Για επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας και συντήρησης του Βιολογικού Καθαρισμού της ΔΕΥΑ Καρδίτσας (Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων –ΕΕΛ) έκανε λόγο η «Λαϊκή Συσπείρωση» στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, επικαλούμενη την προκήρυξη ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την υπηρεσία με τίτλο «λειτουργία και συντήρηση της ΕΕΛ Καρδίτσας» και δύο απευθείας αναθέσεις υπηρεσιών (λειτουργία Δευτεροβάθμιας Επεξεργασίας και λειτουργία συγκροτήματος μηχανικής πάχυνσης – αφυδάτωσης ιλύος ΕΕΛ).
Ο επικεφαλής της παράταξης Έκτορας Γάζος ζήτησε να εισηγηθεί το Δημοτικό Συμβούλιο την ανάκληση των σχετικών αποφάσεων του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ.
Επί του θέματος παρενέβη ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και των εργαζομένων των ΔΕΥΑ Γιώργος Καπράνας ο οποίος ανέφερε πως ο βιολογικός καθαρισμός έχει 39 μονάδες μέσα σε ένα πολύπλοκο σύστημα λειτουργίας το οποίο απαιτεί εξειδικευμένους εργαζόμενους. Μίλησε για απουσία ανεπαρκούς προσωπικού.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Γεννάδιος συμμερίστηκε όπως είπε την αγωνία του κ. Γάζου ενώ στάθηκε στην ποιότητα των έργων και της ποιότητας ζωής των δημοτών. «Εδώ έχουμε διαβεβαιώσεις ότι αν για κάποιο λόγο η σύμβαση δεν τρέξει η ΔΕΥΑΚ θα καταρρεύσει. Πρέπει να ζυγίσουμε αυτά τα δυο» είπε και πρόσθεσε: «στη σύμβαση δεν υπάρχει αναφορά στη φύση της απασχόλησης. Θα αποδειχθεί φθηνή ή ακριβή ανάλογα με τη χρήση και την απασχολησιμότητα των ανθρώπων. Δεν μπορούμε να συμβουλέψουμε τη ΔΕΥΑΚ να μην προχωρήσει σε αυτή τη σύμβαση, να φροντίσουμε να μπουν αυστηροί όροι». Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Κων. Ξυλομένος χαρακτήρισε «αναγκαίο κακό» τη σύμβαση.
Παίρνοντας το λόγο ο Δήμαρχος Βασίλης Τσιάκος, σημείωσε ότι η ανάθεση της υπηρεσίας λειτουργίας και συντήρησης της ΕΕΛ Καρδίτσας διενεργείται με ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό και δεν έχει καμία σχέση με ιδιωτικοποίηση. «Δεν υπάρχει καμία αίσθηση και διάθεση ιδιωτικοποίησης. Είμαστε κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού. Μετά την έλευση του Ιανού ο βιολογικός είχε σχεδόν καταστραφεί. Τα πρώτα χρήματα που διαθέσαμε από αυτά που μας έδωσε το κράτος για τις αποκαταστάσεις ήταν για τον βιολογικό» είπε ο κ. Τσιάκος και πρόσθεσε ότι το ίδιο έγινε και με τα προβλήματα που προκλήθηκαν με τον «Ντάνιελ» με καθοριστική συνδρομή του εργατοτεχνικού και επιστημονικού προσωπικού της ΔΕΥΑΚ.
Σημείωσε ότι υπάρχει υποστελέχωση, πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι ΔΕΥΑ, ενώ ο Δήμος ζήτησε πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και φέτος εγκρίθηκε η πρόσληψη 23 μόνιμων υπαλλήλων. «Αν ληφθεί υπόψη ότι η λειτουργιά του βιολογικού είναι δύσκολη όπως είπε και ο κ. Καπράνας, που απαιτεί πεπειραμένο και εξειδικευμένο προσωπικό, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η απόφαση της ΔΕΥΑ επιδεικνύει υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης. Δεν θα μπορούσαμε να μην προστατέψουμε την υγεία ων πολιτών. Στη σύμβαση οι ειδικότητες στο προσωπικό είναι ακριβείς και η εμπειρία που πρέπει να έχουν, καθώς και το ελάχιστο διαθέσιμο προσωπικό σε καθημερινή βάση. Με τους διορισμούς που έχουμε δρομολόγησε να μπορέσουμε μόνοι μας τέτοιες δομές να τις λειτουργούμε σωστά προς όφελος όλων των πολιτών» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Παίρνοντας το λόγο μέσω τηλεδιάσκεψης ο δημοτικός σύμβουλος Άρης Τέγος μίλησε για καθαρή σύμβαση ιδιωτικοποίησης, έχει πολλά κενά στοιχεία σε σχέση με το πόσες ώρες θα δουλεύει το εξειδικευμένο προσωπικό. Με τις νέες προσλήψεις που θα έρθουν πάντως, είπε, θα σταματήσει αυτή η διαδικασία. Στην Ευρώπη, συνέχισε η τάση είναι τόσο μεγάλες εγκαταστάσεις λυμάτων να είναι υπό το δημόσιο και όχι σε εργολάβους.