Στο άκουσμα ιδεών...

Δεν γνωρίζουμε τί μας ξημερώνει. Με 600 πυρκαγιές όλο αυτό το διάστημα του καύσωνα στη χώρα μας, οι οποίες οφείλονται είτε κυρίως σε ανθρώπινο χέρι είτε ακόμη και στην κλιματική απειλή.

Ένα όμως είναι το ζητούμενο: οι φωτιές που αποτελούν… συνήθεια κάθε περίοδο του καλοκαιριού στην πολυπαθούσα χώρα μας, πρέπει να προλαμβάνονται με μέτρα προτού
φθάσουμε στο έσχατο σημείο. Ο κόσμος ταλαιπωρείται στο άκουσμα έκθεσης ιδεών, λέξεων ειδικού λεξιλογίου που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα στο τέλος της ημέρας. Κουράστηκε να ακούει για αντιπυρικές ζώνες, για σύγχρονα μέσα και οχήματα, για σχέδιο πολιτικής προστασίας και «κοσμογονίες», υποσχέσεις δηλαδή και διαβεβαιώσεις που δεν επιβεβαιώνονται όταν ο πανικός κυριεύει τους δύσμοιρους πολίτες.

Πάντως όσον αφορά την κλιματική απειλή, ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας, κ. Χρήστος Ζερεφός, προειδοποίησε ότι σε 30 – 40 χρόνια η κατάσταση με τον παρατεταμένο καύσωνα των 17 ημερών θα είναι… δροσιά. «Χωρίς την ένταξη της τεχνολογίας, πρόληψη δεν θα υφίσταται», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Δ.Γ.