Θετική γνωμοδότηση επί της ΜΠΕ για τα Εγγειοβελτιωτικά Έργα Σμοκόβου από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Σοφάδων

φωτο αρχείου

Ομόφωνα θετικά γνωμοδότησε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Εγγειοβελτιωτικά Έργα Σμοκόβου».

Το έργο αφορά τις Δημοτικές Ενότητες Μενελαΐδας, Σοφάδων, και Ταμασίου του Δήμου
Σοφάδων, και προκειμένου να ολοκληρωθεί η αδειοδοτική διαδικασία, θα πρέπει να προσκομιστεί η συναίνεση του Δήμου Σοφάδων.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε στην εισήγηση του θέματος, το έργο αφορά στην κατασκευή μόνιμων υπόγειων αρδευτικών δικτύων που έχουν προβλεφθεί να  κατασκευαστούν και να λειτουργήσουν σε μια έκταση 252.600 στρεμμάτων γεωργικής γης, βορειοανατολικά του φράγματος και του ταμιευτήρα Σμοκόβου, που θα υδροδοτούνται από τον ταμιευτήρα Σμοκόβου μέσω της αρδευτικής σήραγγας υδροληψίας Λεονταρίου.

Τα αρδευτικά δίκτυα έχουν προβλεφθεί να αναπτυχθούν σε οκτώ (8) αρδευτικές ζώνες (Σ1 έως Σ8), εξασφαλίζοντας την άρδευση συνολικής καθαρής γεωργικής γης επιφάνειας 231.270 στρεμμάτων, η οποία περιλαμβάνει και την έκταση 6.580 στρ., η οποία εντάχθηκε στα υπό μελέτη έργα, εντός της ζώνης Σ8, μετά από το σχετικό αίτημα του ΤΟΕΒ Θεσσαλιώτιδος. Τα δίκτυα προβλέπεται στο σύνολό τους να είναι υπόγεια σωληνωτά.
Η περιοχή των εγγειοβελτιωτικών έργων, έκτασης 252,6 km2, βρίσκεται στο νότιο άκρο της
δυτικής θεσσαλικής πεδιάδας, βορειοανατολικά του φράγματος και του ταμιευτήρα  Σμοκόβου και ανατολικά του ποταμού Ονόχωνου (ή Σοφαδίτη).

Θεωρείται δεδομένη η πλήρης κατάργηση όλων των υφισταμένων υδροληψιών  εξυπηρέτησης από τις προσωρινές επεκτάσεις και διατάξεις τροφοδοσίας μέσω των τάφρων, καθώς και των αντίστοιχων γεωτρήσεων, σε συνδυασμό με την κατασκευή των νέων έργων και με προβλέψεις όλων των μεταβατικών περιόδων.

Τα υπό μελέτη έργα περιλαμβάνουν συνοπτικά:
▪ την τροφοδοσία και τα έργα κεφαλής,
▪ τα έργα μεταφοράς και ελέγχου, και συγκεκριμένα:
– Αγωγούς (κύριους και δευτερεύοντες) και
– Έργα Ρύθμισης Πίεσης Παροχής,
▪ τα δίκτυα άρδευσης,
▪ συσκευές ελέγχου – εξοπλισμός δικτύων
▪ αντιπληγματικές βαλβίδες,
▪ ηλεκτρονικές υδροληψίες άρδευσης.
Προβλέπονται κύριοι αρδευτικοί αγωγοί μήκους 111.248 m, δευτερεύοντες αγωγοί μήκους 768.965 m και έξι δεξαμενές, αυτή της υδροληψίας και των ζωνών Σ2 έως Σ8, καθώς και νέα οδοποιία πρόσβασης στις δεξαμενές, πλάτους 5 – 6 m και μήκους περίπου 1,6 km.