«Θα του κάνω μια προσφορά που δεν θα μπορέσει να αρνηθεί»...

ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ

Γράφαμε για τα play off της super league 1 και τον ανταγωνισμό των ισχυρών που με τις πολεμικές δηλώσεις και όλα όσα εξελίσσονται στο παρασκήνιο, μας θυμίζει έντονα τη θρυλική τριλογία “Ο Νονός”!

Κυρίως την τρίτη ταινία, όπου η δραστηριότητα της Cosa Nostra από την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης που ανδρώνονταν στην Αμερική, πέρασε σε άλλο επίπεδο, στην νομιμοποίηση των εσόδων από γκαγκστερικές δραστηριότητες με βιτρινα χλιδάτες εταιρίες, πολιτικούς, ακόμη και κοινωνικά ιδρύματα για τη βοήθεια αναξιοπαθούντων. Πάντα οι μαφιόζοι άλλωστε ήταν… φιλάνθρωποι, θρήσκοι και πιστοί στην οικογένεια!

Σήμερα οι απόγονοι των… Κορλεόνε και των θρυλικών γκαγκστερικών μορφών του ‘20 και του ‘30 δεν κουμαντάρουν πόλεις και γειτονιές, αλλά ολόκληρο τον πλανήτη! Είναι πίσω απο τους εξοπλισμούς, τους πολέμους, το τζόγο, τον αθλητισμό, τα ναρκωτικά, το εμπόριο σαρκός, τις πολυεθνικές κλπ κλπ!

Το έδινε καταπληκτικά στην οθόνη το περιβάλλον και την εξέλιξη ο τεράστιος Φράνσις Φορντ Κόπολα με το ασύγκριτο καστ ηθοποιών, την ανυπέρβλητη μουσική του Νίνο Ρότα και το σενάριο από το καταπληκτικό ομώνυμο βιβλίο του Μάριο Πούζο.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, η ατάκα του Δον Κορλεόνε (Μάρλον Μπράντο) “Θα του κάνω μια προσφορά την οποία δεν μπορεί να αρνηθεί” ψηφίστηκε ως η δεύτερη πιο αξιομνημόνευτη φράση στην ιστορία του κινηματογράφου!

Αφορούσε τη χάρη που του ζήτησε ένα από τα βαφτιστήρια του, ο τραγουδιστής Τζόνι Φοντέιν (τον υποδύονταν ο Αλ Μαρτίνο) για να πάρει πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια ταινία, που του αρνούνταν πεισματικά ένας παραγωγός.

Μόλις ο τελευταίος (κι αφού ήταν ανένδοτος στις αρχικές ήρεμες προτροπές της οικογένειας), ξύπνησε ένα πρωί και στο κρεβάτι του βρήκε το κεφάλι του αγαπημένου του αλόγου, θεώρησε πρέπον ν’ αλλάξει την απόφασή του, δέχθηκε την… προσφορά και ο βαφτισιμιός έπαιξε κανονικότατα στην ταινία.

Υποστηρίζεται μάλιστα από πολλούς ότι το επεισόδιο δεν ήταν φανταστικό, αλλά βασίζονταν στη ζωή και στην εξέλιξη της καριέρας του Φρανκ Σινάτρα!

Αν ο συγγραφέας Μάριο Πούζο είχε υπόψιν τα ποδοσφαιρικά δρώμενα της Ελλάδας του 2023 θα είχε έναν… θησαυρό από μοναδικές ατάκες για να τις αξιοποιήσει στους διαλόγους των ηρώων του βιβλίου του!

Αποκλείεται για παράδειγμα να μην χρησιμοποιούσε τη φράση που λέγεται ότι άκουσε τηλεφωνικά ο πρόεδρος της ΕΠΟ: “Θα φορέσεις μαύρη γραβάτα…”!!! Μπορεί αυτή σήμερα να κέρδιζε τον τίτλο της πιο αξιομνημόνευτης στην ιστορία του Χόλιγουντ!

Βέβαια ο Μπαλτάκος το διέψευσε! Το ίδιο είχε κάνει, και ο παραγωγός για την προσφορά του Δον Κορλεόνε!

Σε κάθε περίπτωση, έχουμε μπροστά μας δρόμο και απρόβλεπτο σενάριο. Προμηθευτείτε, λοιπόν, ποπ κορν, βρείτε αναπαυτικό καναπέ και απολαύστε τη συνέχεια.

Καλή διασκέδαση…

——————————

«Αν είναι να πουληθείς, κοίταξε τουλάχιστον να πιάσεις καλή τιμή»

Στέφαν Τσβάιχ – Αυστριακός συγγραφέας

• Να το δέσουμε και με την κατάλληλη μουσική το θεματάκι…