Το… χρώμα του χρήματος από τη συνδεδεμένη (ειδική) ενίσχυση στο βαμβάκι, άρχισαν να βλέπουν σταδιακά από σήμερα το απόγευμα οι δικαιούχοι αγρότες στο Ν. Καρδίτσας και χιλιάδες σε όλη τη χώρα.
Να θυμίσουμε ότι ο Νομός Καρδίτσας και συνολικότερα η Θεσσαλία, με απόφαση του ΥπΑΑΤ εξαιρέθηκε από το ελάχιστο πλαφόν παραγωγής για τη λήψη της συνδεδεμένης καθώς σημειώθηκαν μεγάλα προβλήματα στις φετινές αποδόσεις της βαμβακοπαραγωγής.
Έτσι οι βαμβακοκαλλιεργητές άρχισαν από να βλέπουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς την πολυπόθητη ρευστότητα και αμέσως πήραν τα κομπιουτεράκια. Το ύψος της ενίσχυσης, όπως μετέφεραν στον «Νέο Αγώνα» αγρότες, κινείται στα 73 ευρώ/στρέμμα.
Οι βαμβακοκαλλιεργητές περίμεναν εναγωνίως τη συγκεκριμένη πληρωμή, για να κλείσουν οικονομικές υποχρεώσεις και παράλληλα για να έχουν μια στοιχειώδη ρευστότητα για τη συνέχεια.
Τα ποσά των πληρωμών που πιστώθηκαν στους αγρότες αφορούν στην Ειδική Ενίσχυση Βάμβακος (154.743.289 ευρώ), στα υπόλοιπα της Βασικής Ενίσχυσης (29.081.133 ευρώ) αλλά και στην Αναδιανεµητική.
Απόψε αναμενεται να πιστωθούν τα ποσά και για τα Οικολογικά Σχήματα, ύψους 425.070.974 ευρώ σε 443.863 δικαιούχους. Για την παρέμβαση των οικολογικών σχημάτων ισχύει:
-Σε αυτά που δεν υπάρχει υπέρβαση στον αιτούμενο προϋπολογισμό σε σχέση με τον εγκεκριμένο, δεν θα υπάρχει μείωση.
-Σε αυτά που η υπέρβαση του αιτούμενου προϋπολογισμού σε σχέση με τον εγκεκριμένο υπερβαίνει το 100% προβλέπεται οριζόντια μείωση 55% στις μοναδιαίες τιμές που προβλέπονται στο ΣΣΚΑΠ.
-Σε αυτά που η υπέρβαση του αιτούμενου προϋπολογισμού σε σχέση με τον εγκεκριμένο δεν υπερβαίνει το 100% προβλέπεται οριζόντια μείωση 45% στις μοναδιαίες τιμές που προβλέπονται στο ΣΣΚΑΠ.