Στο Ισραήλ έφτασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Θα συναντηθεί με Νετανιάχου

Η συνάντηση Μητσοτάκη Νετανιάχου θα γίνει στην Ιερουσαλήμ.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφθασε στο Ισραήλ, όπου σε λίγη ώρα θα έχει συνάντηση στην Ιερουσαλήμ με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Benjamin Netanyahu. Ο Πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα το απόγευμα.

Η ελληνική κυβέρνηση αναλύει κάθε σενάριο για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και είναι αποφασισμένη να προβάλει την Ελλάδα ως «δύναμη λύσης», όπως έχει γράψει το in. Η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένες προτεραιότητες: την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της κρίσης, την προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας για τους ανθρώπους στη Γάζα και την κατηγορηματική καταδίκη κάθε μορφής βίας και τρομοκρατίας.
Yπ’ ατμόν

Ο πρωθυπουργός έχει ήδη εκφράσει προβληματισμούς για τη χερσαία επιχείρηση, επιμένοντας στην αναγνώριση του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα «αλλά πάντοτε και μόνο σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο». Τυχόν ανεξέλεγκτη σύρραξη ανησυχεί το Μαξίμου (και) ως προς το ντόμινο επιπτώσεων που θα επέφερε, αναγκάζοντας την κυβέρνηση σε πολυεπίπεδες αναπροσαρμογές. «Ελπίζω να μην χρειαστεί να ανατρέξουμε στις δημοσιονομικές μας εφεδρείες» έλεγε ενδεικτικά προ ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στο ενεργειακό κόστος.

    Τυχόν ανεξέλεγκτη σύρραξη ανησυχεί το Μαξίμου (και) ως προς το ντόμινο επιπτώσεων που θα επέφερε

Ταυτόχρονα το ενδεχόμενο «έκρηξης» στο Προσφυγικό με ροές από την πλευρά της Αιγύπτου προβληματίζει εντόνως την Αθήνα. «Η Αίγυπτος και η Ιορδανία επωμίζονται μεγάλο βάρος και δικαίως ανησυχούν πολύ για την πιθανότητα αναγκαστικού εκτοπισμού των κατοίκων της Γάζας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο, μεταφέροντας μήνυμα στήριξης στον Αιγύπτιο Πρόεδρο Φατάζ αλ Σίσι και στον βασιλιά Αμπτνάλα Β’ της Ιορδανίας, με τον οποίο συζήτησε και στο περιθώριο της συνόδου για την ειρήνη. Ήταν μια σύνοδος η οποία πάντως έληξε χωρίς καν κοινό ανακοινωθέν αλλά μόνο με μια ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας.

Εξαρχής η κυβέρνηση έχει κάνει λόγο για επαυξημένη προσοχή στη φύλαξη των συνόρων. «Όποιος έρχεται στην Ελλάδα καταγράφεται. Έχουμε πετύχει την καλύτερη επίδοση στις καταγραφές, τις ταυτοποιήσεις με δακτυλικά αποτυπώματα, με έλεγχο στις βάσεις δεδομένων της Europol, της Interpol δεν μένουνε ακατάγραφοι» είπε (ΕΡΤ) ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης.

Κατά τον ίδιο δεν υπάρχουν ενδείξεις για οργανωμένο κίνημα επιθέσεων φανατικών ισλαμιστών στην Ευρώπη ενώ ΕΥΠ και ΕΛ.ΑΣ βρίσκονται υπ’ ατμόν και ο πρωθυπουργός ζητάει συντονισμό των ευρωπαϊκών υπηρεσιών ασφάλειας. «Εχουμε μεμονωμένα περιστατικά των “μοναχικών λύκων” που τρομάζουν, κυρίως από δεύτερης και τρίτης γενιάς μετανάστες (…) Δεν αφορά νεοεισερχόμενους αλλά κυρίως ανθρώπους που ήδη ζουν στην Ευρώπη και αποφασίζουν να κάνουν όλα αυτά τα αποτρόπαια» σημείωσε ο Καιρίδης.