Η περιοδεία του Γερμανού καγκελάριου, Όλαφ Σολτς, στα Δυτικά Βαλκάνια και οι απειλές του Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ελλάδας στις σελίδες του Γερμανικού Τύπου.

Η διήμερη περιοδεία του Όλαφ Σολτς στα Δυτικά Βαλκάνια, λίγο πριν την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη απασχολούν ιδιαίτερα τον Γερμανικό Τύπο. Το δημοσιογραφικό δίκτυο Redaktionsnetzwerk Deutschland αναφέρεται στον ρόλο του μεσολαβητή που έχει αναλάβει ο Γερμανός καγκελάριος στην περιοχή. Όπως χαρακτηριστικά γράφει, με την επίσκεψή του ο καγκελάριος «συνειδητοποίησε ξεκάθαρα πόσο βαθιά είναι η εχθρότητα μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου».

Η ανυπομονησία ανάμεσα στις υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες αυξάνεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενώ παράλληλα υπάρχει και ένας «αγώνας δρόμου» μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, της Ουκρανίας, της Γεωργίας και της Μολδαβίας, οι οποίες επιδιώκουν να ενταχθούν επίσης στην ΕΕ εξαιτίας της ρωσικής επιθετικότητας. Ωστόσο, όπως σχολιάζει η συντάκτρια, «το γεγονός ότι μια χώρα είναι υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ δεν εγγυάται και ότι μια μέρα θα γίνει πράγματι μέλος. Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων περιμένουν εδώ και χρόνια να ανοίξει η ΕΕ τις πόρτες της. Μέχρι στιγμής υπάρχει αντίσταση, ιδίως από τη Γαλλία. Σε αυτήν προστίθενται βέβαια και οι πολλές άλυτες συγκρούσεις μεταξύ των βαλκανικών κρατών».

Όπως επισημαίνει η DW, και η Frankfurter Allgemeine Zeitung, αναλύοντας διάφορες πτυχές των ενταξιακών προοπτικών των Δυτικών Βαλκανίων, σε δημοσίευμα, το οποιο τιτλοφορεί “Ο Σόλτς θέλει να φέρει ελπίδα”, σημειώνει: «Ο γερμανός καγκελάριος έχει θέσει ως στόχο να ενστερνισθεί και πάλι τις ενταξιακές φιλοδοξίες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Θέλει να αποτρέψει τα κράτη από το να περιέλθουν υπό ρωσική επιρροή ή, όπως η Σερβία, να παραμείνουν υπό την επιρροή της Μόσχας, βλάπτοντας έτσι τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Το Βερολίνο θεωρεί ότι μια οικονομικά αποδυναμωμένη Ρωσία δεν θα είναι μακροπρόθεσμα ελκυστικός εταίρος για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. (…) Ταυτόχρονα, ο Σολτς αναγνώρισε ότι η ΕΕ διακινδύνευσε σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία της στις χώρες αυτές, όπως για παράδειγμα στη Βόρεια Μακεδονία, ακολουθώντας μόνο εν μέρει τη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης του 2003, (σ.σ. στην οποία οι χώρες των Βαλκανίων δήλωσαν απερίφραστα ότι το μέλλον τους είναι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Ο Σολτς θέλει να χρησιμοποιήσει τη βαρύτητα του Βερολίνου για να καταστήσει την προοπτική της ένταξης και πάλι μια ρεαλιστική επιλογή, ή τουλάχιστον πιο ρεαλιστική από ό,τι είναι τώρα».

Ο Ερντογάν μπαίνει σε προεκλογικό, επιθετικό ρυθμό

Ο Τούρκος πρόεδρος «μπαίνει σε προεκλογικό ρυθμό» σχολιάζει την πρόθεση του Ερντογάν να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα στις εκλογές του 2023 η Süddeutsche Zeitung, επισημαίνοντας ότι η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να διαχωριστεί εντελώς από την εσωτερική: «Ξεκίνησε με την αντίθεσή του στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. (…) Σε αυτήν προστέθηκε η απειλή μιας νέας εισβολής των τουρκικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία. (…) Και τώρα η κατάφωρα επιθετική στάση του απέναντι στην Ελλάδα. Στη διαμάχη για κάποια από τα νησιά του Αιγαίου, η οποία διαρκεί εδώ και δεκαετίες, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορεί την Ελλάδα ότι τα στρατιωτικοποιεί κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, απειλώντας με κλιμάκωση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα του Μονάχου «Στη διαμάχη διάρκειας δεκαετιών, η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας πάνω σε πολλά νησιά στο ανατολικό Αιγαίο. Τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβιάζουν τακτικά τον ελληνικό εναέριο χώρο, ενώ πετούν και πάνω από μεγάλα, κατοικημένα νησιά όπως η Ρόδος, η Σάμος και η Κως. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα νησιά αυτά δεν επιτρέπεται να στρατιωτικοποιηθούν – ωστόσο η Αθήνα το έχει κάνει», σχολιάζει, «δικαιολογώντας την στρατιωτικοποίησή τους με τον ενδεχόμενο κίνδυνο μίας τουρκικής απόβασης». Η SZ επισημαίνει μάλιστα πως, «δεδομένου ότι η Τουρκία και η Ελλάδα διατηρούν ένα είδος πατροπαράδοτης εχθρότητας εδώ και δεκαετίες, ο Ερντογάν μπορεί να υποδαυλίζει τα ανθελληνικά αισθήματα στη χώρα του σχεδόν κατά βούληση».

Η επιθετικότητα στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου βρίσκεται και στις σελίδες της Frankfurter Rundschau – η οποία αναφέρεται μάλιστα στις δηλώσεις ενός πρώην αξιωματικού του ναυτικού και στρατιωτικού ακόλουθου της Τουρκίας, ο οποίος ζει εξόριστος στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον οποίο οι λεκτικές επιθέσεις αποτελούν μήνυμα προς τις ΗΠΑ: «Η Τουρκία δεν είναι πλέον αξιόπιστος εταίρος για τις ΗΠΑ. Είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν συμμετέχει στις κυρώσεις κατά της Ουκρανίας».

Πηγή: news247