Στο Αφγανιστάν, οι αρχές χτύπησαν και συνέλαβαν πανεπιστημιακό, που είχε καταγγείλει στην τηλεόραση την απαγόρευση που επέβαλαν οι Ταλιμπάν στις γυναίκες να φοιτούν στο πανεπιστήμιο.

Τον Δεκέμβριο ο Ισμαήλ Μάσαλ έσκισε τα πτυχία του ζωντανά στην τηλεόραση στη διάρκεια συνέντευξής του στο TOLOnews, για να καταγγείλει τον αποκλεισμό των γυναικών από την ανώτατη εκπαίδευση.

Τις τελευταίες ημέρες τα τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες με τον Μάσαλ, ο οποίος παραιτήθηκε από τρία ιδιωτικά πανεπιστήμια της Καμπούλ όπου εργαζόταν, να σπρώχνει ένα καροτσάκι γεμάτο βιβλία στους δρόμους της αφγανικής πρωτεύουσας και να τα δίνει σε περαστικούς.

Ο Μάσαλ «χτυπήθηκε χωρίς έλεος και συνελήφθη με ιδιαίτερα απρεπή τρόπο από μέλη του Ισλαμικού Εμιράτου», δήλωσε σήμερα ο βοηθός του Φαρίντ Άχμαντ Φάζλι.

Αξιωματούχος των Ταλιμπάν επιβεβαίωσε τη σύλληψη. «Ο καθηγητής Μάσαλ επιδιδόταν για κάποιο καιρό σε προκλητικές ενέργειες εναντίον του συστήματος», ανήρτησε στο Twitter ο Αμπντούλ Χακ Χάμαντ, διευθυντής του υπουργείου Ενημέρωσης και Πολιτισμού.

«Οι υπηρεσίες ασφαλείας τον συνέλαβαν για να διενεργήσουν έρευνα», πρόσθεσε.

Ο πανεπιστημιακός συνελήφθη χθες Πέμπτη χωρίς να έχει διαπράξει «κανένα έγκλημα», σημείωσε ο Φάζλι. «Έδινε δωρεάν βιβλία στις αδελφές (σ.σ. τις γυναίκες) και τους άνδρες», πρόσθεσε.

«Παραμένει υπό κράτηση και δεν γνωρίζουμε πού», υπογράμμισε.

Η εικόνα του οργισμένου Μάσαλ στο πλατό της τηλεόρασης και η κίνησή του να σκίσει τα πτυχία του έγιναν γρήγορα viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ως άνδρας και ως εκπαιδευτικός δεν μπορούσα να κάνω κάτι άλλο για αυτές και αισθανόμουν ότι τα πτυχία μου ήταν πλέον ανώφελα. Οπότε τα έσκισα», είχε εξηγήσει τότε.

«Ύψωσα τη φωνή μου. Όρθωσα το ανάστημά μου μαζί με τις αδελφές μου (τις φοιτήτριες). Η διαμαρτυρία μου θα συνεχιστεί ακόμη κι αν αυτό μου κοστίσει τη ζωή», είχε τονίσει.

Στην βαθιά συντηρητική και πατριαρχική κοινωνία του Αφγανιστάν είναι σπάνιο ένας άνδρας να διαμαρτύρεται υπέρ των γυναικών, αλλά ο πανεπιστημιακός είχε διαβεβαιώσει ότι θα συνεχίσει την εκστρατεία του για την προστασία των δικαιωμάτων τους.

Πηγή: cnn.gr