Νέες αυξήσεις στις τιμές των λιπασμάτων επίκεινται τις προσεχείς ημέρες με τις τελευταίες πληροφορίες να θέλουν τις βιομηχανίες να ενημερώνουν τα καταστήματα εφοδίων για την έκδοση νέων τιμοκαταλόγων που αφορούν σε ανατιμήσεις από 8,5% μέχρι και 20% ανάλογα τον κωδικό.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, υπήρξαν κάποιες μικρές μειώσεις που αφορούσαν κυρίως την τιμή της ουρίας, που δεν ξεπέρασαν ωστόσο το 5% στα καταστήματα εφοδίων. Μάλιστα, εδώ και λίγο καιρό οι τιμές για τους περισσότερους κωδικούς έχουν ανακτήσει τα προηγούμενα υψηλά τους επίπεδα, ενώ πλέον δεν αποκλείονται και ελλείψεις στην αγορά εξαιτίας της γενικότερης κατάστασης με την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη. Υπό αυτήν την έννοια, μια επίσπευση του εφοδιασμού των αγροτικών μονάδων με τα απαραίτητα προϊόντα θρέψης ενόψει των φθινοπωρινών σπορών, θα μπορούσε να εξοικονομήσει ρευστότητα απαραίτητη για το υπόλοιπο της καλλιεργητικής περιόδου, η οποία διαφαίνεται ίσως πιο απαιτητική και από την προηγούμενη.

Στη δεδομένη περίοδο, οι πιο εμπορικοί κωδικοί λίπανσης που αγοράζονται, αφορούν το 16-20-0 και στο 20-20-0, που καλύπτουν τις ανάγκες των σιτηρών σε βασική θρέψη. Σήμερα η τιμή για ένα 40κιλο σακί ανέρχεται στα 35 ευρώ στην περίπτωση του κωδικού 16-0-0, έναντι 28 ευρώ πέρυσι και των 16 με 17 ευρώ που στοίχιζε παλιά, πριν ξεκινήσει η ιστορία με την κρίση των λιπασμάτων.

Τις επόμενες ημέρες, η τιμή για τον κωδικό αυτό αναμένεται ότι θα προσεγγίσει τα 38 ευρώ.

Πάνω από ένα ευρώ το κιλό 

Αυξητικά αναμένεται ότι θα κινηθούν οι τιμές και για τους υπόλοιπους τύπους λιπασμάτων που αγοράζουν αυτήν την περίοδο οι αγρότες. Ο άλλος κωδικός που αξιοποιείται στην καλλιέργεια σκληρού σίτου και κριθαριού, 20-20-0, διατίθεται στα 36 ευρώ το 40άρι σακί, έναντι των 30 πέρυσι και των 18 με 19 ευρώ το 2019. Η τιμή του αναμένεται να προσεγγίσει τα 40 ευρώ σε λίγες ημέρες, ή αλλιώς 1 ευρώ το κιλό.

Ένα ευρώ το κιλό στοιχίζει σήμερα και το λίπασμα που αξιοποιείται στην καλλιέργεια ελαιοκράμβης και των κηπευτικών, το οποίο περιέχει και κάλιο (11-15-15), το οποίο αναμένεται να προσεγγίσει τα 43 ευρώ τις επόμενες ημέρες, όταν την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι έφτανε τα 31 με 32 ευρώ, ενώ δεν ξεπερνούσε τα 22 ευρώ το 2020, πριν ξεκινήσει η άνοδος στις τιμές των λιπασμάτων.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση για τις προοπτικές των αγροτικών αγροτών της Κομισιόν, οι τιμές των λιπασμάτων, μεσοσταθμικά, παραμένουν στο +110% συγκριτικά με τα επίπεδα του 2019.

Με τιμολόγια αγοράς το τελευταίο 12μηνο τα 60 εκατ. ενίσχυση 

Ο κύβος ερρίφθη για την ενίσχυση των αγροτών για αγορά λιπασμάτων η οποία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα προχωρήσει άμεσα με ποσοστό βάσει των τιμολογίων αγοράς τους από τους αγρότες.

Οι πληροφορίες θέλουν να επιλέγεται ως επιλέξιμη περίοδος το διάστημα από 1η Οκτωβρίου 2021 μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2022, έτσι ώστε να καλυφθεί μια ολόκληρη καλλιεργητική περίοδος για όλες τις καλλιέργειες. Μάλιστα, ο χρόνος της πληρωμής, τοποθετείται βάσει δηλώσεων του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Γεωργαντά μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Με βάση το ποσό των 60 εκατ. ευρώ που πρόκειται να διατεθεί, η επιδότηση θα καλύψει περίπου το 12% των τιμολογίων αγοράς ή το 25% περίπου της αύξησης της τιμής του προϊόντος που έχουν επιβαρυνθεί οι αγρότες.