Τα πούλμαν της χαράς...

Όπου στην Ευρώπη υπάρχουν Ελληνες το τελευταίο δεκαήμερο, ανεξαρτήτως το τι ομάδα υποστήριζε ο καθένας, περπατούσαν περήφανα στους δρόμους, στις δουλειές τους, στα πανεπιστήμια ή οπουδήποτε αλλού δραστηριοποιούνται!

Όχι, η χώρα τους δεν έγινε… παγκόσμια δύναμη, ούτε έλυσε τα προβλήματά της!
Έδωσε όμως ο αθλητισμός της (για μία ακόμη φορά) ένα αίσθημα ανάτασης στον κόσμο με δύο τεράστιας εμβέλειας επιτυχίες!

Καταρχήν στο δημοφιλέστερο των αθλημάτων, το ποδόσφαιρο, γράφτηκε ιστορία, καθώς μία Ελληνική ομάδα για πρώτη φορά από καταβολής κατέκτησε ευρωπαϊκό τρόπαιο της ΟΥΕΦΑ!

Ήταν ο Ολυμπιακός που στον τελικό με τη Φιορεντίνα επικράτησε 1-0 την περασμένη Τετάρτη και σκόρπισε τον ενθουσιασμό σε εκατομμύρια οπαδούς του.

Λίγες ημέρες μόλις νωρίτερα, την Κυριακή το βράδυ στο Βερολίνο, ήταν ο τρομερός Παναθηναϊκός του μπάσκετ που “κατάπιε” τη Ρεάλ Μαδρίτης και εκτοξεύτηκε στην κορυφή της Ευρώπης επαναλαμβάνοντας μάλιστα όχι για μία, ούτε για δύο αλλά για επτά φορές αυτή τη πρωτιά!

Δύο μεγάλες στιγμές, λοιπόν, δύο σπουδαίες πρωτιές για τον Ελληνικό αθλητισμό που ταλαιπωρείται κι αυτός από πάμπολλες στρεβλώσεις, αλλά φέτος βρήκε τον τρόπο να δώσει χαρά στον κόσμο και να τον βγάλει στους δρόμους!

Οι δύο αυτές επιτυχίες είναι τεραστίων διαστάσεων και εμείς εδώ τις εισπράξαμε, όπως τέτοιες αναδεικνύοντάς τες με ολοσέλιδα από το “ΝΕΟ ΑΓΩΝΑ” παρά το περασμένο της ώρας που διεξάγονταν οι αγώνες!

Δεν μπήκαμε φυσικά στο… γνωστό σπορ της “φαγωμάρας” για να συγκρίνουμε ποια από τις δύο ήταν η μεγαλύτερη. Το αφήσαμε για τους… ειδικούς της τοξικότητας!

Ήταν μεγάλες βραδιές για τον Ελληνικό αθλητισμό σε εποχές δύσκολες.
Δεν είμαστε αιθεροβάμονες βεβαίως για να πιστεύουμε ότι μία επιτυχία του Παναθηναϊκού θα είναι αφορμή για να πανηγυρίσουν οι φίλοι του Ολυμπιακού ή και αντίστροφα!

Είμαστε όμως από εκείνους που πιστεύουν ότι ανεξαρτήτως προτίμησης σε μία ομάδα, ή σε έναν σύλλογο, ο φίλαθλος μπορεί να παραδεχθεί την επιτυχία του αντιπάλου. Είναι πολύ όμορφο όταν συμβαίνει αυτό… Και το είδαμε να συμβαίνει πέρα από θλιβερούς (και στο χώρο της δημοσιογραφίας) που ως “παπαγάλοι” επιχείρησαν να μειώσουν ο ένας την επιτυχία του άλλου…

Είδαμε να “τραβάνε ζόρι” στη Ρεάλ Μαδρίτης και στη Φιορεντίνα επιχειρώντας να βρουν δικαιολογίες για τις ήττες των μεγάλων ομάδων τους κι αυτό μας άρεσε! Η Ελλάδα τους υπενθύμισε μέσω του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ ότι υπάρχει και μπορεί!

Η χαρά στον αθλητισμό διαρκεί λίγο. Δεν λύνει προβλήματα, δεν αλλάζει τη ζωή μας. Δίνει όμως συμβολισμούς…

Θ.Κ.