Τέσσερα χρόνια γεμάτα... κατραπακιές

Μια περίοδος γεμάτη προβλήματα, αναποδιές, ζημιές και μεγάλη οικονομική ζημία είναι αυτή η τετραετία για τους αγρότες στον κάμπο της Καρδίτσας και ιδίως για τους βαμβακοπαραγωγούς.

Η αρχή έγινε με τον «Ιανό» τον Σεπτέμβριο του 2020 που μετέτρεψε σε… λίμνη από λασπόνερα τον κάμπο της Καρδίτσας λίγες ημέρες πριν μπουν οι βαμβακοσυλλεκτικές μηχανές στα χωράφια.

Κι ενώ οι αγρότες περίμεναν την επόμενη χρονιά ότι θα πάρουν μια καλή παραγωγή για να «ρεφάρουν» τις ζημιές της προηγούμενης, στα μέσα Ιουνίου του 2021 η υπερκυτταρική καταιγίδα χτύπησε το μεγαλύτερο τμήμα του κάμπου καταστρέφοντας με το χαλάζι και τον αέρα περίπου 80- 90.000 στρέμματα από βαμβάκι κι άλλες καλλιέργειες.

Πέρυσι ίσως ήταν θεωρητικά μια ιδανική χρονιά, στην οποία ο καιρός στάθηκε «σύμμαχος» των αγροτών, χωρίς την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων. Οι παραγωγές στα βαμβακοχώραφα ήταν ικανοποιητικές, ωστόσο οι αγρότες που είχαν να αντιμετωπίσουν το υπέρογκο καλλιεργητικό κόστος έμειναν στο τέλος απογοητευμένοι από το ύψος στο οποίο έκλεισαν οι τιμές. Αποτέλεσμα αυτού ήταν πολλοί αγρότες να μην μπορέσουν να καλύψουν ούτε το κόστος παραγωγής.

Το… κερασάκι στην (πικρή) τούρτα ήρθε φέτος, με τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις του Απριλίου και του Μαΐου.

Οι ζημιές είναι εκτεταμένες ιδίως στα βαμβάκια και χιλιάδες στρέμματα κινδυνεύουν να μείνουν άσπαρτα όπως έχει γράψει όλες τις προηγούμενες ημέρες η εφημερίδα. Παράλληλα ζημιές καταγράφονται στη μηδική, τα σιτηρά και πεπόνια!

Τέσσερα χρόνια γεμάτα ζημία, η οποία αντανακλά και στην τοπική οικονομία.

Αν υπήρχε όσκαρ ατυχίας θα μπορούσαν με άνεση να το διεκδικήσουν και να το κερδίσουν οι αγρότες εδώ στην Καρδίτσα. Εκείνο πάντως που ζητούν και διεκδικούν μέσα από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, είναι η αλλαγή του Κανονισμού στον ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνονται στο 100% για όλες τις αιτίες και η θέσπιση κατώτατης εγγυημένης τιμής που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει ένα ικανοποιητικό εισόδημα στον αγρότη.

Κ.Π.