Το εφηβικό κάπνισμα, η ενημέρωση των γονέων για τα νέα καπνικά προϊόντα και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για την υγεία των νέων, βρέθηκαν στο επίκεντρο βιωματικού εργαστηρίου που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του 5ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία. Το βιωματικό εργαστήριο έλαβε χώρα με τίτλο «Πως μιλάμε στο παιδί και στον έφηβο για εθιστικές συμπεριφορές. Πρόληψη και αντιμετώπιση».
Πιο αναλυτικά, σε δηλώσεις της στο «Νέο Αγώνα» η κ. Δήμητρα Μπουσίου, Πνευμονολόγος και Υπεύθυνη του προγράμματος «Πάρε Ανάσα» της ΕΠΕ, μίλησε για το κάπνισμα, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της δημόσιας Υγείας, το εφηβικό κάπνισμα είναι η πρώτη πράξη μιας τραγωδίας δυνητικά αποφεύξιμης γιατί το σύνολο των συστηματικών καπνιστών το έχει ξεκινήσει πριν την ηλικία που μπορούσε νόμιμα να προμηθευτεί τσιγάρα. Σχεδόν το 99% των καπνιστών ξεκινάει το κάπνισμα πριν την αποφοίτηση από την τρίτη Λυκείου. Άρα είναι πολύ σημαντικό να εστιάσουμε στο θέμα του εφηβικού καπνίσματος εξάλλου η πρόληψη και η διακοπή του αποτελούν ένα ευρέως προωθημένο στόχο της δημόσιας Υγείας. Τα τελευταία χρόνια ενώ έχει μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες η χρήση συμβατικών τσιγάρων, έχουν αυξηθεί τα νεότερα καπνικά προϊόντα, όπως η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Όσον αφορά την Ελλάδα, η κ. Μπουσίου ανέφερε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο από το 2022 έπειτα από μελέτη, φαίνεται ότι είναι το συχνότερο χρησιμοποιημένο καπνικό προϊόν. «Οι έφηβοι το εμπιστεύονται λόγω της εσφαλμένης, αλλά τεχνηέντως διαμορφωμένης άποψης από την καπνοβιομηχανία περί μειωμένης βλάβης. Επίσης, και για άλλους λόγους όπως ο διακριτικός σχεδιασμός που μπορεί να γίνει χρήση σε επιτηρούμενους χώρους, στο σπίτι και στο σχολείο. Μοιάζουν πλέον με στικάκια usb, δεν αφήνουν κανένα ίχνος, δεν μυρίζουν. Κυκλοφορούν σε ελκυστικά αρώματα γεύσης και μπορεί κανείς να τα προμηθευτεί από το διαδίκτυο χωρίς να υπάρχει η επαλήθευση της ηλικίας», πρόσθεσε μεταξύ άλλων
Επιπλέον, κ. Νίκος Αθανασίου, πνευμονολόγος και συντονιστής της Διακοπής καπνίσματος, Προαγωγής υγείας και κλιματικής αλλαγής της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας το κάπνισμα αποτελεί μια χρόνια υποτροπιάζουσα νόσο βάσει του ΠΟΥ και ευθύνεται για εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως. Ως Πνευμονολογική εταιρεία έχουμε οργανώσει πλήθος δράσεων τόσο μέσω του προληπτικού ελέγχου με σπιρομετρήσεις στο Μουζάκι, όσο και με τις παρεμβάσεις μας στα σχολεία. «Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος αφορά φέτος τους εφήβους και τα παιδιά και την επίδραση της καπνοβιομηχανίας, η οποία με διάφορα μέσα και με τα νέα καπνικά προϊόντα προσπαθεί να τα κάνει θελκτικά για αυτές τις ευαίσθητες ηλικίες. Αυτά τα προϊόντα ευθύνονται για φλεγμονή στους αεραγωγούς, όπως και για εμφύσημα του ηλεκτρονικού τσιγάρου, είναι τεκμηριωμένες αυτές οι συνέπειες έχουν φανεί σε πειραματικά μοντέλα.
Όπως τόνισε ακόμη ο κ. Αθανασίου, ένα ακόμη πρόβλημα είναι η πνευμονία μετά την έκθεση σε ηλεκτρονικό τσιγάρο και ευθυνόταν και για θανάτους, αλλά και για πολλές νοσηλείες ιδίως στην Αμερική. «Νέες εθιστικές ουσίες που συνδέονται με την νικοτίνη, και την κάνουν να συνδέεται και πιο ισχυρά στον εγκέφαλό μας στα παιδιά. Φαίνεται ότι η καπνοβιομηχανία έχει στρέψει το βλέμμα της στους νέους, σε αυτή την ομάδα πληθυσμού λόγω της αύξησης της θνητότητας στις μεγάλες ηλικίες, και γιατί οι μεγάλοι το διακόπτουν περισσότερο. Μέσα από το βιωματικό εργαστήριο απευθυνόμαστε στους γονείς για τους κινδύνους του καπνίσματος», κατέληξε.