«ΤΑ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΙΚΑ – τ’ μπάρμπα μ’ τ’ Στέφου»

* Παρουσιάζονται στο Παυσίλυπο

Στους λασπωμένους άρχοντες του Θεσσαλικού κάμπου και στους, ανά τον κόσμο, Καραγκούνηδες “Ασβεστωμένες αυλές οι ψυχές μας. Ο ήλιος στις ρίζες μας…”

Με αυτή την αφιέρωση στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας κυκλοφορεί το δεύτερο βιβλίο «ΤΑ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΙΚΑ – τ’ μπάρμπα μ’ τ’ Στέφου», της Αποστολίας Κυργιάκη, σχεδόν πέντε χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου βιβλίου της «ΤΑ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΙΚΑ – τσ’ θκειαζ μ’ τσ’ Φώτους», το οποίο γνώρισε τεράστια επιτυχία, σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στον πρόλογο «…είναι αφιερωμένο στους Καραγκούνηδες που έζησαν τον εφιάλτη των πλημμυρών και στάθηκαν με δύναμη, κουράγιο, υπομονή και αξιοπρέπεια απέναντι στη νέα πραγματικότητα. Η γη μας είναι η μάνα μας, ο ήλιος ο πατέρας μας… Αυτοί θα συνεχίσουν να μας δίνουν ζωή. Χαίρε κάμπε!».

Το βιβλίο περιέχει 150 σελ. με αυτοτελείς, σπαρταριστές ιστορίες στην καραγκούνικη διάλεκτο, που έλαβαν και λαμβάνουν χώρα στον Θεσσαλικό κάμπο, στις εκάστοτε κοινωνίες των καραγκούνηδων. Η απόδοση στη νεοελληνική γλώσσα δίπλα από κάθε ιστορία είναι από τα πλεονεκτήματα της έκδοσης, καθώς το περιεχόμενο γίνεται αντιληπτό και στους μη γνώστες της καραγκούνικης ντοπιολαλιάς.

Όπως αναφέρει η ίδια η συγγραφέας στον πρόλογό της:

«…Μετά από σχεδόν πέντε χρόνια, «ΤΑ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΙΚΑ – τ’ μπάρμπα μ’ τ’ Στέφου» φέρνουν πια εμπειρία και διάθεση, που είναι και ανάγκη ταυτόχρονα, ακόμα μεγαλύτερη για επικοινωνία, μαζώξεις, γέλια.

Ο σκοπός επετεύχθη κατά το μεγαλύτερο μέρος. Η ντοπιολαλιά μας κυκλοφόρησε από κει που ήταν ξεχασμένη ή και παραγκωνισμένη, μπήκε ξανά στα χείλη μικρών και μεγάλων, σε σημείο που θα έλεγε κανείς πως η χρήση της έγινε… μόδα!

Και ναι! Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία Καραγκούνηδες νοστάλγησαν, θυμήθηκαν ένιωσαν, οι νεότεροι έμαθαν, αναζήτησαν, αναρωτήθηκαν. Οι υπόλοιποι Έλληνες, όπου κι αν βρίσκονται, γνώρισαν, σύγκριναν και ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως γέλασαν, μέχρι δακρύων, με κάθε είδους γέλιο, ασταμάτητο, νευρικό, διαπεραστικό, έντονο!

Εκτός από το ότι το προηγούμενο βιβλίο απέκτησε μόνιμη θέση στην καρδιά σας, σε κάθε σημείο της Ελλάδας, στην Κύπρο, αλλά και στη Γερμανία, στη Σουηδία, στην Αγγλία, στον Καναδά και στο Ντουμπάι, απέκτησε και θέση στη βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων ως πολιτιστική παρακαταθήκη!».

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ (Καρδίτσα) και διατίθεται από τη συγγραφέα με επικοινωνία είτε μέσα από τη σελίδα ARTista στο facebook, είτε μέσω του e-mail: artista.ki@gmail.com

Αφετηρία σε μια σειρά προγραμματισμένων παρουσιάσεων σε περιοχές τις Ελλάδας, αποτελεί η παρουσίαση της Καρδίτσας το Σάββατο 15 Ιουνίου στο Παυσίλυπο στις 7μ.μ.

Ομιλητές είναι ο Σωτήρης Παπαγεωργίου Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ελληνικής φιλολογίας και πρώην βουλευτής, η Μελίνα Μπαζή πτυχιούχος τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, αντιδήμαρχος Καρδίτσας, ενώ το συντονισμό έχει η Σοφία Τζέλλα, εκπαιδευτικός, συγγραφέας και πρόεδρος του Λαογραφικού και Αθλητικού Κέντρου Παλαμά “Δρώμενα”.

Θα χορέψει τμήμα του Ομίλου η Καραγκούνα και θα παρουσιάσουν τραγούδια σε στίχους της συγγραφέως ο Άρης Φαλιάγκας (τραγούδι) και ο Γιώργος Καραδήμος (κιθάρα).

Η Αποστολία Κυργιάκη γεννήθηκε και διαμένει στο Σταυρό της Καρδίτσας. Εργάστηκε 23 χρόνια στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο της Καρδίτσας, ως σελιδοποιός – γραφίστα – δακτυλογράφος, ως υπεύθυνη ύλης, πολιτισμού και εκδόσεων, καθώς και ως υπεύθυνη ελληνικού ρεπερτορίου σε ρ/σ.

Επίσης, εργάστηκε στο διαφημιστικό τμήμα εταιρίας λογισμικού και σε ακτινοδιαγνωστικό κέντρο, στον τομέα των Η/Υ.

Είναι η εμπνεύστρια, η δημιουργός και η διαχειρίστρια της σελίδας ARTista στο facebook.