Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό βίας σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Κέντρο Υγείας Σοφάδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις εννέα περίπου το βράδυ, ένας 28χρονος ρομά μετέβη στο κέντρο υγείας, καθώς έφερε τραύματα στο χέρι του.

Ο 28χρονος αρνήθηκε την ιατρική βοήθεια, ενώ κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες επιτέθηκε σε γιατρό χτυπώντας την.


Δύο ρομά που συνόδευαν τον 28χρονο, προσπάθησαν να τον ηρεμήσουν, ενώ το ιατρικό προσωπικό ειδοποίησε το Αστυνομικό Τμήμα Σοφάδων.

Στο σημείο επικράτησε πανικός και άμεσα έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και τον μετέφερε στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας, για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Στο Νοσοκομείο Καρδίτσας μεταφέρθηκε επίσης και η γιατρός που δέχτηκε χτυπήματα.

Είναι το δεύτερο περιστατικό που λαμβάνει χώρα σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς τον Ιούνιο, ρομά είχαν επιτεθεί σε γιατρό στην παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου Καρδίτσας.

Νοσοκομειακοί γιατροί
Ο Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών- Κέντρων Υγείας Ν. Καρδίτσας κ. Κώστας Αθανασίου, με αφορμή το προχθεσινό περιστατικό, μιλώντας στο «Νέο Αγώνα» τόνισε τα εξής:

«Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε κατηγορηματικά το περιστατικό βίας που σημειώθηκε από Ρομά για ακόμη μια φορά ενάντια σε συνάδελφο γιατρό στο Κέντρο Υγείας Σοφάδων κατά τη διάρκεια εφημερίας.

Καλούμε τις τοπικές αρχές να πάρουν δραστικά μέτρα για την αποφυγή παρόμοιων δυσάρεστων καταστάσεων. Όσο οι επιθέσεις αυτές μένουν αναπάντητες από τα επίσημα όργανα του Κράτους, όσο οι απανταχού νταήδες, χαϊδεύονται από απλές συστάσεις, τόσο το λειτούργημα του νοσοκομειακού γιατρού θα γίνεται πολύ πιο επικίνδυνο.

Απαιτούμε από την Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Παράλληλα απαιτούμε από την 5η ΥΠΕ να διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια για να υπάρξει επαρκής φύλαξη στα Κέντρα Υγείας του Νόμου Καρδίτσας».

Ιατρικός Σύλλογος ΚαρδίτσαςΑνακοίνωση εξέδωσε και ο Ιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας, όπου καταδικάζει το περιστατικό.

Την ανακοίνωση την οποία υπογράφει ο Πρόεδρος κ. Αριστοτέλης Σπάνιας επισημαίνονται τα εξής:

«Άλλο  ένα  περιστατικό βίας συνέβη το βράδυ της Δευτέρας στο Κέντρο Υγείας Σοφάδων, με το εφημερεύον προσωπικό να δέχεται επίθεση από νεαρό άτομο Ρομά  που προσήλθε με συνοδεία για τις πρώτες βοήθειες . Την επίθεση ακολούθησαν σκηνές τρόμου και βίας (υπάρχει δημοσιευμένο φωτογραφικό υλικό στο διαδίκτυο) με αποτέλεσμα τον τραυματισμό των συναδέλφων και τη μεταφορά του ενός ιατρού στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας. Το παραπάνω συμβάν έρχεται να προστεθεί στον μεγάλο κατάλογο  των περιστατικών βίας και επιθέσεων σε εφημερεύοντες ιατρούς και νοσηλευτές στο νομό μας. Το πλέον γνωστό συνέβη στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου μας που οδήγησε τελικά σε παραιτήσεις ιατρών και τα επακόλουθα προβλήματα στην λειτουργία της κλινικής. 

Το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας με την αναγγελία του συμβάντος κινητοποιήθηκε άμεσα, επικοινώνησε με τους ιατρούς που υπέστησαν την επίθεση και με την διοίκηση του Κέντρου Υγείας  Σοφάδων. Έως το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την Εισαγγελέα υπηρεσίας, την οποία ενημερώσαμε για το περιστατικό ζητώντας την παρέμβασή της , ενώ  αύριο θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τον  Διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καρδίτσας και με τον Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας. 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας καταγγέλλει και καταδικάζει απερίφραστα κάθε περιστατικό βίας από όπου αυτό και αν προέρχεται.

Είναι αδιανόητο οι λειτουργοί της υγείας (ιατροί και νοσηλευτές) να τρομοκρατούνται, να απειλούνται,  να δέχονται επιθέσεις και να τραυματίζονται στην προσπάθειά τους να εκτελέσουν το ιερό τους καθήκον.  Απαιτούμε από την πολιτεία με τα αρμόδια όργανα και τους φορείς να παρέχουν ασφάλεια  και προστασία στους ιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό με οποιοδήποτε κόστος. 

Δεν νοείται στο όνομα των περικοπών να μην παρέχεται στο ιατρικό προσωπικό καμία ασφάλεια και προστασία, με αποτέλεσμα οι εφημερεύοντες ιατροί στα Δημόσια νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας και ιδιαίτερα  όπως αυτό των Σοφάδων λόγω του μεγάλου πληθυσμού των Ρομά , να απειλούνται, να δέχονται συνεχώς επιθέσεις , η διοίκηση και το προσωπικό να ζητά συνεχώς προστασία και τελικά να μην γίνεται καμιά ουσιαστική παρέμβαση. 

Ευχόμαστε ολόψυχα περαστικά στους συναδέλφους μας και διαβεβαιώνουμε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος  Καρδίτσας θα χρησιμοποιήσει κάθε δυνατό μέσο και θα παρέχει κάθε είδους στήριξη στα μέλη του απέναντι σε παραβατικές συμπεριφορές από οπουδήποτε και αν αυτές προέρχονται».