Στις ακατάλληλες οικίες τους αναγκάστηκαν να γυρίσουν πλημμυροπαθείς της Μεταμόρφωσης (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

ΕΠΤΑ ΜΗΝΕΣ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ «ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ» * Έγγραφες απαντήσεις ότι δεν θα γίνουν απαλλοτριώσεις και για το νέο οικισμό ζητούν ως προς τη μετεγκατάσταση

Στις κατεστραμμένες από τις πλημμύρες οικίες τους έχουν αρχίσει να επιστρέφουν κάτοικοι της Μεταμόρφωσης, επτά μήνες μετά το φονικό πέρασμα του «Ντάνιελ».

Δυστυχώς αναγκάζονται να γυρίσουν πίσω, όπως δήλωσαν μιλώντας στον Νέο Αγώνα και στην κάμερα της Θεσσαλίας Τηλεόρασης. Επιδότηση ενοικίου δεν έχουν λάβει ακόμη(!), ενώ το εισόδημα είναι ανύπαρκτο μετά την τεράστια καταστροφή που υπέστησαν οι καλλιέργειες και ο μηχανολογικός εξοπλισμός.

«Μένουμε μέσα στην υγρασία. Είναι μια υγειονομική βόμβα. Αλλά τι να κάνουμε; Δεν υπάρχουν λεφτά για ενοίκιο και επιδότηση δεν έχουμε πάρει. Εισόδημα από τα χωράφια δεν έχουμε και τώρα θέλουμε να ξεκινήσουμε όσο μπορούμε κάποιες καλλιεργητικές εργασίες. Αναγκαστικά γυρίσαμε πίσω και προσπαθούμε να φτιάξουμε έστω το ένα δωμάτιο του σπιτιού για να μένουμε» δήλωσε στην εφημερίδα ζευγάρι κατοίκων της Μεταμόρφωσης τους οποίους συναντήσαμε το πρωί του Σαββάτου να επιδίδονται σε εργασίες επισκευής στην οικία τους η οποία είχε καλυφθεί από τα λασπόνερα.

Eπί μήνες η περιοχή ήταν ένα χωριό «φάντασμα». Σήμερα, στα απομεινάρια των λασπωμένων νοικοκυριών τους, αγωνίζονται όσο μπορούν να επιστρέψουν σε μια καθημερινότητα. Βρήκαν και ξανατοποθέτησαν στις αυλές τους τις παιδικές κούνιες που τις είχαν για τα εγγονάκια τους και τις παρέσυραν τα ορμητικά νερά. «Γιαγιά, πότε θα έρθουμε στο χωριό με ρωτούν τα εγγόνια μου» έλεγε βουρκωμένη ηλικιωμένη κάτοικος.

Βρήκαν και ξανατοποθέτησαν στις αυλές τους τις παιδικές κούνιες . Τις είχαν για τα εγγονάκια τους και τις παρέσυραν τα ορμητικά νερά. «Γιαγιά, πότε θα έρθουμε στο χωριό με ρωτούν τα εγγόνια μου» έλεγε βουρκωμένη ηλικιωμένη κάτοικος

Ο Πρόεδρος της τ.κ. Μεταμόρφωσης Πέτρος Κοντογιάννης επισήμανε ότι η διαδικασία πληρωμής της επιδότησης ενοικίου εξελίσσεται με πολύ αργούς ρυθμούς. «Πρέπει να άμεσα να μπει σε όλους τους πλημμυροπαθείς» επισήμανε καλώντας το αρμόδιο Υπουργείο να ενεργήσει επειγόντως. «Σε αυτά τα σπίτια δεν μπορείς να πας να μείνεις και συγχωριανοί αναγκάζονται να το κάνουν. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση. Με τα 6.600 και τα 5.000 ευρώ τί να πληρώσεις; Έχουν ξοδευτεί στα ενοίκια» ανέφερε.


O κ. Πέτρος Κοντογιάννης

Μετεγκατάσταση
Σε ότι αφορά το θέμα της μετεγκατάστασης, σύμφωνα με τον κ. Κοντογιάννη θα γίνει νέα τηλεδιάσκεψη την ερχόμενη Πέμπτη. Οι κάτοικοι έχουν αποστείλει ένα πλαίσιο 16 ερωτήσεων για τις οποίες ζητούν διευκρινίσεις από το Υπουργείο. Αυτές αφορούν κυρίως τις ιδιοκτησίες στο νέο οικισμό αλλά, ενώ ζητούν να προβλεφθεί μέσω νομοθετικής ρύθμισης η μη απαλλοτρίωση των υπαρχουσών οικιών που θέλουν να τα διατηρήσουν για τις αγροτικές τους εργασίες.

Πλημμυρική ζώνη
«Οι Ολλανδοί στο σχέδιό τους μιλούν για τη δημιουργία ελεγχόμενης πλημμυρικής ζώνης. Μετά από συνομιλίες που είχα με κυβερνητικά στελέχη και με τον υφυπουργό κλιματική κρίσης Χρήστο Τριαντόπουλο με διαβεβαίωσαν ότι στη μετάφραση που θα γίνει δεν θα συμπεριλαμβάνεται η μετατροπή της περιοχής σε πλημμυρική ζώνη. Επίσης ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας με ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει σε κανένα πλάνο η μετατροπή της Μεταμόρφωσης σε ελεγχόμενη πλημμυρική ζώνη και ότι τα αναχώματα θα θωρακιστούν κανονικά» τόνισε ο Πρόεδρος της Μεταμόρφωσης.

Έγγραφες απαντήσεις
Οι κάτοικοι ζητούν εγγράφως απαντήσεις για τους όρους και προϋποθέσεις της μετεγκατάστασης ώστε να κάνουν ένα οριστικό άτυπο δημοψήφισμα.
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΛΑΙΟΣ