Όπως άλλωστε έγραψε στο χθεσινό ρεπορτάζ η εφημερίδα, τα υδατικά αποθέματα του ταμιευτήρα Ταυρωπού βρίσκονται περίπου 2 μέτρα κάτω σε σχέση με πέρυσι.
Ο κ. Μαρκινός χαρακτήρισε «ζωοδότρα» τη λίμνη Πλαστήρα, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να κρατήσουμε το οικολογικό όριο. Σε ότι αφορά το μεγάλο έργο του κλειστού αρδευτικού δικτύου που θα εκσυγχρονίσει τις υποδομές και θα συμβάλει στην εξοικονόμηση του αρδευτικού νερού, υπενθύμισε ότι είναι το πρώτο από οκτώ αρχικά έργα που θα υλοποιηθούν μέσω ΣΔΙΤ από το πρόγραμμα «ύδωρ 2.0», το οποίο έχει περάσει στη β’ φάση και αφορά τον ανταγωνιστικό διάλογο.
Εκτίμησε μάλιστα ότι εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά στη διαδικασία, το φθινόπωρο θα έχουμε τον ανάδοχο που θα υλοποιήσει το έργο. Θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουν να «τρέχουν» χωρίς προβλήματα οι διαδικασίες, ώστε το ταχύτερο να ξεκινήσει και η υλοποίηση του έργου.
Η πολιτεία θα πρέπει να δρομολογήσει και άλλα έργα τέτοιου χαρακτήρα για την εξοικονόμηση των υδάτων, ενώ παράλληλα να θέσει άμεσα το θέμα του Αχελώου στη Βουλή για τη λήψη οριστικής απόφασης.
Το μεγάλο έλλειμμα στα υπόγεια ύδατα της Θεσσαλίας (περίπου 3 δις κυβικών όπως αναφέρουν στα ΣΔΛΑΠ και έχει επισημάνει πάμπολλες φορές η ΕΔΥΘΕ) διαρκώς μεγαλώνει. Η καταστροφή στο οικοσύστημα θα είναι μη αναστρέψιμη αν το έλλειμμα αυτό δεν αρχίζει να καλύπτεται από τμήμα των νερών του άνω ρου του Αχελώου.
Κ.Π.