Nα είναι τυπικοί στην εφαρμογή του ωραρίου του εργαζομένων στα καταστήματά καλεί τα μέλη του ο Εμπορικός Σύλλογος Καρδίτσας, εν αναμονή εφαρμογής της κάρτας εργασίας από 1η Ιουλίου.

Κάνει λόγο για «υπερβάλλοντα ζήλο» από την πλευρά των υπαλλήλων της επιθεώρησης εργασίας και την ίδια ώρα μιλά για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» σε ότι αφορά το παζάρι της περιοχής, για το οποίο ο Εμπορικός Σύλλογος αγωνίζεται προκειμένου να καταργηθεί.

Αναλυτικά ο Σύλλογος αναφέρει: «Εν αναμονή της λειτουργίας της κάρτας εργασίας που θα ξεκινήσει από 01/7/2024 και που ελπίζουμε ότι θα λύσει (και δεν θα δημιουργήσει καινούργια) προβλήματα της προσέλευση – αποχώρησης των εργαζομένων από τις επιχειρήσεις ενημερώνουμε τους συναδέλφους ότι η Διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας λαμβάνει πληροφορίες από μέλη μας για τους συνεχείς ελέγχους της επιθεώρησης εργασίας σε Επιχειρήσεις χωρίς βέβαια να είναι αυτό το μεμπτό γιατί αυτός είναι ο ρόλος και η λειτουργία της.

Ο «υπερβάλλων» όμως ζήλος των υπαλλήλων της εν λόγω υπηρεσίας, δηλαδή να ψάχνει να βρει ή να δημιουργήσει ενόχους ακόμα και εκεί που δεν υπάρχουν, χτυπώντας τις κλειδωμένες πόρτες και μπαίνοντας κάτω από κλειστά κάγκελα ασφαλείας ώστε να εντοπίσουν εργαζομένους που βρίσκονται εκτός δηλωμένου ωραρίου, αρνούμενοι να δεχτούν το αυτονόητο δηλαδή ότι σε ένα εμπορικό κατάστημα και δει επαρχιακό η σχέση εργοδότη – εργαζομένου δεν εξαντλείται αυστηρά στο ωράριο εργασίας, αλλά υπάρχει και το περιθώριο να παραμείνει στον χώρο του ο κάθε εργαζόμενος προκειμένου να ολοκληρώσει και μετά ωραρίου εργασίας προσωπικές του υποθέσεις, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην τοπική αγορά. Μια τοπική αγορά που έχει να αντιμετωπίσει την φορολογική λαίλαπα που έχει εξαπολύσει εναντίον της το κράτος σε μία περιοχή που έπρεπε να βρίσκεται σε ειδικό καθεστώς φορολόγησης, ΦΠΑ και ανάπτυξης.

Καλούμε λοιπόν τους συναδέλφους να είναι τυπικοί και  οτιδήποτε χρειάζεται να ειπωθεί με τους εργαζομένους να γίνεται εκτός των καταστημάτων και μέσα στο δηλωμένο ωράριο για την αποφυγή των προστίμων. Επίσης ,να δώσουν μεγάλη προσοχή στα άτομα που είναι μέσα στην κλειστή επιχείρηση, ακόμη και φίλους μας, γιατί η επιθεώρηση εργασίας μπορεί να θεωρήσει ότι τα απασχολούμε χωρίς πρόσληψη.

Δυστυχώς όμως μιλάμε για δυο μέτρα και δύο σταθμά καθώς το παζάρι της περιοχής κανείς δεν το “ακουμπάει ” (γιατί άραγε;) και ενώ ο Εμπορικός Κόσμος αγωνίζεται για την κατάργηση του δυστυχώς ο Δήμος Καρδίτσας, αντί να ανακοινώσει την απομάκρυνσή του από την περιοχή μας, ανακοινώνει απλά την αλλαγή ημερομηνίας διεξαγωγής του, προς διευκόλυνση των «παζαριωτών» εμπόρων χωρίς την ενημέρωση του Ε.Σ. Καρδίτσας.

Το παζάρι είναι ένας  αναχρονιστικός θεσμός που ολοκλήρωσε τον κύκλο του και που ούτε είχε αλλά και ούτε θα έχει ανάγκη η πόλη μας, μιας και διαθέτει δεκάδες επιχειρήσεις οι οποίες συνθέτουν μια οργανωμένη αγορά. Τέτοιου είδους εκδηλώσεις ανήκουν στο παρελθόν και πιθανόν να δημιουργούν επισκεψιμότητα σε κωμοπόλεις και χωριά, όχι όμως σε μια πόλη όπως είναι η Καρδίτσα.

Η πάγια θέση του Συλλόγου μας ήταν και παραμένει σταθερή στην κατάργηση της εμποροπανήγυρης και τη δημιουργία στη θέση της εκδηλώσεων και δράσεων με συμμετοχή πάντα των καταστημάτων της πόλης.

Έχουμε άλλωστε τα παραδείγματα από την «Λευκή Νύχτα» το 2019, την «Λευκή Νύχτα» το 2022, και την «Λευκή Νύχτα» το 2023, που καταφέραμε με ελάχιστα έξοδα όχι μόνο να φέρουμε την πόλη μας στο επίκεντρο όλης της Θεσσαλίας αλλά ταυτόχρονα υπήρξε “Ανάσταση” στο εμπόριο και στην εστίαση.

Το παζάρι φέρνει κάποια έσοδα στο ταμείο του Δήμου, αλλά ταυτόχρονα αποδεδειγμένα αφαιρεί υπερπολλαπλάσια από το στεγασμένο εμπόριο της πόλης και κατ΄ επέκταση από όλη την πόλη.

Το εμπόριο στην Καρδίτσα εκτός από την δεκαετή οικονομική κρίση (που ακόμη συνεχίζεται), την υγειονομική κρίση και τις πλημμύρες, έχει να αντιμετωπίσει και το μένος των Δημόσιων Λειτουργών λες και για όλα τα δεινά αυτής της περιοχής φταίνε τα καταστήματά μας και το επιχειρείν.

Ο Εμπορικός Σύλλογος της Καρδίτσας παρακολουθεί στενά τις ενέργειες των δημόσιων υπηρεσιών σε σχέση με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα μέλη του, την τοπική αγορά και τα τοπικά καταστήματα, και θα παρέμβει δυναμ