Από 21 Ιανουαρίου ξεκινούν οι μειωμένες προμήθειες σε μια σειρά από τραπεζικές συναλλαγές, αλλά και η κατάργηση προμηθειών, ειδικά για πληρωμές ΔΕΚΟ, όπως λογαριασμό ρεύματος, ασφαλιστικές εισφορές, ασφαλιστήρια συμβόλαια, νερό κλπ.
Μάλιστα σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Όμηρο Τσάπαλο, από τον σχετικό νόμο που ψηφίστηκε λίγο πριν την εκπνοή του 2024 οι πολίτες θα έχουν πληρώνουν κάθε χρόνο 150 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα για τραπεζικές προμήθειες.
Αναφορικά με τις τράπεζες ο κ. Τσάπαλος σημείωσε πως για το 2025 θα δώσουν άλλα 200 εκατομμύρια ευρώ, όχι με τη μορφή μείωσης των προμηθειών, αλλά μέσω συνεισφοράς τους.
100 εκατομμύρια ευρώ για την ανακατασκευή σχολείων στο πλαίσιο του προγράμματος Μαριέττα Γιαννάκου και άλλα 100 εκατομμύρια ευρώ για τη σύσταση και ενδυνάμωση του φορέα επαναμίσθωσης, ενός φορέα ο οποίος στόχο έχει – ειδικά για τους ευάλωτους συμπολίτες μας, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, να μπορέσουν να το παραχωρήσουν σε αυτό τον φορέα, να το νοικιάζουν από αυτόν και μετά από 12 – 13 χρόνια να μπορούν να το αγοράζουν σε μια πολύ λογική τιμή.
Υπενθυμίζεται πως από τις 21 Ιανουαρίου για ποσά από έως 5.000 ευρώ ανά έμβασμα θα ισχύουν έως 50 λεπτά προμήθεια για αποστολή χρημάτων και αντιστοίχως έως 50 λεπτά για την λήψη χρημάτων, κάτι που τώρα είναι 2,5 ευρώ.
Επιπλέον μηδενικές προμήθειες θα υπάρχουν για ανάληψη μετρητών σε περιοχές που έχουν μόνο ένα ΑΤΜ , όπως επίσης και για ερώτηση υπολοίπου ΑΤΜ άλλης τράπεζας. Ενώ κατά 50% μειώνονται οι προμήθειες και στις συναλλαγές με POS, για τη φόρτιση προπληρωμένων καρτών έως 100€, αλλά και το όριο των ημερήσιων συναλλαγών μέσω IRIS.
Μάλιστα ο κ. Τσάπαλος σημείωσε πως «μετά τις ανακοινώσεις και τις αποφάσεις της κυβέρνησης υπήρξε τράπεζα η οποία από μόνη της οικειοθελώς έσπευσε και κατήργησε συνολικά και άλλες προμήθειες ή τις περιόρισε σημαντικά, χωρίς να το προβλέπει ο νόμος, αλλά επειδή θέλει να ανταγωνιστεί ισχυρότερα τους υπόλοιπους παίκτες του τραπεζικού κλάδου» υπογραμμίζοντας πως «με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης εκτός από τον περιορισμό ενός σημαντικού εξόδου του πολίτη, ενεργοποιήθηκαν και τα αντανακλαστικά του ανταγωνισμού στον τραπεζικό κλάδο, ειδικά στο κομμάτι των προμηθειών». Μάλιστα ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών προέτρεψε τους πολίτες να κάνουν έρευνα αγοράς, για το ποιες τράπεζες προσφέρουν ευνοϊκότερες προμήθειες ώστε για να επιλέξει την πιο κατάλληλη για την τσέπη του.
Σημειώνεται πως σε λιγότερο από ένα μήνα στην Τράπεζα της Ελλάδος θα είναι αναρτημένες όλες οι προμήθειες που ζητούν οι τράπεζες.
Ερωτηθείς για την ανακοίνωση του Κ. Χατζηδάκη για δανειοδοτήσεις και από μη τραπεζικά ιδρύματα ο κ. Τσάπαλος σημείωσε πως με τον ίδιο νόμο δίνεται η δυνατότητα για κάθε είδους τραπεζικές πιστώσεις από μη τραπεζικά ιδρύματα, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως και αυτό το μέτρο έχει ως στόχο να εντείνει τον ανταγωνισμό και να συμβάλει και στη μείωση των επιτοκίων δανεισμού.
Μεταξύ άλλων στο «κάδρο» έβαλε και άλλους κλάδους της οικονομίας, όπως στα ασφαλιστήρια υγείας, σημειώνοντας πως οι αρμόδιοι φορείς επεξεργάζονται ένα σχέδιο το οποίο θα ανακοινωθεί την κατάλληλη χρονική στιγμή.
Πηγή: ertnews