Τη διοργάνωση αγροτικού συλλαλητηρίου με τρακτέρ την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου στην Κεντρική Πλατεία της Καρδίτσας αποφάσισαν οι αγροτικοί Σύλλογοι του Νομού, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα.

Στη σύσκεψη που συγκάλεσε στην αίθουσα της ΤΕΔΚ η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων  (μετά από απόφαση του Δ.Σ), οι εκπρόσωποι των Συλλόγων αποφάσισαν να συγκεντρωθούν στις 28 του μήνα στις 11 το πρωί στην Καρδίτσα με τα αγροτικά τους μηχανήματα, καλώντας όλους τους αγρότες να συμμετάσχουν στο παναγροτικό συλλαλητήριο.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων μετέφεραν τη διάχυτη αγωνία που επικρατεί στον κάμπο της Καρδίτσας για τη διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση που έχει οδηγήσει σε οριακό σημείο τον αγροτικό κόσμο.


Πετρέλαιο
Όπως επισημάνθηκε, παρά τη λήψη της προκαταβολής του κουτσουρεμένου και φέτος, «τσεκ», το πρόβλημα ρευστότητας στις τάξεις των μικρομεσαίων αγροτών είναι μεγάλο. Σε μείζον θέμα έχει εξελιχθεί το κόστος παραγωγής, με την τιμή του πετρελαίου να βρίσκεται στο δυσθεώρητο ύψος του 1,50 ευρώ με τους αγρότες να ζητούν αφορολόγητο καύσιμο. Όπως τονίστηκε η μέση τιμή στις ευρωπαϊκές χώρες διαμορφώνεται στα 0,60 ευρώ, ενώ άλλες επαγγελματικές ομάδες όπως οι εφοπλιστές απολαμβάνουν τιμή 0,45 ευρώ.

Τιμές
Την ίδια ώρα έχει παγιωθεί το καθεστώς των ανοιχτών τιμών, με τους βαμβακοπαραγωγούς να μην έχουν τιμή για ακόμη μια χρονιά, παρά την καλή ποιότητα που χαρακτηρίζει και τη φετινή παραγωγή.

Αφορολόγητο, ασφαλιστικό
Το φορολογικό και ασφαλιστικό συνεχίζουν να «καίνε» τους αγρότες, ενώ όπως τονίστηκε στη σύσκεψη η «ελάφρυνση» των ασφαλιστικών εισφορών που προωθεί η κυβέρνηση αφορά ένα μειοψηφικό 10% του αγροτικού κόσμου. Νέα επιβάρυνση θα υποστούν και με τη μείωση του αφορολογήτου που ήρθε ως αποτέλεσμα των αγωνιστικών κινητοποίησεων των αγροτών.
Η σημασία της πίεσης
Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, τονίστηκε, πως οι κινητοποιήσεις είναι αυτές που έφεραν αποτελέσματα για τους αγρότες, είτε έβαλαν «φρένο» σε προωθούμενα μέτρα.
«Με τους αγώνες μας και τα πολυήμερα μπλόκα καταφέραμε να αποσπάσουμε ελαφρύνσεις, αποτρέποντας παράλληλα την εφαρμογή μέτρων που έχουν στο συρτάρι. Δεν τα κερδίσαμε όλα, αλλά δεν θα κερδίζαμε ούτε αυτά αν μέναμε σπίτι, όπως μας προτρέπουν διάφοροι» ανέφερε ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας Κώστας Τζέλλας.

Επισημάνθηκε η σημασία άσκησης πίεσης προς την κατεύθυνση υλοποίησης των δεσμεύσεων του υπουργείου για θέσπιση ακατάσχετου λογαριασμού 15.000 ευρώ, κατάργησης του ΕΦΚ στο κρασί και των στρατοδικείων, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκαν και άλλα ζητήματα που αφορούν τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, τους κτηνοτρόφους, την εξισωτική κλπ.

Απώλειες από τη νέα ΚΑΠ
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην υπό διαμόρφωση νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, η οποία αναμένεται συνοδευτεί με νέες περικοπές στις επιδοτήσεις του αγροτικού κόσμου.

«Όπως είχαμε επισημάνει πέρυσι, φέτος υπήρξε νέα περικοπή στα χρήματα του τσεκ στο πλαίσιο της ΚΑΠ. Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική που σχεδιάζεται για τα επόμενα χρόνια, θα φέρει κι άλλες μειώσεις. Το λέμε ότι οι πολιτικές αυτές σε συνδυασμό με τις εγχώριες αποτελούν ταφόπλακα για τους μικρομεσαίους αγρότες. Για ακόμη μια φορά δεν συνδέεται η επιδότηση με την παραγωγή, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αγρότες του καναπέ που παίρνουν επιδοτήσεις χωρίς να καλλιεργούν» τόνισε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Τσιούτρας.

Η συζήτηση ήταν εκτενής και ο προβληματισμός διάχυτος. Τελικά αποφασίστηκε οι αγρότες να σε παναγροτικό συλλαλητήριο, ενώ μέχρι τότε θα λάβουν χώρα συσκέψεις Συλλόγων και ενημερωτικές επισκέψεις στα χωριά.