Με σημαντικά προβλήματα και κουτσουρεμένη ήταν η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης (τσεκ) στου αγρότες της Καρδίτσας, όπως διαπίστωσαν ελέγχοντας τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς χθες το απόγευμα.

Πολλοί αγρότες δηλώνουν ότι έχουν μια μείωση τη τάξης του 30% σε σχέση με τα χρήματα που ανέμεναν να τους καταβληθούν, ενώ και στον ίδιο τον πρόεδρο της ΕΟΑΣ Καρδίτσας Κώστα Τζέλλα υπάρχει σημαντική περικοπή, όπως μας δήλωσε ο ίδιος ο οποίος προσπαθεί αν επικοινωνήσει με τον ΟΠΕΚΕΠΕ για να τον ενημερώσουν τι ακριβώς έχει συμβεί.

Ο κ. Τζέλλας ανέφερε πως η ενημέρωση που είχε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ δείχνει μεγάλες περικοπές σε όσους έκαναν μεταβιβάσεις, σε όσους βρίσκονται σε έλεγχο, ενώ υπήρξαν και λάθη με τον αλγόριθμο που χρησιμοποιήθηκε. Έκανε δε λόγο για προχειρότητα και ” βιαστική” πληρωμή “έναντι” , προκειμένου να προλάβει η κυβερνηση την Agrotica και τις κινητοποιήσεις των αγροτών…

Μιλώντας εξάλλου με γεωπόνους μελετητές μας ανέφεραν ότι Καρδίτσα και Τρίκαλα έχουν τηλεπισκόπηση (monitoring) και για το λόγο αυτό υπάρχουν διαφορές στην καταβολή των ενισχύσεων, ενώ η τελική εκκαθάριση θα γίνει το Δεκέμβριο, με την εξόφληση του τσεκ.

Πάντως οι γεωπόνοι υπογραμμίζουν ότι από την επόμενη χρονιά σε καθεστώς monitoring δηλαδή ελέγχου των καλλιεργειών μέσω τηλεπισκόπησης με δορυφόρο, θα μπει όλη η Θεσσαλία και όλη η χώρα με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, οπότε είναι πιθανό να υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις στις επιδοτήσεις