Στις αποθήκες τα στάρια στον κάμπο με τους αγρότες να αναμένουν τιμές άνω των 30 λεπτών το κιλό

Εξαιρετική φέτος η ποιότητα στα στάρια Πλατυκάμπου

Όλα δείχνουν καθώς ολοκληρώνονται τα αλώνια στο θεσσαλικό κάμπο κι ενώ αρκετοί παραγωγοί αποθηκεύουν τα σιτηρά ότι φέτος θα γίνει σκληρό “μπραντεφέρ” μεταξύ παραγωγών , εμπόρων αλλά και οίκων του εξωτερικού.

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου Γιάννης Κουκούτσης ανέφερε πως ολοκληρώθηκαν τα αλώνια και αναμένουν πλέον από τους εμπόρους να καταθέσουν τις προτάσεις για την τιμή επισημαίνοντας ότι οι παραγωγοί αναμένουν πάνω από 30 λεπτά το κιλό, αφού αυτό αιτιολογείται και από την ποιότητα των φετινών σιτηρών και από τη διεθνή αγορά.

” Η ποιότητα φέτος είναι εξαιρετική και από πλευρά χρώματος και από πλευράς άλλων ποιοτικών δεικτών, όπως οι πρωτεΐνες, η γλουτένη κλπ” ανέφερε ο κ. Κουκούτσης. -Ηδη έχουν γίνει οι πρώτες πράξεις από εμπόρους στα 30 λεπτά το κιλό για τα σιτηρά συνεταιρισμού στα Φάρσαλα και αυτό έχει ωθήσει αρκετούς παραγωγούς στο θεσσαλικό κάμπο να τα αποθηκεύσουν καθώς προς το παρόν ισχύουν ανοιχτές τιμές από τους εμπόρους…

Πολλά θα εξαρτηθούν βέβαια στις αρχές φθινοπώρου από την παραγωγή του Καναδά, όπως κάθε χρόνο, αλλά και από τις εξαγωγές της Τουρκίας

Αυτή την εποχή μιλάμε με ανοικτές τιμές, ενώ η αγορά δίνει τιμές από 27 και όροφή στα 30 λεπτά. Φέτος στα συμβόλαια η μεταποίηση έδωσε ανοικτή τιμή συν 2 λεπτά πάνω από την τιμή της αγοράς. Πέρσι η τιμή στα συμβόλαια ήταν αυξημένη σε σχέση με αυτήν της αγοράς και για αυτό φέτος ακολουθούν διαφορετική πολιτική».

Στην Θεσσαλία στα χωράφια που έπαθαν ζημιές από την θεομηνία υπάρχουν χαμηλές αποδόσεις και προβλήματα ποιότητας και για αυτό οι παραγωγοί ελπίζουν σε μια καλή τιμή για να έχουν κάποιο εισόδημα να ζήσουν.

Όσοι έχουν δυνατότητα θα κάνουν αποθήκευση. Πολλοί επίσης θα παραδίνουν ανοικτά περιμένοντας μια αύξηση της τιμής. Έχουν υπογραφεί κάποια συμβόλαια με κατώτερη τιμή στα 30 λεπτά το κιλό. Οι παραγωγοί περιμένουν φέτος τιμές από 38 έως 40 λεπτά το κιλό».