Την τελική ευθεία για την κατοχύρωση της ταυτότητάς του έχει πάρει το παραδοσιακό Τσαλαφούτι, μετά και την κατάθεση του σχετικού φακέλου από ενδιαφερόμενους Ευρυτάνες παραγωγούς.

Ένα ΠΟΠ με ιστορική σημασία
Το «Τσαλαφούτι» παρασκευάζεται για πολλά χρόνια, σύμφωνα με την παραδοσιακή του συνταγή, από πρόβειο ή μίγμα αιγοπρόβειου γάλακτος (με το πρόβειο πάντα σε μεγαλύτερη αναλογία), προερχόμενο από ζώα ελευθέρας βοσκής που ζουν προσαρμοσμένα στο ιδιαίτερο εδαφοκλιματικό περιβάλλον της Κεντρικής Νότιας απόληξης της οροσειράς της Πίνδου.

Ως οριοθετημένη γεωγραφική περιγραφή για την παραγωγή και τυποποίηση του τυριού είναι οι ορεινοί όγκοι των Αγράφων, του Ορεινού Βάλτου, της Αργιθέας, του Ασπροποτάμου και των Τζουμέρκων και οι παρακείμενες σε αυτούς περιοχές. Κοινό τους χαρακτηριστικό είναι το ορεινό ανάγλυφο που αντιστοιχεί στη Κεντρική-Νότια απόληξη της οροσειράς της Πίνδου, γνωστότερη ως οι ορεινοί όγκοι Αγράφων, Ορεινού Βάλτου, Αργιθέας, Ασπροποτάμου και Τζουμέρκων.

Το Τσαλαφούτι πρόκειται για ένα κρεμώδες και με λεπτή υφή τυρί, το οποίο παρασκευάζεται με συγκεκριμένη διαδικασία παραδοσιακά, εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Τις συνταγές παρασκευής μεταλαμπάδευσαν από γενιά σε γενιά οι κτηνοτρόφοι και τυροκόμοι της περιοχής, δίνοντας παράλληλα την ταυτότητα της τοπικής γαστρονομίας, σχεδόν σε όλη την οροσειρά της Πίνδου. Αποτελούσε για τους κατοίκους της περιοχής και ειδικότερα για τις οικογένειες των κτηνοτρόφων, ένα από τα βασικά είδη διατροφής.

Η ξεχωριστή γεύση και τα αρώματα ήταν το αποτέλεσμα της πλούσιας χλωρίδας της περιοχής, όπου, από αυτή τρέφονται τα αιγοπρόβατα της περιοχής.