Χρονιά μεγάλων προκλήσεων και κρίσιμων αποφάσεων για τη χώρα, τη Θεσσαλία και την Καρδίτσα θα είναι το 2019 που ανατέλλει… Το 2018 που μας αποχαιρετά μας αφήνει κάποιες ευχάριστες αναμνήσεις , καθώς μετά από 8 χρόνια μνημονίων και σκληρής λιτότητας διαφαίνεται μία αχτίδα φωτός, ωστόσο η παγκόσμια οικονομική ύφεση δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας.

Είναι χρονιά εκλογών για το κοινοβούλιο, ευρωεκλογών και εκλογών για την αυτοδιοίκηση. Οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, ποιοι θα τους εκπροσωπήσουν στο επόμενο κοινοβούλιο και ποιόν δήμαρχο και περιφερειάρχη θα εκλέξουν. Ακόμη και η δευτερευούσης αξίας ευρωεκλογές έχουν τη δική τους ξεχωριστή σημασία για την περιοχή μας, αφού οι νέοι ευρωβουλευτές θα είναι αυτοί που θα επικυρώσουν τη συμφωνία της νέας ΚΑΠ που σε μεγάλο βαθμό επηρεάζει τις οικονομικές εξελίξεις σε μία περιοχή κατεξοχήν αγροτική όπως η Καρδίτσα.

Η Καρδίτσα «σπάει» την οδική απομόνωση δεκαετιών με τα μεγάλα έργα που προγραμματίζονται να γίνουν, το νότιο τμήμα του Ε-65 (Λαμία- Ξυνιάδα) στη σύνδεση με Αθήνα , την παράκαμψη Συκεώνας στη σύνδεση με τη Λάρισα και την ηλεκτροκίνηση Παλαιοφάρσαλου- Καλαμπάκας. Μπαίνει λοιπόν ξανά στο χάρτη οδικών και σιδηροδρομικών μεταφορών. Αυτό βοηθά στη γρήγορη και ασφαλή μεταφορά αγαθών και πολιτών, δίνει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη της ορεινής ζώνης και των δύο πλέον μεγάλων λιμνών (επόμενο στοίχημα η τουριστική αξιοποίηση της Λίμνης Σμοκόβου, μετά από αυτή της Λίμνης Πλαστήρα).

Ο Νομός Καρδίτσας όμως βασίζει πολλά στην αγροτική του οικονομία και το εισόδημα των αγροτών φθίνει διαρκώς τα τελευταία χρόνια. Επιτακτική ανάγκη να υπάρξουν γενναίες πολιτικέ μείωσης του κόστους παραγωγής και κυρίως ανάγκη οι ίδιοι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους και με συνεταιριστικά-συλλογικά σχήματα, να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις, πριν ο κάμπος μετατραπεί σε ένα απέραντο τσιφλίκι, πολυεθνικών που θα ελέγχουν τη γη και τα ρευστότητα στον πρωτογενή τομέα..

Δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι ένα μεγάλο έργο για το ποίο η Καρδίτσα και ο καμπος της Θεσσαλίας, επε΄νδυσαν πολλά σε σχέση με την άυξηση του γεωργικού εισοδήματος, την απασχόληση και την ανάπτυξη τους, στοιχχειώνει. Πρόκειται για το έργο της Συκιάς και τη σήαγγα εκτροπής της περίσσεις των νερών του ¨Ανω Ρου του Αχελώου που κινδυνεύει με κατάρρευση, καθώς η πολιτεία έχει αφήσει το έργο στην τύχη του…

Για την Καρδίτσα, όμως εξίσου σημαντική εξέλιξη είναι η τύχη που θα έχουν τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα της.. Όλα δείχνουν πως η υπόθεση της συγχώνευσης ΤΕΙ και πανεπιστημίου Θεσσαλίας « επισπεύδεται μέσα στο Γενάρη και η πόλη μας είναι αναμιφισβήτηατ ο «μεγάλος χαμένος» στη Θεσσαλία, μαζί με τη Λάρισα..

Το 2019 θα είναι χρονιά προκλήσεων και για τα ανοιχτά εθνικά μας θέματα, τις σχέσεις με την Τουρκία και το Σκοπιανό. Κυρίως όμως θα είναι χρονιά που θα πρέπει να αποφασίσουν οι πολίτες ποιο μοντέλο διακυβέρνησης θα επιλέξουν, ώστε να μπει ένα τέρμα στο φαύλο κύκλο της ύφεσης, για να αρχίσει να παίρνει μπρος η παραγωγική μηχανή της χώρας….

Για τον τόπο μας για την Καρδίτσα η νέα χρονιά μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για ανάκαμψη μετά από χρόνια προσμονής και ύφεσης που ορφάνεψε τα χωριά και δημιούργησε συνθήκες αποεπένδυσης στην τοπική οικονομία.