Δεν έχουν τέλος οι συγκρούσεις στο Σουδάν ανάμεσα στον στρατό και την παραστρατιωτική οργάνωση RSF.

Τουλάχιστον 270 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το ξέσπασμα των συγκρούσεων στο Σουδάν, ενώ άλλοι 2.600 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τον με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Σε δυσμενή θέση βρίσκονται και οι περίπου 150 Έλληνες ομογενείς που ζουν στο Σουδάν. Για την κατάστασή τους μίλησε στην ΕΡΤ ο Ηλίας Γαλάνης, εκπρόσωπος της πρεσβείας της Ελλάδας στην Αίγυπτο.

«Από την πρώτη στιγμή με εντολή Δένδια ο πρέσβης και η πρεσβεία κινητοποιήθηκαν και επικοινωνήσαμε με τον μητροπολίτη Νουβίας κ. Σάββα για να δούμε ποια η κατάσταση στο πεδίο και να δώσουμε οδηγίες για αυτοπροφύλαξη», είπε ο κ. Γαλάνης.

Ο κ. Γαλάνης τόνισε ότι 74 Έλληνες θέλουν να απομακρυνθούν από το Σουδάν ενώ σταθερή, χωρίς να εμπνέει ανησυχία, είναι η κατάσταση των δυο τραυματιών. «Παίρνουν αντιβιοτικά και παυσίπονα μέχρι να χειρουργηθούν».

Στη Μητρόπολη παραμένουν 15 άτομα τα οποία είχαν πάει το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου για τη Θεία Λειτουργία.

«Να βρεθεί ένα παράθυρο ευκαιρίας»

«Πρώτιστο μέλημα είναι οι άνθρωποί μας να μην πάθουν κάτι και δεύτερο να βρεθεί ένα παράθυρο ευκαιρίας για να απομακρυνθούν με ασφάλεια», συμπλήρωσε.

Όσο για τις προμήθειες που έχουν, ο κ. Γαλάνης είπε ότι φαντάζεται ότι ακόμα επαρκούν, ενώ ανέφερε ότι σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ νερό και ηλεκτρικό ρεύμα δεν υπάρχει.

Πηγή: in.gr