Στο ίδιο έργο… θεατές βρίσκονται οι κάτοικοι των χωριών Σταυρού, Αγίου Θεοδώρου και Καρποχωρίου, καθώς είναι η τρίτη φορά εντός τριών χρόνων που έρχονται αντιμέτωποι με πλημμυρικά φαινόμενα. Ο «Ιανός» το Σεπτέμβριο του 2020 συγκλόνισε τους κατοίκους με τη σφοδρότητά του και ανάγκασε νοικοκυριά να χαράξουν μια νέα αρχή. Έπειτα ήρθε ο «Διομήδης» και ανέδειξε για άλλη μια φορά τους κινδύνους που διατρέχουν τα χωριά από τις πλημμύρες. Αυτή τη φορά όμως, η φονική κακοκαιρία «Ντάνιελ» σκόρπισε την απόγνωση στους κατοίκους, διότι φοβούνται πλέον πως το οικοδόμημα των οικιών τους υπέστη ανεπανόρθωτες ζημιές.
Αρχικά, όπως δήλωσαν κάτοικοι του Σταυρού στο «Νέο Αγώνα», ο ήχος από τα ορμητικά νερά ακόμη τους στοιχειώνει, ενώ οι επανεκκίνηση κάποιων επιχειρήσεων φαντάζει δύσκολη. Κάτοικοι έχουν απλώσει στον ήλιο έπιπλα, χαλιά, ρούχα, στρώματα κρεβατιών, αλλά και συσκευές ώστε να στεγνώσουν τελείως. Μάλιστα εντοπίστηκαν εντός του χωριού και κλιμάκια που προχωρούν στην καταγραφή των ζημιών. «Ευτυχώς έχουμε τους δικούς μας ανθρώπους, την οικογένειά μας, που συνδράμουν για να αποκτήσουμε ένα νέο κρεβάτι. Αν περιμένουμε από την πολιτεία, δεν θα αντικρίσουμε τίποτα. Μόνοι μας απέναντι στις καταστροφές», σημειώνουν απεγνωσμένοι οι κάτοικοι.
Επιπλέον, στο χωριό του Αγίου Θεοδώρου περιοχές σπιτιών που βρίσκονται κοντά στο Λείψιμο ποταμό, πλημμυρίζουν για τρίτη φορά τα τελευταία χρόνια. Όπως επισημαίνουν και οι ίδιοι, έχουν βιώσει και τις πλημμύρες του 1994, οπότε είναι τέταρτη φορά που αντικρίζουν ίδιες εικόνες, ίδιες ζημιές. «Χάνουμε τα έπιπλα ξανά, τα οποία είχαμε αγοράσει μετά τον Ιανό. Τώρα μπαίνουμε σε μια διαδικασία να επαναλάβουμε τις ίδιες ενέργειες, να φτιάξουμε πάλι το νοικοκυριό μας. Δεν έχει κάθε άνθρωπος τη δυνατότητα να διαθέτει από το μεροκάματο που παίρνει για την αγορά οικοσκευών, επίπλων ή ρούχων», συμπληρώνουν. Ο πρόεδρος του Αγίου Θεοδώρου, κ. Κωνσταντίνος Νταρακλίτσας, τόνισε την απουσία των αντιπλημμυρικών έργων στην ευρύτερη περιοχή. «Τα μπάζα που έχουν παραμείνει στο ποτάμι δίπλα στο χωριό εμποδίζουν τα νερά να φύγουν με αποτέλεσμα να επιστρέφουν στις οικίες μας. Μέγιστο πρόβλημα ο κόμβος που κατασκεύασε η Περιφέρεια, η οποία είναι πολύ ψηλότερη από το έδαφος του χωριού μας και έχει ως επακόλουθο να εγκλωβίζονται τα νερά και να πλημμυριζόμαστε», πρόσθεσε.
Επίσης, στο Καρποχώρι, κοντά στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα, τα νερά ήταν ορμητικά σε βαθμό που γκρέμισαν τα κάγκελα του προαυλίου χώρου της εκκλησίας, ενώ γκρέμισαν φράχτες σε αυλές σπιτιών. Το νερό έφερε μαζί του φερτά υλικά που προξένησαν μια μάζα ξύλων και κλαδιών. Οι αυλές των οικιών χρησιμοποιούνται ως στεγνωτήρια, καθώς όλα τα αντικείμενα και τα περιουσιακά στοιχεία των κατοίκων είναι απλωμένα με σκοπό να στεγνώσουν.
Εν κατακλείδι, η δυσοσμία που προκαλείται από την υγρασία, που δεν επιτρέπει τη διαμονή σε σπίτια, ξυπνά στη μνήμη των κατοίκων τον ίδιο εφιάλτη, αυτό της πλημμύρας και της καταστροφής. Κάνουν επίμονη έκκληση προς τις αρμόδιες αρχές να θωρακίσουν τις περιοχές, να επαναξιολογήσουν έργα που πρόκειται να δρομολογηθούν, για να διασφαλιστεί η ζωή.