Το χρώμα του χρήματος βλέπουν οι Καρδιτσιώτες βαμβακοπαραγωγοί

Το… χρώμα του χρήματος από τη συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι, άρχισαν να βλέπουν σταδιακά από χθες το βράδυ οι δικαιούχοι αγρότες στο Ν. Καρδίτσας και χιλιάδες σε όλη τη χώρα.

Η έναρξη της πίστωσης της ειδικής ενίσχυσης ύψους 170 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε 72,5 ευρώ το στρέμμα, κατέστη τελικά δυνατή χθες το βράδυ. Έτσι οι βαμβακοπαραγωγοί βλέπουν την πολυπόθητη ρευστότητα να πιστώνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Οι αγρότες περίμεναν εναγωνίως τα συγκεκριμένα ποσά, για να καλύψουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τις προηγούμενης χρονιάς που ακόμη εκκρεμούσαν και παράλληλα για να έχουν την χρηματοδότηση που απαιτεί με την έναρξη των φετινών σπορών.

Οι πληροφορίες θέλουν τώρα το βάρος των υπηρεσιών του ΟΠΕΚΕΠΕ να μεταφέρεται στην τελική επεξεργασία των στοιχείων για τη συνδεδεμένη στο σκληρό σιτάρι (καρτελάκια), με το σχεδιασμό να θέλει ολοκλήρωση και αυτής της πληρωμής μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Υπάρχουν κάποιες πιθανότητες μέσα στη Μεγάλη εβδομάδα να προχωρήσει η διαδικασία και για τις υπόλοιπες συνδεδεμένες της φυτικής παραγωγής. Εν τω μεταξύ, αργά το απόγευμα της Παρασκευής 31 Μαρτίου, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι δόθηκε τελικά το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες για την πληρωμή των κρατικών ενισχύσεων ύψους 25,1 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των μηλοπαραγωγών και καστανοπαραγών, λόγω των προβλημάτων που υπήρξαν στις αγορές αυτών των προϊόντων μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τέλος, για τη Μεγάλη Εβδομάδα μεταφέρεται ένα σημαντικό μέρος των υποχρεώσεων ύψους 50 εκατ. ευρώ περίπου για αποζημιώσεις του 2022 από τον ΕΛΓΑ. Η Τρίτη 11 Απριλίου εκτιμάται ως η πιθανότερη ημερομηνία για τη συγκεκριμένη εκταμίευση από τον εν λόγω Οργανισμό και η Θεσσαλία φαίνεται να εισπράττει τη μερίδα του λέοντος από το ποσό αυτό, καθώς για μια σειρά από καταγραφές ζημιών της περασμένης Άνοιξης που είχαν εγκριθεί δεν είχε δοθεί ούτε η προκαταβολή.