Τα οπιοειδή εξακολουθούν να αποτελούν την επικρατέστερη ουσία χρήσης στην χώρα μας.

Αύξηση της χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών, αλλά και του συνδυασμού κατασταλτικών και διεγερτικών ουσιών, το λεγόμενο «speedball», κυρίως από νεαρούς χρήστες δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας για την εξέλιξη της χρήσης των ναρκωτικών και των θανάτων που καταγράφηκαν τα τελευταία χρόνια στη Βόρεια Ελλάδα.

Η ιατροδικαστική έρευνα ωστόσο επικεντρωμένη στα τροχαία δυστυχήματα την τελευταία διετία αποκάλυψε «ραγδαία αύξηση της χρήσης κοκαΐνης» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ιατροδικαστής Αγγελική Ζαγγελίδου, επισημαίνοντας πως «η αύξηση της χρήσης κοκαΐνης, επήλθε μετά τον εγκλεισμό που προκάλεσε η πανδημία της Covid 19.

Μείωση θανάτων από ναρκωτικά το 2022

Ειδικά για τον αριθμό των θανάτων από ναρκωτικές ουσίες, τα τρία τελευταία έτη φέρεται να εμφανίζει σχετική σταθερότητα καθώς, σύμφωνα με την κ. Ζαγγελίδου, το 2020 στο νομό Θεσσαλονίκης διαπιστώθηκαν από τοξικολογικές εξετάσεις, ενενήντα θάνατοι από ναρκωτικές ουσίες ενώ το 2021 ήταν εκατό και το 2022 ήταν εξήντα.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΚΑΝΑ και με βάση τα στοιχεία της Ετήσιας Έκθεσης για την Κατάσταση του Προβλήματος των Ναρκωτικών και των Οινοπνευματωδών στην Ελλάδα, του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ, 2022), ο εκτιμώμενος αριθμός των ατόμων που κάνει χρήση οπιοειδών, είναι χαμηλότερος συγκριτικά με τον αριθμό των ατόμων που έκαναν χρήση παλαιότερα.

Παρ’ όλα αυτά τα οπιοειδή εξακολουθούν να αποτελούν την επικρατέστερη ουσία χρήσης στην χώρα μας. Οι ειδικοί του ΟΚΑΝΑ έχουν παρατηρήσει αντίστοιχα τη μείωση της χρήσης της ηρωίνης και άλλων οποιοειδών και την αύξηση της χρήσης διεγερτικών ουσιών όπως αυτών της κοκαΐνης και της μεθαμφεταμίνης. Η χρήση κακής ποιότητας κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης ή shisha, όπως αποκαλούν την ουσία οι ίδιοι οι χρήστες, αποτελεί μία νέα… ανερχόμενη ουσία που αυτή τη στιγμή εμφανίζεται κυρίως στην Αθήνα και λιγότερο στη Θεσσαλονίκη.