Τα τρακτέρ στις πλατείες του Ν. Καρδίτσας από την Κυριακή και κλιμάκωση του αγώνα επιβίωσης (φωτο+video)

ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΟΑΣΚ

Σήμα κλιμάκωσης του αγώνα επιβίωσης με δυναμικές κινητοποιήσεις δίνουν οι αγρότες στον κάμπο της Καρδίτσας, με φόντο τις καταστροφικές επιπτώσεις των πλημμυρών του Σεπτεμβρίου. Την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου θα αρχίσουν να βγάζουν τα τρακτέρ τους (εργαλεία δουλειάς και αγώνα) στις πλατείες των χωριών.

Την απόφαση αυτή έλαβαν οι εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων από περιπου 30 χωριά και αγρότες που συμμετείχαν στην σύσκεψη που συγκάλεσε σήμερα το απόγευμα στον Παλαμά η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας.

Ομόφωνα αποφασίστηκε να προχωρήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση βγάζοντας τα τρακτέρ στο δρόμο του αγώνα και να δώσουν το έναυσμα του πανελλαδικού συντονισμού των αγροτικών κινητοποιήσεων μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Η απόφαση για την έξοδο των τρακτέρ στο δρόμο θα ληφθεί σε νεότερη σύσκεψη.

Στις τάξεις των αγροτών επικρατεί μεγάλος αναβρασμός και ειδικά στις πλημμυρόπληκτες περιοχές δηλώνουν αποφασισμένοι ότι θα αγωνιστούν για να παραμείνουν στον τόπο τους. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης οι εκπρόσωποι του αγροτικού κινήματος περιέγραψαν με τα μελανότερα των χρωμάτων την κατάσταση που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο και στις τοπικές κοινωνίες των χωριών του Καρδιτσιώτικου κάμπου. Χαρακτήρισαν «μονόδρομο» τον αγώνα, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν και να παραμείνουν στον τόπο τους.

Οι εκπρόσωποι της ΕΟΑΣΚ στάθηκαν στο θέμα των υποδομών, ζητώντας να γίνουν από το κράτος (χωρίς ΣΔΙΤ), μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης, αλλά και αντιμετώπισης των προβλημάτων άρδευσης το καλοκαίρι.
Εξαπέλυσαν πυρά για το διαφαινόμενο σχέδιο της κυβέρνησης και τις πρώτες προτάσεις της Ολλανδικής εταιρείας. Υπογράμμισαν πως σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουν οι ίδιοι να χαθούν μεγάλες αγροτικές ζώνες για να λειτουργήσουν ως σημεία εκτόνωσης της πλημμύρας αντί των όλων των απαιτούμενων έργων.

Αναλυτικότερα στην εφημερίδα Νέος Αγών