Μια νεολιθική εγκατάσταση η οποία πιθανότατα εξυπηρετούσε τις εποχικές ανάγκες των κατοίκων της, είναι το αντικείμενο της ανασκαφής που βρίσκεται σε εξέλιξη κοντά στο Βοτανικό Κήπο Νεοχωρίου.

Η θέση αυτή εντοπίστηκε στο πλαίσιο επιφανειακής αρχαιολογικής έρευνας στο οροπέδιο της Λίμνης Πλαστήρα την περίοδο 2006-2007 και μετά από πολυετή διακοπή συνεχίστηκε πέρυσι υπό τη διεύθυνση της κ. Νίνας Κυπαρίσση επίτιμης Διευθύντριας του ΥΠΠΟ και του κ. Ορέστη Αποστολίκα Δρ. Αρχαιολογίας.

Οι ανασκαφικές εργασίες συνεχίζονται και φέτος. Ετσι από την ερχόμενη Παρασκευή η κ. Κυπαρίσση και ο κ. Αποστολίκας με τη συμμετοχή εθελοντών φοιτητών από ελληνικά πανεπιστήμία όπως τα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Κρήτης και Ιωαννίνων θα βρίσκονται στην περιοχή για δυο εβδομάδες για τη συνέχιση των εργασιών.

Το ιδιαίτερο της συγκεκριμένης θέσης είναι ότι αποτελεί έως σήμερα τη θέση με το μεγαλύτερο υψόμετρο (800μ.) για την Νεολιθική περίοδο στον ελλαδικό χώρο. Οπως εξηγεί στο “ΝΑ” ο κ. Αποστολίκας σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα, φαίνεται πως αποτελούσε ορεινή εγκατάσταση, πιθανότατα στο πλαίσιο μετακινήσεων πεδινών πληθυσμών κατά τους θερινούς μήνες σε ορεινά βοσκοτόπια, συνήθεια που εξακολουθεί έως σήμερα.

Οπως εξηγούν οι δυο αρχαιολόγοι σε έκθεσή τους για την ανασκαφή, η θερμοκρασία εκείνη την περίοδο ήταν σαν τη σημερινή και πιθανόν 2 βαθμούς ψηλότερη, δυσκολεύοντας την ανεύρεση ικανοποιητικής τροφής για τα ζώα της πεδιάδας κατά τους θερινούς μήνες, ενώ το φρέσκο ορεινό χορτάρι αυξάνει την γαλακτοφόρο περίοδο των ζώων και άρα και την καλύτερη απόδοσή τους σε προϊόντα. Με αυτό το σκεπτικό θεωρείται πολύ πιθανή η προσέγγιση αυτής της εγκατάστασης ως εποχικού καταλύματος, δεδομένου επίσης ότι τα κινητά ευρήματα είναι σχετικώς πτωχά, μη ανταποκρινόμενα στη γνωστή πλούσια εικόνα των νεολιθικών εγκαταστάσεων αυτής της περιόδου στην πεδιάδα.

Η σπουδαιότητα αυτής της εγκατάστασης έγκειται στο πρώιμο της χρονολόγησής της σε συνδυασμό με το μεγάλο υψόμετρο όπου βρίσκεται. Μια ολοκληρωμένη διερεύνηση της εγκατάστασης, όπως εκτιμούν η κ. Κυπαρίσση και ο κ.Αποστολίκας, θα δώσει απαντήσεις ως προς τη σχέση αυτής με πεδινούς οικισμούς της περιοχής της δυτικής Θεσσαλίας και ως προς την εφαρμογή πρακτικών μετακίνησης ζώων κατά τους θερμούς θερινούς μήνες σε μεγαλύτερα υψόμετρα ή υλοτομικών δραστηριοτήτων και διακίνησης πρώτων υλών, κυρίως πυριτολίθου, με τις οποίες θα μπορούσαν να προμηθεύουν τους πεδινούς οικισμούς. Επιπλέον, θα προκύψουν πληροφορίες για το αν αυτές οι πρόχειρες εγκαταστάσεις είχαν αυτάρκεια π.χ. παραγωγής κεραμικών σκευών επί τόπου, όπως μάλλον υποδεικνύεται από την μέτριας ποιότητας κεραμική και ποιες μπορεί να ήταν οι πιθανές πηγές πρώτης ύλης πηλού στην περιοχή. Και αν πράγματι αυτό ισχύει, θα πρέπει να αναμένουμε ότι θα βρεθούν και άλλες ανάλογες εγκαταστάσεις σε ορεινά υψίπεδα.

“Μέοα στους άμεσους στόχους μας για τις χρονιές που έρχονται είναι η ολοκλήρωση της ανασκαφικής έρευνας στη νεολιθική ενκατάσταση και η λεπτομερής ανάλυση όλων των δεδομένων που θα προκόψουν από αυτήν. Μακροπρόθεσμα στοχεύουμε στην ένταξη της νέας θέσης στο γενικότερο πλαίσιο της πρώιμης Νεολιθικής στη Θεσσαλία και στις γύρω περιοχές”, καταλήγει ο κ. Αποστολίκας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις εργασίες στηρίζει ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα. “ Έχουμε πολλούς λόγους για να στηρίξουμε την ανασκαφή στο Νεοχώρι, την οποία πραγματοποιεί ο αρχαιολόγος κ. Ορέστης Αποστολίκας και το κάνουμε πολλαπλώς. Πρώτα απ’ όλα την θέλουμε διότι υπηρετεί την αυτογνωσία μας. Τα πανάρχαια αυτά ευρήματα διευρύνουν την επιστημονική γνώση και αποκαλύπτουν την Ιστορία της περιοχής χιλιάδες χρόνια πριν. Έπειτα η ανάδειξη του αρχαίου Πολιτισμού, δημιουργεί προστιθέμενη αξία για τον τόπο μας και τον κάνει περισσότερο ελκυστικό τουριστικό προορισμό. Μετά τον Ναό του Απόλλωνα στο Μοσχάτο, έρχεται το Νεοχώρι και μετά έχουν σειρά το αρχαίο κάστρο του Μορφοβουνίου, λείψανα του οποίου έφτασαν στις μέρες μας, η αρχαία Πολίχνη στο Μεσενικόλα, και άλλες αρχαιότητες όλων των εποχών” σημειώνει σχετικά ο Δήμαρχος κ. Παν. Νάνος.

Τζένη Σουλτανιά