάλη εντύπωση τα βήματα που έγιναν και η διαχείριση για την ανάπτυξη μιας καινούργιας καλλιέργειας σε νέες εδαφολογικοκλιματικές συνθήκες» τόνισε χαρακτηριστικά.
Τεράστια περιθώρια ανάπτυξης
Στο παγκόσμιο συνέδριο συμμετέχουν περισσότερες από 20 χώρες που ασχολούνται με την καλλιέργεια του ιπποφαούς. Σύμφωνα με τον κ. Δούκα, ο παγκόσμιος τζίρος από το ιπποφαές ξεπερνάει τα 100 δις δολάρια εκ των οποίων τα 30 δις προέρχονται από προϊόντα που αφορούν την υγεία. «Πρόκειται για ένα προϊόν ιδιαιτέρως διαδεδομένο σε Κίνα, Ρωσία, Γερμανία, Καναδά, Λιθουανία, Λετονία κλπ, με τον δυτικό κόσμο να εισέρχεται πλέον σταδιακά στο στάδιο ανάπτυξης της καλλιέργειας και των προϊόντων, κατανοώντας τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει για τον ανθρώπινο οργανισμό» υπογράμμισε.
Ο καρπός στην διεθνή αγορά
Αναφερόμενος στην Ομάδα Παραγωγών «ΙΠΠΟΦΑΕΣ ΕΛΛΑΣ», σημείωσε ότι μετά τις αποδείξεις που υπάρχουν ότι η καλλιέργεια θεωρείται απολύτως επιτυχημένη στην Ελλάδα, η παραγωγή υπεισέρχεται πλέον στο στάδιο της διαχείρισης.
«Έχουμε ήδη υπογεγραμμένες συμφωνίες με αγοραστές σε Ιταλία, Αγγλία και ΗΠΑ, ενώ συνεχίζονται οι επαφές με εταιρείες τροφίμων στην Ελλάδα. Από την επόμενη χρονιά ο καρπός θα βγει στην παγκόσμια αγορά με πολύ υψηλή κερδοφορία για τους καλλιεργητές» επισήμανε, προσθέτοντας ότι σήμερα η «ΙΠΠΟΦΑΕΣ ΕΛΛΑΣ» έχει στις τάξεις της 95 παραγωγούς με 1.600 στρέμματα απολύτως διαφοροποιημένων Ρώσικων ποικιλιών χωρίς αγκάθια, υψηλής στρεμματικής κερδοφορίας.