Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για το νέο κλειστό δίκτυο του ΤΟΕΒ Ταυρωπού

* Δ. Παπαγιαννίδης: «Το πρώτο έργο που θα υλοποιηθεί από το ΥΔΩΡ 2.0, τρίτο της Υπέρειας – Ορφανών» * Έρχονται οι πιστώσεις για τις αποκαταστάσεις από τον «Ντάνιελ» * Αθ. Μαρκινός: «ξεκινούν οι δοκιμαστικές εκταμιεύσεις νερού»

Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η διαγωνιστική διαδικασία για το έργο ΣΔΙΤ του νέου κλειστού δικτύου του ΤΟΕΒ Ταυρωπού.

Στο προσεχές χρονικό διάστημα υποβάλλονται οι δεσμευτικές προσφορές από τις τρεις κοινοπραξίες των ενδιαφερόμενων οικονομικών φορέων. Θα ακολουθήσει η ανακήρυξη προσωρινού αναδόχου σε διάστημα ενός- ενάμιση μήνα, ο έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο και η υπογραφή της σύμβασης. Δηλαδή, μετά τις προσφορές, με την πάροδο συνολικά 5-6 μηνών θα ξεκινήσουν οι εργασίες.

Ενημέρωση για την εξέλιξη του έργου πραγματοποίησε χθες από την Καρδίτσα ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων Δημήτρης Παπαγιαννίδης ο οποίος συνοδευόμενος από τον Νίκο Μανέτα (προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής του ΥπΑΑΤ) επισκέφθηκε τα γραφεία του ΤΟΕΒ Ταυρωπού και είχε συνάντηση εργασίας με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Αθανάσιο Μαρκινό.

«Το πρώτο έργο που
θα γίνει μέσω ΥΔΩΡ 2.0»

Όπως είπε ο κ. Παπαγιαννίδης, ο ανάδοχος θα αναλάβει ένα απόλυτο πρόγραμμα συντήρησης του δικτύου για τα επόμενα 25 χρόνια, ανεξάρτητα από το αν αυτό στη συνέχεια θα περάσει στο ΟΔΥΘ. Πρόσθεσε ότι τα ετήσια κόστη συντήρησης του έργου και επισκευής βλαβών τα αναλαμβάνει ο ανάδοχος, ενώ το έργο θα είναι ασφαλισμένο για περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. «Είναι το πρώτο έργο που θα υλοποιηθεί από το ΥΔΩΡ 2.0, ενώ τρίτο θα είναι εκείνο της Υπέρειας- Ορφανών.

Πιστώνονται 10 εκ. Ευρώ για
τις αποκαταστάσεις στους ΤΟΕΒ

Σε ότι αφορά την κατανομή του κονδυλίου στους ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τον «Ντάνιελ», ο κ. Παπαγιαννίδης σημείωσε ότι είναι θέμα 24ωρων η πίστωση των ποσών συνολικού ύψους 10 εκ. ευρώ. Διευκρίνισε ότι μόλις 20 ΤΟΕΒ από τους 53 ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Υπουργείου για καταγραφή των ζημιών «Επομένως τους υπόλοιπους τους ξεχνάμε. Εμείς διεκδικούμε δεύτερη κατανομή από το Υπουργείο Οικονομικών. Έχουμε κάνει αίτημα για χρηματοδότηση ύψους 35 εκ ευρώ. Τώρα δίνονται τα 10 εκ ευρώ» είπε.

Αρχίζουν οι δοκιμαστικές εκταμιεύσεις
Για το θέμα των αποκαταστάσεων, μιλώντας στον «Νέο Αγώνα» ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ κ. Μαρκινός ανέφερε ότι τις ημέρες αυτές ολοκληρώθηκαν οι βαριές χωματουργικές εργασίες στην κεντρική προσαγωγό διώρυγα και θα ξεκινήσει η δοκιμαστική εκταμίευση νερού. Οι εργασίες είναι συνεχιζόμενες είπε και πρόσθεσε ότι οι αποκαταστάσεις χρηματοδοτήθηκαν σε ποσοστό 30% από τα ταμιακά διαθέσιμα του Οργανισμού, ο οποίος βρίσκεται εν αναμονή των πιστώσεων που προβλέπονται από το Υπουργείο.